Bladkleurverandering en plantensoorten


amberboom

Amberboom

kleurverandering en bladval

Wanneer zo langzaam aan de zon minder schijnt en de temperatuur lager wordt maken de planten en bomen zich klaar voor de winter. De bladfuncties en stofwisseling komt stil te liggen en planten komen in een winterrust. Waarbij  de sapstroom en voedselopname vrijwel stil ligt. Het groen verdwijnt en de kleuren rood, geel, oranje en bruin welke altijd al in het blad aanwezig waren worden nu zichtbaar. De bladcelen veranderen en het blad valt.

Twee belangrijkste functies van het blad zijn

-Kooldioxide en water omzetten in koolhydraten en zuurstof.
-Sapstroom opgang houden door waterverdamping.

Het bladgroen ( chlorofyl ) in het blad van de plant kan door middel van (zon)lichtenergie, koolstofdioxide en water omzetten in koolhydraten en zuurstof. (fotosynthese) De twee belangrijkste functies van het blad zijn deze fotosynthese en de verdamping van water. Door de verdamping van water wordt de opnamen van water en voedingsstoffen uit de bodem opgang gehouden.(sapstroom)

Kleurpigmenten in het blad 

Doordat bij een lage temperatuur in de herfst het chlorofyl (bladgroen) in het blad wordt afgebroken worden de altijd al aanwezige pigmenten nu zichtbaar.

Xanthofylen – gele kleurstof  > zorgt voor zuurstofverbindingen. Is een zuurstofhoudend onderdeel van caroteen. Komt zowel in planten als dieren voor.

Carotenoïden – oranje kleurstof > is caroteen komt alleen voor in planten en zijn zuivere koolwaterstoffen welke dienst doen als antioxidant. Caroteen geeft opgevangen energie door aan het bladgroen. Komt veel voor in wortels/peen.
Leuk om even te weten is dat caroteen niet van nature in dieren voorkomt. Maar alleen door het eten van voedsel waarin caroteen voorkomt. Flamingo`s in gevangenschap werden wit door een gebrek aan caroteen.

Anthocyaninen – rode kleurstof  > komen alleen in alle delen van planten voor en zijn onder invloed van licht gevormd. Ze geven aan rodekool de paarsrode kleur. In voeding toegevoegd onder E-nummer E163.

Tanninen  – bruine kleurstof  > hebben invloed op de smaak, kleur en structuur. Zoals in wijn en thee maar ook in hout en veel in vruchten voor zoals de kweepeer, avocado, kaki en galappels.

Celverandering gaat vooraf aan bladval

Voordat het blad valt heeft zich een verandering voorgedaan in de weefsels van de bladcellen door frequente celdelingen. Het blad valt uiteindelijk door het oplossen van de middenlamellen van de cellen of het oplossen van de celwanden of de vorming van een kurklaagje in de bladsteel.

Bladverkleuringen in oktober

Bladverkleuringen zijn nu bijzonder mooi in de tuin. Maar ook de laatbloeiende planten vallen nu extra op en kleuren het late najaar. Het is daarvoor ook beter om laat bloeiende soorten in de tuin niet voortijdig te snoeien of uit te graven voor de overwintering zoals de laat bloeiende dahlia`s.

Er zijn veel bladverliezende en uitgebloeide struiken welke pas in het voorjaar gesnoeid worden omdat ook in winter een mooi beeld geven in de tuin. Zeker wanneer er rijp of een laagje sneeuw op ligt kunnen erg decoratief zijn. Daarbij komt dat het vaak ook ter bescherming van de plant beter is. Ook vogels hebben dan nog een tak waar ze op kunnen gaan zitten.

 

Plantensoorten

Acer_Cappadocicum - kopie

Planten met een mooie bladverkleuring zijn bijvoorbeeld


TIP -klik op afbeelding voor vergroting

De kardinaalsmuts mooie herfstkleuren die van geel tot paarsrood gaan en de roze oranje vruchtjes.
Wilde wingerd (Parthenocissus quinquefolia) grote 5 delige bladeren die  verkleuren in de herfst naar echt rood dat roder bij meer zon. Na een warme zomer blauwe bessen welke vogels aantrekken.

euonymus_alatus kardinaalsmuts kadinaalsmuts vruchten  wilde wingerd najaar
kardinaalsmuts blad                                                                   kardinaalsmuts vrucht                                                   wilde wingerd

Gewone esdoorn (Acer pseudoplatanus) de bladeren kleuren opvallend geel.
Japanse esdoorn (Acer palmatum ‘Atropurpureum’) prachtige rode herfstverkleuring.
Leucothoe bloeit in mei met witte bloemetjes, en vooral mooie bladverkleuring welke ook in de winter de tuin siert.
Sneeuwbal (Viburnum x bodnantense) krijgt bloemtrossen in de winter aan kale takken en daarna purperkleurige bessen. Het blad verkleurt oranjerood.
Amerikaans krentenboompje (Amelanchier lamarckii) bloeit in april-mei gevolgd door eetbare zwartblauwe besjes (krenten) waar vogels gek op zijn en het blad verkeurd oranje geel .

Amerikaans krentenboompje (Amelanchier lamarckii  De Japanse esdoorns gewone-esdoorn bladverkleuring Viburnum_bodnantense_Charles_Lamont
Amerikaans krentenboompje                               Japanse esdoorn                                       gewone esdoorn                                              Viburnum-sneeuwbal

Haagbeuk (Carpinus betulus) kleurt roestbruin in najaar en winter. Het blad er aan tot het vervangen wordt door jong groen blad.
Groen beuk(Fagus sylvatica) kleurt geel, roodbruin in najaar en winter.
Callicarpa bodinieri ‘Profusion’ bloeit in juni-juli met lila bloementjes daarna licht paarse bessen in het najaar en de winter, in het najaar verkleurend blad.
Amberboom (Liquidambar stryraciflua) dit bolboompje heeft een kurkachtige stam en in het najaar rood verkleurende bladeren.
Amberboom Liquidambar ‘Worplesdon’ heeft zelfs alle herfstkleuren in rood-geel-oranje en paars. De amberboom is misschien wel de mooiste van alle verkleurende bomen.
Zuurboom (Oxydendrum arboreum) het blad kleurt oranj en rood. Opvallend rood bruine takken en stam, in juli augustus witte bloemen in pluimen juli-augustus.

amberboom rood  haagbeuk Callicarpa bodinieri ‘Profusion’ oxydendrum arboreum zuurboom
Amberboom                                          haagbeuk                                                             Callicarpa bodinieri Profusion“                      zuurboom

Veenbes (Vaccinium cylindraceum) bladverkleuring van geel naar oranje.
Schoenlappersplant Bergenia cordifolia ) het opvallende leerachtige blad verkleurd rood bij lagere temperaturen in de nacht blijft aan de plant in de winter.
De blauwe bes (Vaccinium corymbosum) het blad kleurt in de herfst vuurrood.
Miscanthus. sinensis ‘Africa Roter Pfeil – het bijzonder sierlijke blad verkleurd naar koperkleurig rood, ook komen de pluimen in het najaar, welke later verkleuren van roze naar zilverwit, ze blijven tot het voorjaar aan de plant.
Miscanthus sinensis ‘Ghana’– Het brede, glanzende blad krijgt vooral na een droge zomer al vroeg een rode herfstkleur. De pluimen geven een mooi wintersilhouet.
Acer Campestre leiboom– met een najaarsverkeuring is mooi geel en blijft lang aan de boom.

Miscanthus sinensis  miscanthus_ghana Acer compestre leivorm Acer_Cappadocicum
M. Africa Roter pfeil                                   M. sinensis Ghana                        Acer Campestre leivorm                                         Acer Cappadocicum

Ginkgo biloba”Saratoga” Japanse notenboom na 10 jaar 2,50meter hoog. Zeer winterhard blad verkleurd geel.
Ginkgo biloba ‘Princeton Sentry’ kleurt ook geel.
Ginkgo biloba ‘Tremonia’ is een zuilvorm, deze is na 10 jaar 3,50meter hoog.
Lei moeraseik (Quercus palustris)  het mooi gevormde blad wordt donker rood in de herfst en blijft lang aan de boom met kleine eikels aan de boom.
Carpinus Betulus – haagbeuk zijn in blokvorm  en in verschillende stamhoogtes,  kleurt naar  helder geel in de herfst.

ginkgo-biloba-herfstkleur Carpinus Betulus haagbeuk  platanus orientaal met vruchten Platanus hispanica met vrucht
Ginkgo biloba                                                                         Carpinus Betulus                                                          plataan met vruchten

Plataan- platunus orientelis hebben geel blad met hangende bruine balletjes met zaad-vruchten aan de boom.
De valse christusdoorn (Gleditsia triacanthos) bladverkleuring is geel en maakt  lange tot paars verkleurende peulvruchtvormige vruchten.
De kansenboom (Clerodendrum trichotomum) bladverkleuring is geel en met bijzondere groen blauwe vruchten.
Blazenboom (Koelreuteria paniculata)  met opvallende lampionachtige vruchten in geel-groene kleur en naar geel verkleurend blad.

valse christusdoorn 3 met vruchten  kansenboom Clerodendrum trichotomum met vruchten  Koelreuteria_paniculata vruchten

valse christusdoorn                                                                kansenboom                                                                                      blazenboom

Veel grote bomen worden op lage of middelgrote stam geënt waardoor ze ook in tuinen bruikbaar zijn.