Aaltjes

afrikanen  Pratylenchus_penetrans
Afrikaantjes de helden tegen aaltjes                                                                                                      aaltjes in en aan plantenwortel

Aaltjes

( Pratylenchus penetrans – wortellesieaaltje)

Bestrijden met Afrikaantjes

In een gezonde bodem leven een ongelofelijke hoeveelheid aaltjes en allerlei soorten door elkaar. Per vierkante meter al gauw 4 tot 10 miljoen.  Gelukkig zijn de meeste soorten nuttig voor het bodemleven en leven van bacteriën, schimmels en insecten.

Er zijn vele soorten, allen onder de verzamelnaam aaltjes. Er worden ook aaltjes ingezet ter bestrijding van andere insecten zoals bij slakken. Een relatief klein aantal soorten kan echter voor veel schade zorgen. Zoals de wortellesieaaltjes, ze veroorzaken op zeer agressieve wijze zwakke en zieke planten. En dit kan op grote schaal gebeuren. Ze zijn maar 1-2 millimeter en niet te zien met blote oog. Ze verzwakken de plant ernstig, door de wortelcellen leeg te zuigen, de groei stagneert en de plant kan er door sterven. Door de optredende zwakte is de plant ook gevoeliger voor andere ziekten. Daarbij komt dat aaltjes schimmels en virussen overbrengen. Gezonde sterke planten kunnen de aaltjes meestal wel de baas blijven.

aaltjes                        Wortellesieaaltje schade tulpenwortels
Pratylenchus penetrans- wortellesieaaltje  onder microscoop                               zichtbare aantasting van aaltjes op de wortels van een plant

Levenswijze wortelaaltjes

Ieder volwassen vrouwtje zet één of twee eieren per dag af in en aan de buitenkant van de wortels van de plant en soms in de grond. Een volwassen vrouwtje legt 40 eieren. Van eitje tot volwassen stadium duurt 10 tot 13 dagen. Het wortelaaltje dringt helemaal tot in de kerm van wortelcellen en zuigt de cellen leeg. Zowel in de cellen als aan de buitenkant van de wortels vinden alle ontwikkelingen plaats van ei, larve en volwassen stadia. Het liefst in de wortelharen welke van levensbelang zijn voor de plant om water en voedsel op te nemen. De leeg gezogen cellen sterven af, dit is te zien aan een bruine verkleuring. Deze levenswijze is kenmerkend voor de Pratylenchus soorten. Wanneer de aantasting groot is rot het hele wortelgestel weg. Aaltjes overwinteren tijdens vorst in de grond of in de cellen van planten. Wanneer de grond erg droog is gaan de aaltjes in een rustsituatie.Vochtige omstandigheden zijn gunstig voor aaltjes om zich te verplaatsen. Langgerekt trekken ze zich telkens samen om snel vooruit te komen. Wanneer er geen planten zijn, wachten ze tot er weer geplant worden. Ze kunnen zolang ook in onkruid leven.

Afrikaantjes

Gelukkig heeft de natuur zelf een antwoord. Afrikaantjes ! Aaltjes zullen ook de wortels van afrikaantjes schade aan willen brengen, maar het afrikaantje scheidt een stof af in de wortels waar de aaltjes dood aan gaan. In de celkern van het afrikaantje komen zwavelverbindingen voor, wanneer een aaltje de cel binnendringt, vormt het afrikaantje een stof peroxidase. Door de scheikundige reactie van zwavelverbindingen en peroxidase wordt Ozon gevormd. En dit zal de aaltjes verbranden met de dood tot gevolg.

Rozen moeheid

Vooral nieuw aangeplante rozen kunnen aangetast worden en het niet overleven. Gevestigde rozen welke minimaal een jaar staan kunnen deze aaltjes wel de baas blijven.
Bestrijding:
Een behoorlijk aantal afrikaantjes een jaar lang bij de rozen laten groeien ( dus niet na de bloei weghalen). De aaltjes zullen zeker ook naar de wortels van de afrikaantjes komen en dat zal ze fataal worden. Na een jaar zal 98% van de aaltjes in de grond zijn gedood.

Stonden er in de grond planten welke besmet waren dan moet de grond eerst ontsmet worden voor er weer nieuwe planten geplant worden. Ook dan zijn afrikaantjes de bodemreinigers. Afrikaantjes laten zich gemakkelijk zaaien, er kunnen dus flink wat plantjes in de grond komen te staan.

Preventieve bestrijding

De dodende werking van afrikaantjes op aaltjes die de wortels van de plant aantasten is ook preventief te gebruiken bij bloembollen. Afrikaantjes erbij zetten en u heeft geen last van aaltjes.

Gier, wortel- of plantenextracten van Afrikaantjes hebben geen enkel effect op het doden van aaltjes. De aaltjes moeten zelf de cel binnendringen. Ook ecologische bestrijdingsmiddelen hebben geen dodende werking op aaltjes.

Geen kruit tegen gewassen- niets helpt, slechts één het Afrikaantje !

  aantasting in wortels door aaltjes  verschillen na oogsten door aantasting  wortellesieaaltje in lelie-wortels
wortelaantasting door aaltjes                                                              wortels van lelie aangetast