Afscheiding van planten

Afscheiding van planten

Een natuurlijke afscheiding van planten

 

Begroeide schutting Kardinaalsmuts zaaddozen Sterjasmijn

 

Dit is een natuurlijk en prachtig gezicht in de tuin. Wat wel een regelmatig onderhoud vraagt, zoals het snoeien en in model houden van hagen en het leiden van klimplanten. Waar u rekening mee moet houden is dat een haag al snel 50 tot 60 cm van de tuin afneemt. Maar zo`n mooi en natuurlijke tuinafscheiding kan wel hoog uitgroeien zonder iets van het vriendelijke karakter af te nemen. Bij zo`n hoog uitgegroeide haag heeft u wel met de schaduwvorming in de tuin rekening te houden. Het zal enige tijd duren voordat er werkelijk gesproken kan worden van een volwaardige groene tuinafscheiding wanneer er met kleine plantjes begonnen wordt. U kunt hiervoor losstaande planten zoals coniferen en hagensoorten gebruiken of klimplanten welke eenvoudig tegen een draadscherm geleidt kunnen worden. Zelfs een muur kan geheel groen worden. Er zijn verschillende en speciaal daarvoor bestemde houten en metalen draadschermen en palen te koop. Het spreekt vanzelf dat een geheel open traliewerk u niet meteen voorziet van privacy en beschutting tegen wind.

U kunt er ook voor kiezen meteen een “Greenwall” te kopen. De planten worden in kant en klare panelen van 1 meter breed aangekocht en zo in de grond gezet. Op deze manier heeft u meteen een mooie dichte groenvoorziening Hiervoor zijn ook stevige palen nodig welke in de grond gezet worden waaraan deze panelen bevestigd kunnen worden met speciale klemmen. Zo`n groene wand  is een prachtig gezicht maar wel een behoorlijke uitgave omdat er meerdere panelen met planten gekocht moeten worden.

Alleen winterharde planten worden voor tuinafscheidingen gebruikt. Er zijn soorten die groen blijven in de winter of half wintergroen en planten welke roestbruinblad of oranjerode bladeren krijgen en ook geheel bladverliezende planten. Bladverliezende soorten kunnen prachtig zijn maar  `s winters kijk je wel deels door de tuinafscheiding heen. Er kan ook gekozen worden voor beide, deels bladverliezende soorten en groenblijvende Dan kan er tegen een transparant gedeelte van de schutting een bladhoudende klimplant groeien. En daarnaast is er een grote keuze aan prachtige planten die het blad `s winters verliezen.

Zo zijn er ook planten die in het voorjaar schitterend bloeien en in het najaar een pracht aan bessen tonen. Zoals bijvoorbeeld de ligusterhaag en de kardinaalsmuts.

Het is dus even goed de beschrijving lezen van een klimplant dan kan het alleen maar mooi worden. En helemaal naar uw voorkeur.

Een groene tuinafscheiding van planten kan uit klimplanten bestaan maar ook een haag kan tot een volwaardige tuinafscheiding uitgroeien.

Een kleine greep uit de vele Hagensoorten

De Laurierkers heeft prachtige dikke bladeren en toont deze pracht ook in de winter. Ze groeien uit tot een mooie dikke groene tuinafscheiding. De kardinaalsmuts vormt schitterende bloemen en rode bessen in de herfst.  Er zijn bladverliezende en groenblijvende soorten in de grote familie. De beuk vormt een dikke haag.  In de winter worden de bladeren roestbruin en vallen af wanneer het groene jonge blad begint te groeien.

Verder zijn er de groenblijvende tuinafscheidingen met kleine bladeren zoals de Buxushaag Coniferen en snel groeiende cipressenhagen. Berberis is een rode haagplant die in het voorjaar bloeit met geel, rode bloemetjes en in de zomer de tuin siert met bessen. In het najaar kleuren de bladeren diep rood-oranje.

Enkele soorten uit de talrijke Klimplantenfamilie

  • Klimop groen en bontkleurige en veel bladvormen. Kamperfoelie Lonicera henryi  is bladbehoudend bloeit van mei t/m augustus met geel/witte bloemen, na de bloei krijgt de plant kleine zwarte bessen.
  • Vuurdoorn is bladhoudend bloeit in mei/juni met kleine witte bloemen. Na de bloei komen er grote trossen rode/oranje besjes aan de plant.
  • Toscaanse Jasmijn groenblijvend in de winter en bloeit in de  zomer met roomwitte heerlijk geurende bloemen.
  • Sterjasmijn is bladhoudend, bloeit tussen mei en eind september met heerlijk geurende witte bloemen
  • Clematis in de familie zijn er meerdere soorten groenblijvend maar ook veel soorten bladverliezend.
  • Wilde wingerd soorten, de bladeren kleuren in het najaar rood en vallen af om in het voorjaar weer nieuw blad te vormen.
  • De Japanse blauwe regen bloeit in juni tot september met witte bloemen is winterhard maar wel bladverliezend.

En zo zijn er vele soorten prachtige klimplanten.