Blote wortels en kluit planten

 blote wortels haag buxus-bol-met-draadkluit
Blote wortels                                                                                                                                                 kluit

Blote wortels en kluit planten

 

Met blote wortels planten


Het planten en snoeien in de tuin is niet moeilijk en zal zeker succesvol zijn wanneer de bij de plant bijgeleverde informatie nauwkeurig opgevolgd wordt. Alle planten zijn hierop gekweekt en voorbereid. Boompjes en struiken voor de volle grond met blote wortels of wortelkluit, kunnen nu nog verplant worden, later niet meer. Planten welke je koopt in potten kunnen wel het hele jaar door geplant worden.
Hagen en struiken met kale wortels zijn een stuk goedkoper dan met een wortelkluit. Zeker bij een haag waarbij er meerdere naast elkaar gezet worden kan dit flink schelen. De hoogste kans van slagen is wanneer de bladeren eraf zijn. Dus vanaf november tot uiterlijk april. Wanneer de plant al uitgelopen is met blad, moet de plant zijn kracht verdelen en omdat de wortels van essentieel belang zijn voor de plant zal het aanslaan van de plant ernstig vermoeilijkt worden.
De wortels liggen bloot en zijn kwetsbaar, met name de haarwortels welke voor de vochtopname zorgen mogen niet uitdrogen. Houdt ze vochtig.

Rozen

Rozen zonder wortelkluit kunnen nu nog geplant worden. Rozen hebben veel zon en wind door de takken nodig ( voorkomen van schimmels) zo ook ruimte om te groeien en goede grond. Maak een flink gat 50 x 50cm, strooi hier een flinke hoeveelheid rozenpotgrond in (Bijv. DCM Vivimus voor rozen) zet hier de roos met gespreide wortels in. Vul het gat met rozengrond en geef ruim water. Omdat rozen veel voeding nodig hebben is er speciale rozenmest, strooi dit de eerste keer in april en daarna in juni rond de plant. Klimrozen kunnen prachtig geleidt worden aan metalen draadschermen als gedeelte van de tuinafscheiding. Rozen in pot kunnen mits het niet vriest het hele jaar geplant worden.

rozen

 Met wortelkluit planten

Groenblijvende bomen, heesters en hagen met wortelkluit, zoals de bekende Buxus, Taxus en laurierkers kunnen nu nog geplant worden tot april. ( sapstroom/bladgroei) De kluit droogt snel uit en dit moet voorkomen worden. Het beste zet je de plant na aanschaf zo snel mogelijk weer in de grond en net zo diep als bij de kweker. Zet om uitdrogen te voorkomen de wortelkluit enige tijd in een bak met water zodat de wortels zich vol kunnen zuigen voor ze geplant worden. Meestal zit er gaas of jute om de kluit om de wortels bij elkaar te houden. Dit kan blijven zitten omdat het vanzelf verteerd en nu nog bescherming biedt voor de wortels. Met name groenblijvende struiken hebben deze extra bescherming nodig omdat de sapstroom niet geheel stil ligt. zoals bij de bladverliezende bomen en heesters. De bladbehoudende soorten moeten meteen na het aanplanten voor de aanwezige bladeren zorgen. Maak het gaas of jute voor het planten aan de bovenkant wel los wanneer de kluit in het plantgat staat. Geef na het planten meteen flink wat water en houdt het de droogte van de grond in de gaten. De groenblijvende heester houdt echter niet van constant natte voeten dus het teveel aan water moet wel weg kunnen lopen. Verzorg de planten zoals op de bijgevoegde informatie staat aangegeven. Hier zal ook vermeld staan of er extra compost of speciale grond nodig is om onderin het platgat aan te brengen. Vaak is het ook goed na het aanplanten te snoeien.


hagen - kort vuurdoorn Vuurdoorn_met_bessen bloei juni= bes najaar
                                                                                                                                                                                                                                                      vuurdoornhaag bloeit in mei-juni en geeft in het najaar bessen

Bladbehoudende hagen en struiken als gedeelte tuinafscheiding

Er zijn veel verschillende hagen zoals groenblijvende en met blad dat verkleurd zelfs een viergetijde soort, ook bloeiende en vruchten gevende soorten. Hagensoorten met veel of juist weinig onderhoud. Traag groeiende  en groene hagen zijn Portugese laurierkers/ olijfwilg / hulst bijv. Elegantissima en Taxus deze hoeven maar één keer in het jaar gesnoeid worden, en dat is niet onbelangrijk om te weten want hagen snoeien is veel werk en afval. let er wel op dat er mooie hagensoorten zijn zoals de kardinaalsmuts en taxus die zeer giftig zijn zowel blad en bessen. Geen optie dus wanneer er kinderen in de buurt spelen. Hagen met scherpe dorens zijn een goede bescherming tegen inbrekers. Ook voor vogels is een haag een plaats van bescherming en sommige vogels nestelen erin. Er zijn hagen welke bloeien in het voorjaar en in het najaar bessen geven waar vogels gek op zijn.Deze belangrijke informatie vindt u altijd op de bijsluiter

Als onderdeel van de tuinafscheiding


Bladbehoudende en hagen en struiken staan prachtig wanneer ze tussen houten, stenen of grindschuttingendelen in worden geplant. Zo`n enkele onderbreking  geeft een rijk en ruimtelijk effect in de tuin. Omdat het ter vervanging van enkele schuttingdelen is, hoeven ook alleen die delen maar gesnoeid te worden. Geplant voor een draadscherm heeft het de tijd om die ruimte te begroeien. Ook veel fruitsoorten kunnen als haag gesnoeid worden, wat als klein gedeelte van de schutting uiteraard leuk. En gemakkelijk plukken. Ook is er een niet woekerende groenblijvende bamboe Fargesia murieliae welke weer een ander effect geeft.

Wij plaatsen regelmatig vele soorten dichte schuttingdelen en draadschermen en iedere combinatie biedt telkens
weer een s
chitterende tuinafscheiding tot een mooi en ruimtelijk effect iedere tuin.          

Hagen kant en klaar in bakken

Er zijn ook vele soorten hagen welke kant en klaar geleverd worden in langwerpige plantenbakken. Ze bieden meteen privacy en het plaatsen tussen schuttingdelen is heel eenvoudig en zullen meteen aanslaan. Ze kunnen het hele jaar geplant worden mits het niet vriest. Ze zijn wel duurder in aanschaf, een aanrader dus om maar enkele delen te gebruiken om toch een mooie effect te hebben.

Klimplanten zijn er heel snel in om een schutting of draadscherm prachtig te begroeien, ook hierin zijn er bladverliezende en bladbehoudende soorten met zowel groen als gekleurd blad in het najaar.De bladverliezende struiken en klimplanten plant je beter tegen een dichte schuttingen, zodat er in de blad-loze tijd geen privacy verlies is.

kardinaalmuts kardinaalsmuts - zaaddozen portugese-laurierkers
kardinaalsmuts                                                                                 zaaddozen kardinaalsmuts                                                                                                   Portugese laurier