Antieke kasseien geven een authentiek beeld van de oudheid

Antieke kasseien geven een authentiek beeld van de oudheid

eerste verharding
E
erste wegverharding

De rustieke sfeer van antieke kasseien brengen de vroege eeuwen in het heden door de eenvoud van authentieke materialen.

Eerste zandpaden

Wegen werden in de vroege eeuwen niet geplaveid maar bestonden uit platgelopen en gereden zand of aarde paden. Eerst waren de wegen smal en genoeg voor twee personen of met een lastdier. Later moest er ruimte genoeg zijn voor vervoer met houtenkarren. Het was erg stoffig en bij nat weer modderig en niet goed berijdbaar. De houten wielen van toen lieten gemakkelijker diepe karrensporen na. En al snel werden met name de drukker gebruikte wegen breder en breder.

De eerste wegverharding

De eerste verharding bestond uit allerlei kleine soort zwerfkeien die in het zand gedrukt werden zoals kasseien van verschillend formaat. Later werden er enigszins gelijke keien in bestratingverbanden geplaveid. Aan de zijkanten van de wegen werden de kasseien in een lengterichting gelegd als begrenzing en opsluiting van de kasseien. De wegen waren erg hobbelig en luidruchtig zeker wanneer de houten wielen ratelden over de keien. Tijdens regen en zeker bij vorst waren deze kinderkoppen of kloostermoppen erg glad. Kasseien komen we in Nederland nog tegen in enkele grote steden in de stadskernen en in dorpen uit esthetisch oogpunt en om de historische waarden ervan te behouden. Dan ervaren wij ook het hobbelige pad en de ongemakken van toen.

Maar ze tonen ons nog wel een stukje van het rustige en eenvoudige leven van toen en de authentieke sfeer van eeuwen en eeuwen terug.

Speciale stratenmakers – kasseienleggers

Er waren in de vorige eeuw nog vele speciale stratenmakers die de kunst verstonden om snel en behendig deze kasseien of kinderkoppen te bestraten. Ze hadden voor de grote kinderkoppen een straathamer met een lange lepel en daarmee rolden ze zo`n kei over hun arm om hem tegen de biceps vast te houden. Dan maakten ze een gat in het zand en lieten de kei erin rollen. Deze stratenmakers maakten hele straten met een ongekende snelheid en gemak. Ze zijn goed in bochten en cirkels te straten. Ook als opsluitmateriaal aan de zijkanten van een pad te gebruiken. En in vele patronen zoals waaiers aan te leggen met een authentieke uitstraling.

Kasseien zijn niet allemaal van hetzelfde materiaal

Kasseien noemt men ook Kinderkopjes, kinderkoppen of Kloostermoppen het is puur graniet of basalt of hardsteen.

Steensoort leegveld Afmeting leegveld Kleur
Kasseien Basalt egaal en zeer dicht 10 x 10
15 x 15
12 x 19
14 X 20
zwart, donkergrijs, lichtgrijs
Kasseien Portugees graniet
ruw gekapt
± 10 x 10cm of
7 x 9 of
10 x 20
veel bij kerken en in waaiers gestraat
grijs, rood  en geel
Kasseien Italiaans Porfier
ruw gekapt
± 3 x 5cm en
8 x 10
rood/ paars
Kasseien Belgisch groen porfier
ruw gekapt
± 14 x18 cm groen
Kasseien Belgische blauwe hardsteen 12 x 12
13 x 13
15 x 15
17 x 17
is veel hoekig
blauwdonker – grijs
Zweedse Graniet gespikkeld 10 x 10 en
15 x 15  en
11/17, 13-20
en veelhoekig
gespikkeld -Bruin, roze, rood, donkergrijs, lichtgrijs
Kasseien Gres egaal afzettingsgesteente 10 x 10
12 x 12
13 x 13 enz
10 x 16,
11 x 17,
13 x 20,
14 x 22
bruin, oker, donkerpaars, lichtgrijs, groen

 

Graniet is een bijzonder hard natuursteen met een fijne korrel. Het is kleurvast, slijtvast, vorstbestendig, drukvast en niet het vatbaar voor olie en agressieve stoffen. Het is een eeuwen oud natuurproduct met een lange geschiedenis.
Porfier is net zo hard als granieten heeft dezelfde eigenschappen.
Basalt is meestal zwart gekleurd en wordt toegepast op dijken, strandhoofden, golfbrekers. De keien hebben dusdanige vormen dat ze als een puzzel in elkaar liggen en zo een krachtige constructie hebben. Het is keihard en onverwoestbaar.
Hardsteen is een mooie keiharde steensoort met een fraai uiterlijk. Het kan het uiterlijk hebben van graniet maar Is echter wel iets minder hard dan graniet en basalt.
Gres is egaal van uiterlijk en zeer hard.

Ontstaan en verschillen van het gesteente

Basalt is een uitvloeiinggesteente.
Basalt ontstaat wanneer Magna ( = vloeibaar gesteente in de diepte van de Aarde) tijdens vulkanische activiteit aan de aardoppervlakte of zeebodem komt. De Magna wordt dan lava genoemd. Tijdens de snelle afkoeling worden er kleine kristallen gevormd welke niet met het blote oog te zien zijn. Wanneer lava (een vloeibaar gesteente boven de aarde/zeebodem ) afkoelt ontstaat er basalt. Er wordt ook gesproken van basaltuitvloeiingen.
Door de afkoeling van basaltlava treedt er stolling op en door dit proces, ontstaan de kenmerkende zeshoekige structuren. De basaltzuilen.

Graniet is een stollingsgesteente
Graniet wordt gevormd door het ondergronds stollen van Magna ( = vloeibaar gesteente tijdens vulkanische activiteit)
Anders dus dan bij een uitvloeiinggesteente zoals basalt dat dichtbij of aan het aardoppervlak gestold is. Door het ondergronds stollen vindt er een langzame afkoeling plaats waardoor de mineralen veel tijd hebben gehad om te groeien en zo grote kristallen vormen die met het menselijk oog te zien zijn.

Porfier is een stollingsgesteente

Hardsteen is een afzettingsgesteente
Hardsteen is kalksteen met een blauwgrijze kleur. In de steensoort zie je nog de vele resten van zeelelies (stekelachtige diertjes) en andere diertjes met een skelet van kalk, welke op de bodem van de zee leven. Wanneer ze sterven blijven hun kalkresten op de bodem van de zee achter en vormen met de kalkafzetting (afzetting van calcietcarbonaat)) één geheel. Na miljoenen jaren vormt dit natuurlijke proces van aaneenkitten een microscopische kristallenlijn(calciet) waardoor de blauwe hardsteenlaag ontstaat. Door de verspreiding en hoeveelheid van uiterst fijne plantendeeltjes en de koolstof hieruit wordt de kleur gevormd.
Omdat het gesteente zo hard en dicht is wordt het vaak gezien als graniet maar graniet is een stollingsgesteente en de blauwe hardsteen een afzettingsgesteente.
Hardsteensoorten zijn: Belgische hardsteen / Blauwe hardsteen /Ierse hardsteen / Chinese hardsteen.
Gres is kalkzandsteen en ook een afzettingsgesteente zoals hardsteen.

Gebruik in de tuin

Kasseien of kinderkoppen geven in de tuin meteen een mooi en bijzonder accent, langs slingerpaadjes in plaats van opsluitmateriaal of als vijverrand of sierelement om een boom. Dan wel ergens een bergje karakteristieke kinderkoppen bij elkaar, om de authentieke sfeer te benadrukken. Zeker te gebruiken in combinatie met antieke plaveisel zoals gebakken klinkers. Maar ook in een moderne en zelfs in de strakke tuin kunnen karakteristieke kasseien gebruikt worden. De rechthoekig gevormde kasseien zijn als strakke lijn ook een accent in de strakke tuin. Antiek kan in een strak interieur juist een mooi accent zijn en de strakke lijn benadrukken.

Modeltuinen Zwanenburg heeft een ruim aanbod van veel verschillende antieke kasseien- kinderkopjes Komt u gerust eens kijken en indien u vragen heeft, wij beantwoorden u graag.

kinderkoppen 2 - kopie   straatmakercombi_composiet-vlonder_kinderkopjes