Schadelijke insecten in de tuin

van de wapendrager Phalera bucephala blad vol luizen

Belagers in de tuin

Alles groeit en bloeit.  Het is een lust om buiten te zijn, mei is een maand van intens genieten. De temperatuur is heerlijk en de natuur is nu zo mooi. En juist dan is het extra opletten op de vele belagers die zich ook willen voortplanten en dat op een wel heel snelle wijze, waardoor het een ware plaag kan worden. En met z`n allen verorberen ze heel veel voedsel. De ene insect eet plantaardig voedsel in uw tuin en de ander eet de planteneter weer op. Het is belangrijk hier iets van af te weten, want de tuin kan aardig wat schade toegebracht worden als we niet opletten en de belagers van onze planten herkennen en bestrijden.

Een goede balans is de beste bestrijding


Het is beter te leven met de natuur om ons heen dan er tegen te vechten. Een gezonde plant zal minder snel aangevallen worden dan een plant die niet goed groeit. Omdat hij op een verkeerde plaats staat of in verkeerde grond. Te weinig mest betekent niet genoeg voeding voor de plant waardoor de groei stagneert. Maar ook teveel mest doet de plant geen goed en kan schadelijke insecten aantrekken.

Planten geef je een optimale kans om gezond en sterk te zijn en te blijven door een goede standplaats, de juiste hoeveelheid van dat voedsel welke de plant nodig heeft en voldoende water.

Het beste is een natuurlijke balans te creëren in de tuin. Vogels aantrekken is hiervoor heel belangrijk en effectief want zij eten dagelijks vele insecten welke voor de planten anders schadelijk zouden zijn. Ook kikkers en padden, mollen en egels leven van insecten. Ook een grote diversiteit aan planten zorgen voor een natuurlijke balans.

Hulp van elkaar ter preventie

De ene plant is gevoeliger voor een bepaald insect dan de andere. Daarbij  zijn er gelukkig ook gewassen en kruiden met een sterke geur, waar zo`n insect liever ver vandaan blijft. Zoals uien, knoflook, lavendel, bonenkruid, dille, salie en hysop. Zet deze tussen de gevoelige planten en grote kans dat de belager wegblijft en zijn maaltijd ergens anders zal gaan zoeken.
Ook een bloeiende brem, de Oost-Indische kers, afrikaantjes en muntplanten houden bijvoorbeeld luizen op afstand. Margrieten houden mieren op afstand. Afrikaantjes en lavendel jagen luizen en mieren weg Wortel naast prei houdt wormen weg Munt tussen kool houdt de rupsen op afstand

 Het is ook niet verstandig om teveel van eenzelfde plantensoort bij elkaar te zetten. Het lokt insecten aan die daar nou juist dol op zijn en een plaag ligt op de loer. Planten kunnen elkaar helpen wanneer ze dicht bij elkaar staan, zoals bijvoorbeeld de wortel en de ui. Beide hebben een eigen soort vlieg waardoor ze belaagd worden, maar de ene vlieg verdraagt de andere vlieg niet en zo jagen ze elkaar weg.

Preventief natuurlijke vijanden aantrekken en hulp met stuifmeel

 

Hommel op kersgelderse roosKers                                                                                                                                                                                                          Gelderse ro

De natuurlijke vijanden ( lieveheersbeestjes, zweefvliegen, oorwormen, schildkevers en sluipwespen) zijn juist in deze tijd naar de tuin te lokken, door bloeiende planten welke veel stuifmeel en nectar bevatten! Vroege bloeiers zoals de Gelderse roos (Viburnum opulus),  Japanse sierkwee (Chaenomeles lagenaria) en  Gele kornoelje (Cornus mas).
Oorwormen trek je aan door bloempotjes omgekeerd bij bladluisgevoelige planten te hangen. Vul de bloempotjes met stro. Oorwormen zullen zich hierin schuilhouden en van hieruit heel wat bladluizen verslinden. Maar ik geef toe dat lieveheersbeestjes aantrekkelijker zijn dan oorwormen, al zijn ze ook nuttig. 

Vogels!

Heel belangrijk zijn insectenetende vogels in de tuin, want zij nemen een aanzienlijk deel van deze schadelijke insecten als voedsel tot zich

Zelf in actie komen

Soms is het noodzakelijk zelf in actie te komen om uw beplanting te beschermen. Dan is het noodzakelijk de situatie te bekijken, de belager te herkennen en te weten wat de beste manier is van bestrijden. Belangrijk is dat het bestrijden zo gericht mogelijk is en ander leven in uw tuin niet bedreigd of dood. Met name moeten bijen beschermd worden, zij zijn jarenlang slachtoffer geworden van verkeerde pesticiden. Bijen zijn uitermate belangrijk voor de bestuiving op heel de aarde.

Wijze van bestrijden:

1) milieuvriendelijk
2) biologisch
3) ecologisch

1)
  

Milieuvriendelijke mengsels, extracten en gier

 plantenaftreksels

Verwerk bestrijdingsmiddelen altijd tijdens een bewolkte dag  omdat er anders kans op verbranding is. Of nog liever `s morgens heel vroeg of in de avond.
Regen spoelt te veel van de werkzame stof weg.

Mengsel= een oplossing en verhouding van water met andere vloeistoffen welke op de plant gespoten worden met name onder de bladeren. Of de insecten worden met een borsteltje of sponsje of wattenstokje dat gedrenkt is in dit middel er afgeveegd.

Extract= een hoeveelheid plantendelen in verse of gedroogde vorm, in een hoeveelheid water koken en dit voor gebruik zeven en af laten koelen.

Gier= een gier maak je door verse (of gedroogde) plantendelen in een emmer koud water dagen tot wel weken te laten staan tot dat de plantendelen verrot zijn. Roer het iedere dag een paar keer om en voeg er wat water bij wat verdampt is. Deze massa wordt dan gezeefd en daarna verdund of onverdund gebruikt. Het is begrijpelijk dat dit flink gaat stinken zoals de naam al doet vermoeden.

 Planten met een sterke geur of smaak zijn hier voor te gebruiken zoals, brandnetel,  uienschil, blad van tomaat, vlier (bloesem en blad), paardenbloem, afrikaantjes (tagetes), rabarber, knoflookschillen.

2)

Biologische bestrijding

roofwants sluipwesp
Roofwants – roofinsect                                                                                                      sluipwesp-parasiet

Natuurlijke vijanden, kunnen ze indelen in twee categorieën: roofvijanden en parasieten. De rovers eten hun prooi direct op of zuigen deze leeg. De parasieten leven als larven in of op de gastheer en houden ze in leven tot ze kunnen verpoppen.

 Roofinsecten wantsen, kevers en gaasvliegen
Ze zuigen bladluizen, vlindereieren, jonge rupsen en bladvlooien leeg en doen zich ook tegoed aan eieren van spintmijten.

 Parasieten – de sluipwespen en de sluipvliegen.
Hiervan zijn de sluipwespen verreweg het belangrijkst. Ze worden op grote schaal ingezet voor de biologische bestrijding van schadelijke insecten zoals bladluizen en witte vlieg en rupsen. De eieren worden in de eieren, larven of poppen van andere insecten afgezet. De larven eten hun gastheer van binnenuit op.

Merken zoals ECO-style hebben allerlei natuurlijke vijanden welke in gezet kunnen worden tegen allerlei schadelijke insecten. En kunnen per post bezorgd worden.
Zoals aaltjes.
Aaltjes inzetten tegen engerling/de larve van de fruitmot (appelbladboorder)/ pruimenbladroller/de larven van de taxuskever/
de larven van de varenrouwmug/ de taxuskever en de lapsnuitkever.

 gaasvlieg close
Gaasvlieg =roofinsect

 3)

Ecologische bestrijdingsmiddelen

Let er op dat het middel absoluut veilig is voor bijen! Bijen zijn het slachtoffer geworden van alle insecticiden welke ook dodelijk zijn voor bijen.  Zij zijn onmisbaar voor de bestuiving van bloemen en gewassen op heel de aarde.

Pyrethrum
is een chrysant-achtige plant welke in Afrika groeit en een mengsel hiervan is afdoende voor alle bijtende en zuigende insecten welke uw planten in gevaar brengen.Het is verkrijgbaar onder meerdere merknamen. Belangrijk is, dat het gemaakt is van Pyrethrum bijvoorbeeld:
Bio-insecticide — Bio-Pyretrex
Bayer – Natria Pyrethrum insecticide 30 ml vloeibaar

Spruzit-R
tegen spint, trips en wol-, blad-, en schildluis.

Het is een samenstelling op basis van koolzaadolie het pakt ook de eitjes van de insecten aan. Er wordt een dun laagje over het eitje heen gelegd, waardoor er geen zuurstof meer bij het eitje kan komen. Goed alle delen behandelen, ook onder en tussen de bladeren.

Meest voorkomende insecten en bestrijding

 

bladluis Zwarte bonenluis
Groene bladluis                                                                                                                                                   Zwarte bonenluis

Bladluis

 

De meest bekende zijn wel de bladluizen. Er zijn ruim 1000 soorten welke allemaal een bepaald soort plant hebben welke ze belagen. De meest bekende is de groene bladluis, wie kent `m niet. Ander bladluissoorten zijn de zwarte bonenluis, slaluis, rozenluis, boterbloemluis, appelgrasluis, groene appeltakluis, melige koolluis, eikenbladluis, perzikluis, vlierbladluis.  Naast de groene kleur zijn er zwarte, gele, bruine, grijswitte, doorzichtige, rode en roze doorzichtige luizen. Maar er zijn ook nog vele andere luizen zoals de wel bekende wolluis, schildluis en de dopluis.

Bladluizen zijn over het algemeen 2mm groot en hebben een steeksnuit waarmee ze de plantensappen in zich opnemen. Ze zijn aan ieder deel van de plant te vinden maar het meest aan de onderkant van de bladeren. Door het massaal wegzuigen van plantensap kan de plant minder groeien en de bladeren vervormen. Daarnaast brengen bladluizen ook virussen over zoals de mozaiekvirus. Je kunt hun aanwezigheid al snel opmerken door de afscheidingsstoffen welke kleverig aanvoelen. Het goedje waar ze de plant mee vervuilen is suikerhoudend en wordt honingdauw genoemd. Het meest vervelende hiervan is, dat zich hierop zwarte roetdauwschimmel kan ontwikkelen.   

schildluis 2  wolluis
Schildluis                                                                                                                             Wolluis

Luizen hebben vele natuurlijke vijanden

 

blad vol luizen  larve lieveheersbeestje
Lieveheersbeestje                                                                         Larve lieveheersbeestje

 Vijanden van de luis:
Zoals het lieveheersbeestje, gaasvliegen, roofwantsen, sluipwespen en oorwormen, allemaal insecten die we ook wel kennen.Naast deze vijanden heeft de luis ook medestanders. Mieren beschermen bladluizen omdat zij op hun beurt weer verzot zijn op die zoete afscheidingsstof van de bladluizen. Wanneer je mieren in hele rijen achter elkaar en op en af over de plantenstengels ziet gaan, verraad dit de aanwezigheid van luizen.

Natuurlijke vijand inzetten. 
Een volwassen lieveheersbeestje eet met gemak 100 luizen per dag op. De larve van het lieveheersbeestje eet er tijdens zijn hele ontwikkeling maar liefst 800 op. Je kunt de lieveheersbeestjes en de larven bestellen en uitzetten in je tuin. Naast bladluizen eten lieveheersbeestjes ook spintmijt, wolluis, schildluis, dopluis en andere voor onze planten schadelijke insecten. Er zijn ook lieveheersbeestjes welke het liefst schildluizen verorberen. Meestal komen de eerste bladluizen de eerste weken van mei. Dit is dan meteen ook de beste tijd om de natuurlijke vijanden in te gaan zetten. Je kan het lieveheersbeestjes naar je tuin toe te lokken. Hiervoor is er speciale lokstofpoeder te koop welke niet giftig en niet schadelijk is voor het milieu.  ( bloemenmengsel van DCM. ( Bio Controle of Ecogflora) Ook zijn er speciale huisjes voor lieveheersbeestjes te koop, waar ze dichtbij elkaar ook in kunnen overwinteren. Zo zijn er ook universele huisjes waar meerdere natuurlijke vijanden in kunnen overwinteren een waar hotel dus. De lokstof is eenvoudig te gebruiken, meng een klein beetje lokstofpoeder met enkele druppels water en smeer dit papje op de plaatsen waar de luizen zich bevinden en aan de invliegopening van het huisje. 
lieveheersbeestjes kastje                 mieren melken de luizen
nestkastje voor lieveheersbeestjes                                                                 Mieren melken luizen en verdedigen ze

Milieuvriendelijke bestrijding

Luizen met de hand verwijderen

De bladluizen met gewoon water van de plant afspuiten of bij planten in een pot onder kraan met lauw water afspoelen. Met name onder bladeren. En wanneer het er nog niet zoveel zijn met je vingers er afhalen.

Gier – Extract – Vloeibaar-mengsel

Gier van: Brandnetels
Een halve emmer brandnetels in een emmer verder aanvullen met water en laat dit enkele dagen tot weken staan om een concentraat te verkrijgen. Weest wel gewaarschuwd want het gaat stinken. Zeef de netelresten eruit en verdun de overgebleven vloeistof in verhouding van 1 deel giervloeistof op 10 delen water om het als bestrijdingsmiddel te gebruiken.

Gier van: uien
Ook een aftreksel van  uien is te gebruiken.  laat 1 kg in stukjes gesneden ui een half uur in een liter water staan. En begiet met deze vloeistof de aangedane plant, het liefst `s avonds. Het nadeel van het gebruik van gier is, dat je het om de paar dagen moet herhalen.

Extract van: Brandnetels
Pluk een flinke bos met verse brandnetels, 20 tot 30 minuten koken, laat dit 1 dag afkoelen en rusten en daarna zeven. Wat zachte zeep aan toevoegen en goed mengen.

Mengsel van: Spiritus en zachte zeep:
Een middel dat iedereen al in huis heeft is een oplossing van water met 2% zachte zeep + 1% spiritus en de plant het liefst vanaf de stam besproeien en in de avond. Zeker na ongeveer 10 dagen herhalen omdat dan de eitjes uitkomen welke vaak tegen deze middelen bestand zij 

Mengsel  van: Olie en zachte zeep:
1 liter lauw water vermengen met 2 eetlepels olie ( bijv. olijfolie of keukenolie )  en 2 eetlepels zachte zeep (bijv. Driehoek groene zeep) En dit met een plantenspuit voornamelijk aan de onderkant van de bladeren spuiten. het beste is dit na 10 dagen te herhalen. 

Ecologisch bestrijding

Kiest u voor bestrijdingsmiddelen dan is het van groot belang verantwoorde ecologische middelen te gebruiken waardoor ander leven niet gedood of bedreigd wordt. Zoals bijen welke juist zo nuttig zijn en met uitsterven bedreigd worden door het gebruik van  verkeerde bestrijdingsmiddelen.  Meestal moet deze na veertien dagen herhaald worden wanneer de larven uitkomen.
Middelen op basis van Pyrethrum zijn veilig voor bijen.

 

Spint

 

spintmijt aantasting Tetranychus-urticae spintmijt

Spint is een (fytofage) mijt welke in een mum van tijd veel schade in de tuin kan aanrichten. Aan de onderkant van de bladeren doorboort dit kleine beestje met scherpe monddelen de bladeren. En zuigt de bladeren leeg hierdoor worden de bladeren geel. Aan de bovenkant van het blad is deze zuigschade te herkennen aan kleine, zilverachtige vlekjes. Op ten duur verdorren de bladeren en kan de plant zelfs geheel afsterven. Ze maken massaal een spinragspinsel, meestal eerst aan de top van de plant waardoor ze met de wind meegenomen worden naar andere planten. Dit spinsel bedekt op ten duur de hele plant en belemmert de plant in de groei. Wanneer de spint volwassen is kan het overwinteren door in een winterslaap te gaan. De vrouwtjes worden van geel/groen dan oranje/rood.
 

Milieuvriendelijke bestrijding


Mengsel van spiritus en zachte zeep:

Een middel dat iedereen al in huis heeft is een oplossing van water met 2% zeep + 1% spiritus en de plant het liefst vanaf de stam besproeien en in de avond. Zeker na ongeveer 10 dagen herhalen omdat dan de eitjes uitkomen welke vaak tegen deze middelen bestand zijn.

Biologische bestrijding

Natuurlijke vijanden van de spintmijten

Spintmijten worden aangevallen door meerdere natuurlijke vijanden zoals het lieveheersbeestje, de roofwants en de spintroofmijt (bijv. de Phytoseiulus persimilus). Deze spintroofmijt bestrijdt alle soorten spintmijten en eten ook hun eitjes op. Ook galmuggen (Therodiplosis persicae) en het kevertje Stethorus punctillum en de  jonge larven van gaasvliegen zijn natuurlijke vijanden.  Het is het meest succesvol wanneer de natuurlijke vijanden zo vroeg mogelijk erbij zijn. Al deze natuurlijke vijanden zijn verkrijgbaar.

Ecologische bestrijding

Bestrijdingsmiddel op basis van Pyrethrum ( is veilig voor bijen)

Tripsen

 

Suocerathrips_linguis tripsenTrips 3

Tripsen zijn zeer kleine, dunne insecten met gerafelde vleugels, ze leggen hun larven aan de onderkant van de bladeren. Wanneer de larven volwassen zijn  prikken ze in de bladeren en zuigen hem leeg. Hierdoor ontstaan er zilverachtige of bruine vlekjes en verdroogde plekken. Er zijn vele soorten bekend, ze leven op bladeren maar ook op bloemen en vruchten. Tripsen zijn zeer schadelijk voor de plant.  De volwassen tripsen schrapen de oppervlakte van het plantenweefsel af om de sappen in zich op te zuigen,

 Ze hebben een donker lichaam en zijn meestal 2 mm lang de gerafelde vleugels zijn kenmerkend. Tripsen ook wel donderbeestjes, ze kunnen bij onweersachtig weer met duizenden tegelijk door de lucht gaan.

Tripsen kunnen ook de  tomaten-brons-vlekkenvirus verspreiden. Ze overwinteren 8cm in de grond tot de temperatuur in het voorjaar stijgt.

Milieuvriendelijke bestrijding

Natuurlijke vijanden van tripsen
Roofmijten en -wantsen prikken in de eieren en de larven van de Tripsen en zuigen ze leeg.
Gaasvlieglarven eten het liefst bladluizen maar eten ook tripsen.

Ecologische bestrijding

Spruzit-R  tegen spint, trips en wol-, blad-, en schildluis.  Het is een samenstelling op basis van koolzaadolie het pakt ook de eitjes van de insecten aan. Er wordt een dun laagje over het eitje heen gelegd, waardoor er geen zuurstof meer bij het eitje kan komen. Goed alle delen behandelen ook onder en tussen de bladeren. Bij een juist gebruik volgens de gebruiksaanwijzing is het niet schadelijk voor bijen.

witte vlieg

witte vlieg

Deze kleine witte vliegjes zijn net als de bladluizen en wantsen snavelinsecten (Hemiptera) Het is een parasiet en zuigt aan de onderkant van de bladeren het sap uit de plant. De plant wordt daardoor geel en droogt uit.

 De plant verliest de normale stevigheid van de celwand en reageert op het giftige speeksel van de witte vlieg. Witte vliegen leven in grote groepen en kunnen een plant totaal te gronde richten. Wanneer je de plant maar even aanraakt vliegt er een hele zwerm witte vliegen op en keren daarna onmiddellijk weer naar de onderkant van het bladeren. Ze scheiden honingdauw uit wat aan de bladeren kleeft en dit kan de groei van schimmels veroorzaken. Er ontstaat een soort zwarte roetlaag dat het hele blad kan bedekken Ze zetten hun eieren aan de onderkant van bladeren af. Witte vliegen hebben een lengte van 2mm en zijn het meest te zien bij warm en droog weer.

Milieuvriendelijke bestrijding

Extract van rabarberbladeren  ( ook tegen de koolvlieg)
Laat 20 minuten lang 1 kilo in repen gesneden rabarberbladeren in 2 liter water koken.  Afkoelen en de bladeren eruit zeven en 1 eetlepel zachte zeep toevoegen ( zoals Driehoek zeep). Verdun het extract met water in verhouding 1 op 4.  Met plantenspuit besproeien.

Biologische bestrijding

Natuurlijke vijanden witte vlieg
Sluipwespen deze zien de witte vlieg niet alleen als voedsel, maar gebruiken de witte vlieg ook voor hun voorplanting. De sluipwesp legt een eitje in
 het eitje van de witte vlieg. Wanneer het eitjes van de sluipwespen uitkomen eten ze het ei van de witte vlieg leeg en gaat daarna gevoed naar buiten. Zo worden alle eitjes leeggegeten door de sluipwesp en is er geen voortplanting meer bij de witte vlieg. De ontwikkeling van sluipwespen is sneller dan die van witte vliegen waardoor de bestrijding met dit insect tegen de witte vlieg zeer effectief is. Bij 20- 25 graden leggen de vrouwtjes 15 eieren.  De grootte van de sluipwesp is ongeveer 0,6mm

Andere  vijanden van de witte vlieg zijn de roofwants en de larven van gaasvliegjes. En dan is er nog een roofkever Delphastus catalinae.

Rupsen

 

Pieris_brassicae_caterpillars,_Groot_koolwitje_rupsen groot koolwitje

De rups is de larve van de vlinder. Er zijn heel veel verschillende vlinders en iedere vlinder heeft zijn eigen larve hierdoor zijn er ook heel veel verschillende rupsen. Ze zijn als voedsel voor veel dieren zoals vogels van groot nut.  Ze zijn zeker ook mooi met veel kleuren en patronen. Ze moeten wel heel veel eten want de bladeren welke ze eten leveren weinig energie, terwijl veel soorten van net uit het ei gekropen tot volgroeide rups duizend keer groter en zwaarder moet worden.

Daarmee zijn ze het snelst groeiend van alle dieren. De energie welke de rups opslaat is bedoeld om van pop tot vlinder te veranderen. Er zijn vlinders die geen voedsel meer tot zich nemen zodra ze uit de pop zijn gekomen. Alle energie welke deze vlinder gebruikt om te vliegen en zich voort te planten is door de rups bij elkaar gegeten. Vlinders leven maar kort, van een paar dagen tot enkele weken. Veel rupsen hebben een camouflagekleur maar kunnen ook allerlei camouflagetruckjes aannemen zoals de vorm van een zijtakje of van een ander insect zoals een roofwants. Sommige zijn bedekt met haren tot afweer. Enkele rupsen zijn giftig of kunnen een stof afscheiden welke een akelige ervaring is voor de aanvaller.

Rupsen zijn mooi en van vlinders kunnen we zo genieten wanneer ze door de tuin fladderen, toch kunnen rupsen een verwoestende werking hebben in de tuin.
Er zijn steeds minder vlinders in Nederland dus wanneer het mogelijk is haal dan de vlinders van de plant en zet ze daar uit waar ze niet zoveel kwaad aan kunnen richten.

Biologische bestrijding

Natuurlijke vijanden
Vanwege de grote proteïne opslag zijn rupsen zeer voedzaam voor vogels, ook de sluipwesp maakt er gebruik van als parasiet.

 

Milieuvriendelijke bestrijding

Extract  van alsem:
Laat 20 minuten lang, 1 liter water met 100 gram  gedroogde Alsemkruiden koken. Daarna een dag laten trekken en de kruiden eruit zeven, vermengen met wat zachte (groene) zeep. Verdun 1 deel extract met 4 delen water. Met plantenspuit besproeien.

 Extract  van rabarberblad
Laat 20 minuten lang 1 kilo in repen gesneden rabarberbladeren in 2 liter water koken.  Afkoelen en de bladeren eruit zeven en 1 eetlepel zachte zeep toevoegen ( zoals Driehoek zeep). Verdun 1 deel extract met 4 liter water. Met plantenspuit besproeien.

Gier  van uien:   ( ook tegen luizen en werkt preventief tegen schimmels)
Laat 200 gram gedroogde schillen en uienloof een week onder 10 liter water staan in een emmer. Daarna zeven en 2 eetlepels zachte zeep toevoegen. Verdun 1 deel gier met 15 liter water en besproei de planten in de avond of bij bewolkt weer. Door in de keuken deze bestanddelen te bewaren en te drogen is er altijd voldoende beschikbaar om een gier te maken.

 Mengsel van:  (tegen rupsen van de spinselmot in fruitbomen) 1 liter lauw water vermengen met 2 eetlepels olie ( bijv. olijfolie of keukenolie )  en 2 eetlepels zachte zeep (bijv. Driehoek groene zeep) En dit met een plantenspuit voornamelijk aan de onderkant van de bladeren spuiten. Zeker na ongeveer 10 dagen herhalen omdat dan de eitjes uitkomen welke vaak tegen deze middelen bestand zijn.