Bloeiende planten in oktober

hibiscus-syriacus Pampasgras Cortaderia selloana
Hibiscus syriacus                                                                                                                       Cortaderia selloana

bloeiende planten in oktober

 

Naast de bladverkleuringen zijn er in het najaar ook nog bloemen die kleur brengen in de tuin. De laatbloeiende planten vallen nu extra mooi op en kleuren het late najaar. De meeste bloeiende planten struiken hebben vorige maand hun laatste kracht aan een prachtige bloei gegeven en gaan in oktober een rustperiode in. Maar sommige soorten bloeien al vanaf juni en tonen hun trouw in vorm van een kleurige en bijzonder mooie bloei in oktober. Het is daarvoor ook beter om laat bloeiende soorten in de tuin niet voortijdig te snoeien of uit te graven voor de overwintering zoals de laat bloeiende dahlia`s.

Decoratief silhouet
Daarbij komt dat uitgebloeide bloemen in de winter zorgen voor een decoratief beeld en prachtige silhouetten. Zeker wanneer er rijp op ligt of een laagje sneeuw, denk bijvoorbeeld aan rozen en hortensia`s . Zo is er geen sprake van een plotselinge kale tuin zonder enige spanning. Daarbij komt dat de uitgebloeide bloemen bij veel planten een beschermende functie hebben tegen en vorst. Lekker laten staan en van genieten en ze pas in het voorjaar te snoeien.

hortensia winter sneeuwsilhouet                    hortensia                                                                                                                                  rozenbottels

Trouwe bloeiers
Sommige blijven de tuin kleuren met bloemen, bij andere is dit de laatste maand en gaan ook zij hierna een rustperiode in. Naast de groenblijvende soorten welke ook altijd in iedere tuin aanwezig moeten zijn komen er in de winter ook nog echte winterbloeiende struiken die tot in het voorjaar kleur geven aan de wintertuin. En winterbloeiers zoals winterviolen die nu bloeien tot juni toe in vele kleuren en bloemafmetingen. Maar in oktober zijn er nog vele bloeiende planten waar we juist nu extra van kunnen genieten. Zelfs soorten welke door blijven bloeien tot de eerste vorst.

herfstanemoon herfstaster Sedum spectabile brillant                     herfstanemoon                                                     herfstaster                                                                     Vetkruid `Sedum herbstfreude`

Enkele bloeiende soorten in oktober zijn

Herfstanemonen– prachtige bloemen in vele soorten welke tot en met oktober bloeien tussen de al verkleurende bladeren van andere planten valt hun mooie bloei nog meer op. Ze groeien en vermeerderen zich vanuit een wortelstok, en staan graag in de zon waar ze tot een meter hoogte uitgroeien.

Herfstasters boeien van mei tot en met oktober in vele kleuren. Er zijn ook vele variëteiten van vijf en twintig cm tot anderhalve meter. Herfstasters trekken veel vlinders aan.
Vetkruid (Sedum ‘Herbstfreude’) sterke bodembedekker met dikke bladeren ze bloeien met roze bloemen in september tot en met oktober.
En zijn winterhard tot -25

Caryopteris clandonensis Heavenly Blue 1354442877
         Caryopteris x clandonensis                                                                                 Vlinderstruik

Caryopteris x clandonensis ‘Heavenly Blue’ opvallend blauwe violet kleurige lange bloemen welke in grote groepen meteen de aandacht trekken ook door vlinders, bijen en hommels voor de nectar.

Vlinderstruik (Buddleia davidii) deze zijn er  in verschillende kleuren en trekken veel vlinders aan. Ze bloeien met sierlijke pluimen aan de uiteinden van de takken. De uitgebloeide bloemen moet telkens weggeknipt worden om de plant te stimuleren nieuwe knoppen aan te maken. De nieuwe bloemknoppen zitten al onder de uitgebloeide bloemen.

POTENTILLA FRUTICOSA  Rosa 'Schneewittchen' 2  skimmia japonica
Potentilla fruticosa                                                                  Rosa Schneewittchen                                                        Skimmia Japonica

Potentilla fruticosa (ganzerik/vijfvingerkruid)
is een bodembedekker en bloeit van juni tot de eerste vorst  ‘Abbottswood’ met prachtige  witte bloemen en ‘Primrose Beauty’ -geel en  ‘Tangerine’- oranje  – ‘Pink Queen’ –roze -wit
Rosa ‘Schneewittchen’ (roos) Een rijk en prachtig bloeiende trosroos welke lang door bloeit zelfs tot de eerste vorst. Ze zijn er in struikvorm, leivorm en op stam.

Skimmia japonica met knal rode bessen. Alleen de vrouwelijke vorm geeft bessen in het najaar wanneer er een rijk bloeiende mannelijke in de buurt heeft gestaan.

winterviolen winter heide Hibiscus (Hibiscus syriacus)
winterviolen                                                                                 winterheide Erica                                                                     Hibiscus syriacus

Winterheide(Erica) bloeit in prachtige kleur paarse, roze tinten en in wit. Dopheide Erica is een winterbloeiende soort en de struikheide Calluna bloeit in de zomer. Heide is een zuurminnende plant.
Winterviolen bloeit door tot juni in vele kleuren zoals verschillende blauwtinten, paars, roze oranje, wit en geel. Tijdens vorst trekt de plant het vocht uit de bloemen zodat ze niet bevriezen. Ze hangen dan wat slap maar zodra de temperatuur weer boven nul komt het vocht er weer in en stralen alsof er nooit iets gebeurd is. Ze kunnen heel goed in plantenbakken en bloempotten gehouden worden. wanneer de temperatuur hoger wordt in mei gaan de stelen rekken en is de mooiste tijd voorbij.
Hibiscus (Hibiscus syriacus) is winterhard en vormt prachtige bloemen in wit, rood, roze of violet wanneer ze in zon staan bloeien ze tot en met oktober.

Klapbes (Symphoricarpos albus) Viburnum bodnantense Chocolade plant (Cosmos Atrosanguineum) CANNA Indische boemrietklapbes                                                                                     Viburnum                                              Cosmos                                                             Canna

Klapbes (Symphoricarpos albus) ze hebben tot december decoratieve witte bessen/klapbessen.

Viburnum bodnantense (sneeuwbal)
de roze- witte bloemen hangen in trosjes aan de verder kale takken van november tot in januari. Het blad verkleurt tot het valt oranjerood tot paars.

Cosmos atrosanguinea’Chocolate’
Wanneer ze verwarmd in de zon hebben gestaan ruiken ze naar chocolade en hebben mooie bloemen in rood-paarse tot zelfs zwart. De bloei kan verlengt worden door het uitknippen van de bloemen. De knol waaruit ze groeien is niet vorstbestendig dus moet overwinteren zoals de Dahlia.

Canna ( bloemriet )
bloeit door met grote bloemen in verschillende kleuren tot de eerste vorst. Kleuren als rood en roze, oranjetinten, geel en wit. De wortelstok rhizoom waaruit ze groeien zijn niet winterhard en moet net als de dahlia vorstvrij overwinteren. Aan het einde van de bloei vormen ze erwtvormige zwarte zaden. Er zijn meerdere hybriden en hierdoor meerdere soorten. Dahlia`s in verschillende kleuren en vormen, ze bloeien door tot de eerste nachtvorst, daarna moet de wortelknol uit de grond gehaald worden en in zand of in turf koel en vorstvrij overwinteren.

Siergrassen

Pennisetum alopecuroides

Siergrassen hebben prachtige pluimen in het najaar en winter.
De oude pol van siergras kan beter in het voorjaar vlak voor het nieuwe blad uit de grond komt zo laag mogelijk geknipt worden ,om de nieuwe jonge scheuten ruimte en licht te geven.

Lampepoetsergras
Pennisetum alopecuroïdes is er in vele prachtige vormen met grote en kleine en prachtig gekleurde pluimen in lichte en donkere en tinten in najaar en winter. Pennisetum  alopecuroides `viridescens` heeft mooie donkergekleurde halmen, vormt grote pollen tot een meter hoogte. ‘Black Beauty’is een variant welke nog donkerder van bloemhalmen is.
Pennisetum alopecuroides ‘Hameln’ is een laat bloeiende siergras met mooi gekleurde bloempluimen.
Krater’ groeit compact met zilverkleurige pluimen werkelijk teveel om op te noemen. Er is voor iedere tuin en smaak en passend bij iedere vorm en kleur sierbestrating wel een soort.
Pennisstum`Orientale ` wordt maar 80cm hoog en bloeit met zachtroze pluimen.

Pennisetum orientale 2  pennisetum alopecuroides `viridescenscortaderia-selloana-pumila-dwerg-pampas Miscanthus sinensis ‘Strictus’

Pennisstum`Orientale `                                        Pennisetum alopecuroides`viridescens`     Cortaderia  selloana` Pimila`                Miscanthus ‘Strictus

Pampasgras
Cortaderia selloana (pampasgras) heeft prachtige witte pluimen.
Cortaderia selloana ‘Pumila’ (Pampasgras) is een kleinere soort met witte pluimen.

Prachtriet`in vele vormen.
Miscanthus sinensis ‘Zebrinus’ en Strictus de bladkleur is mooie geel- groen gestreept is niet wintergroen maar bloeit in september -oktober met creme witte aren  ze kunnen in maart afknipt worden.
Miscanthus sinensis ‘Rothsilber’– bloeit met zilverrode bloempluimen welke in het najaar verkleuren in oranjerood.
Miscanthus. sinensis ‘Africa Roter Pfeil – het bijzonder sierlijke blad verkleurd naar koperkleurig rood, ook komen de pluimen in het najaar, welke later verkleuren van roze naar zilverwit, ze blijven tot het voorjaar aan de plant.
Miscanthus sinensis ‘Ghana’– Het brede, glanzende blad krijgt vooral na een droge zomer al vroeg een rode herfstkleur. De pluimen geven een mooi wintersilhouet. Miscanthus sinensis ‘Gracillimus’ is 1,75cm hoog en heeft prachtig smal blad met zilverwitte nerven dat bij ieder zuchtje sierlijk wiegt. Rond oktober komen de brons kleurige pluimen welke later verkleuren naar prachtig zilvergrijs.
Miscanthus sinensis ‘Yaku Jima’ een mooie dwergvorm met in het najaar bruine roze bloempluimen.