Antieke klinkers

Antieke klinkers

antieke waaltjes met rand

Antieke gebakken klinkers

Het is de oude plaveisel van eeuwen terug, toen alles nog met veel meer rust en eenvoud werd gemaakt. Ze hebben een authentiek karakter met een vriendelijke sfeer van rust en eenvoud. Oude smalle straatjes en pleinen waar iedere steen nog apart met een straathamer in het zand werd getikt. Een oud vakmanschap dat enige vaardigheid en inzicht vereist.

Afwijkende maat

De vele steenfabrieken in die tijd hanteerden allen een eigen maat, bij het handmatig vervaardigen van de klinkers. Hierdoor ontstond er een bepaalde afwijking per steen, maar dit werd nog eens versterkt door het slijten van de houten mallen. De stenen werden steeds iets groter en pas wanneer de stenen echt te groot werden, gebruikten ze weer nieuwe mallen.

Oud vakmanschap

De grootste afwijkende maat hebben de antieke waaltjes. Ieder waalformaatje heeft ook een andere vorm en is dus uniek aan zijn voorganger. Ze zijn allemaal enigszins krom en hebben een zo genoemde hoge en rijke kant en een lage en arme kant. De ene zijkant is dus iets hoger dan de andere. De arme kant werd naar de stratenmaker toe gestraat. Verder is er een vakbekwaamheid en ervaring voor nodig om ze mooi vlak te straten.

De identiteit van antieke waaltjes

Ieder antiek waaltje heeft ook een eigen geschiedenis door honderden jaren heen en straalt hierdoor een mooie identiteit uit. Welke tijden deze klinkertjes ook hebben meegemaakt ze zijn alleen maar mooier geworden. En zullen in de toekomstige tijden heen alleen maar nog indrukwekkender zijn. Antieke gebakken waaltjes hebben een mooie diep doorleefde kleur en vorm. Met een vriendelijk karakter van rust en eenvoud tonen ze hun pure schoonheid en sierlijkheid.

Kleurvast

De eeuwenoude steenfabrieken lagen aan de Nederlandse rivieren en de herkomst van de klinker is te herleiden aan de naam. Zoals waalformaat of waaltjes en Rijnformaten en IJsselsteentjes of wel IJsseltjes. De rivierklei werd meestal uit de uiterwaarden opgegraven en de natuurlijke grondstof in de klei veroorzaakte de kleur van de gebakken klinkers. Hoe meer ijzer er in de klei zat hoe roder en donkerder de klinkers werden en het kalkgehalte in de klei gaf de klinkers een gele kleur.

Vorstbestendig en hard

De afgegraven klei wordt eerst systematisch in horizontale lagen voor enige tijd opgestapeld om organische resten zoals plantenresten weg te laten rotten. Het mag niet in de klei blijven omdat er door de rottingsgassen blaasvorming en zelfs breuk veroorzaken kan worden. Later wordt de klei van boven naar beneden afgegraven om een mooie vermenging van de verschillende kleilagen te krijgen. Antieke gebakken stenen zijn door het eerlijke pure materiaal door en door kleurvast en vorstbestendig. Ze zijn ook harder dan metselstenen en daardoor uitstekend geschikt voor bestrating. Dit door een langer en heter bakproces.

Handmatig vervaardigd

Houten mallen werden eerst bestrooid met zand en dan met de rivierklei gevuld door de klei krachtig in de mallen te werpen (later geperst) zodat de hoeken zo veel mogelijk gevuld werden. De klei werd in de buitenlucht gedroogd en uit de mallen gestort en allemaal op de smalle kant opgestapeld. Om daarna langzaam in ovens gebakken te worden. Door de eeuwen heen zijn hier verschillende soorten ovens voor gebruikt. In de eerste ovens, de veldovens, duurde het hele bakproces van 50.000 stenen drie tot vier weken. In de winter kon niet gewerkt worden. Pas vanaf de tweede helft 19e eeuw werden deze langzaam aan vervangen door ringovens die continu brandden.

Gemiddelde formaten en diktes in de meest bekende antieke bestratingmaterialen. Geen exacte maten en kunnen ook door het land heen verschillen zijn!

Steensoort   Afmeting Prijs per m2
Waaltjes of Waalformaten 5 duimers 5 x 20 x 10cm ± 100 per m2
Dikformaten 7 duimers 7 x 20 x 10cm ± 72 per m2
Keiformaten 10 duimers 10 x 20cm ± 45 per m2
IJsselsteentjes vierlingen 4 x 16 x 7,8cm ± 120 per m2
Rijnformaten 4 × 18 × 8.7cm ± 94 per m2
Vechtformaten 4 x 21 x 10 cm ± 91 per m2

Bestaande kleuren

Kleuren van deze 5, 7 en 10 duimers kun je onderscheiden in> rood en zwart/paars en bruin en geel. Vaak ook kleuren zoals rood/zwart genuanceerd.
De natuurlijke grondstoffen in de klei veroorzaken de kleur van de klinker.

IJsselsteentjes ook wel genoemd, vierlingen, IJsseltjes of geeltjes in de kleuren> geel en rood/zwart genuanceerd.

Rijnformaten en vechtformaten in meerdere tinten

Waarde behoudend

Antieke gebakken klinkers blijven in prijs hun waarde behouden en kostbaar in vele opzichten. Duizenden voetstappen zijn er overheen gegaan en karrenwielen vonden na de vele keien van toen een rustigere weg. Ze blijven een eeuwenlange geschiedenis met zich blijven dragen. En juist dat geeft deze stenen een vriendelijke warme sfeer van eenvoud en rust.

Een pracht in uw tuin

Een prachtig gezicht met vele groentinten in de tuin. En door de rustige en doorleefde kleuren vormt het mooie eenheid met vele bloemkleuren, welke langs de sierlijke paadjes en cirkels groeien. Mooi is ook een combinatie van waaltjes met dik- of keiformaten. Alle formaten zijn in vele bestratingverbanden aan te leggen, zo ook in patronen. Waaltjes maar zeker de grotere broers zijn uitstekend te gebruiken voor opritten.

Naast losse verkoop ook aanleg van deze oude materialen tegen scherpe All-in prijzen.
Heeft u nog vragen, wij beantwoorden ze graag!
023-555 2475  voor openingstijden zie bij contact

Modeltuinen Zwanenburg heeft een breed assortiment en flinke voorraad aan deze prachtige antieke stenen en klinkertjes. Zo ook verschillende straatkeien zoals kinderkopjes of kasseien.

Antiek_gebakken_keiformaat[1]  oude waaltjes met tegels