dakbomen soorten en snoeien

Platanus_orientalis_Minaret-2Platanus orientalis 'Minaret' Platanus_orientalis_Minaret

dakbomen snoeien en soorten

 

leibomen lichte zomersnoei

Leibomen in dakvorm de zogenaamde parasolbomen zijn in alle jaargetijden zeer karakteristiek of ze nu net gesnoeid zijn of nog niet. In de zomer bieden ze een heerlijke schaduwrijke plaats welke meer verkoeling biedt dan het traditionele parasoldoek. Belangrijk is wel de platte dakvorm erin te houden. Hiervoor kunnen ze het beste in januari-februari rigoureus gesnoeid worden. Leibomen worden dan geknot als een knotwilg en de parasolbomen teruggesnoeid tot 4cm van de dikke gesteltakken. Alle parasol of dakbomen  zijn eenvoudig te snoeien en worden ook allemaal op dezelfde wijze te gesnoeid. Een heel bekende en veel gevraagde boomsoort is de plataan meer bekend als dakplataan, hoe je ook snoeit hij loopt altijd weer uit.

In de winter is de sapstroom laag en alle takken zijn goed te zien omdat ze kaal zijn. In juli is er alleen een zomersnoei nodig om het strakke uiterlijk te behouden. Hiervoor kunnen alle omhoog groeiende takken worden verwijderd. Hoe vaak een dakboom gesnoeid moet worden is afhankelijk van de soort boom. De plataan is een snelle groeier maar een dinkgo en een esdoorn veel langzamer. Ook fruitbomen zoals de moerbei, peer en appel zijn te snoeien tot dakleivorm. Bomen welke u koopt zijn meestal al helemaal voorgeleidt en hebben een hoogte waar de meeste mensen onderdoor kunnen lopen. Vaak is het twee meter, dus wel even opletten wanneer u langer bent of om andere reden liever een hogere stam heeft. In dat geval zijn er ook hogere stammen leverbaar bij een kweker, 200, 220, 250, 275, 300, 350cm. Wanneer de boom niet gesnoeid wordt zal de dak of leivorm verdwijnen. Een dak of leiboom heeft bij aankoop nog een rek waardoor de boom gedwongen wordt in een bepaalde vorm te groeien. Dit rek is de eerst komende tijd nog noodzakelijk. Volg voor verdere begeleiding de instructies op van de kweker, ook omdat er veel verschillende soorten zijn.

soorten dak of parasolbomen

Een greep uit de vele soorten Linden.
De Linde is gevoelig voor luizen wat ook roetdauw tot gevolg kan hebben. Dit maakt de linde net iets minder aantrekkelijk als dakboom.
Koninglinde (Tilia vulgaris ‘Pallida’) snelgroeiend en heeft grote bladeren en kan snoei gemakkelijk verdragen.
Linde Tillia cordata Greenspire gemiddelde groeier met klein hartvormig blad
Linde Tillia vulgaris Pallida is een matige groeier, grote hartvormige bladeren.

 

witte kastanje  herfstkleur-liquidambar
witte kastanje                                                                                                        Amberboom( Liquidambar styraciflua)        

Rode paardenkastanje
(Aesculus x carnea Briottii) is een gemiddelde groeier met rode bloemen in mei en juni.
Witte paardenkastanje
(Aesculus hippocastanum Baumannii) geeft witte bloemen in mei en juni.
Haagbeuk
(Carpinus betulus)is een gemiddelde groeier en heeft een opvallende dichte kruin met klein blad.
Moerbeibomen
zijn van nature al parasolvormig. Een stamhoogte van 240cm is aan te raden omdat de takken iets uit gaan hangen. Er zijn verschillende soorten, met prachtige blad. De meeste hebben geen of weinig vruchten. De vruchten kunnen vlekken veroorzaken.
Plataan
de meeste zijn snelgroeiend en hebben het karakteristieke grijsgroene boomschors Er zijn meerdere soorten platanen met verschillende blad in vorm en kleur. Platanus hispanica ‘Alphens Globe’ groeit compacter
Platanus orientalis ‘Mircovec’ heeft in de herfst roodoranje gekleurde bladeren.
Platanus orientalis ‘Minaret’ het blad is diep ingesneden.
Platanus acerifolia  heeft een groot  en ingesneden bladvorm.

moeraseik QuercusPalustrisdakvorm Daksierkers (Prunus accolade)

Moeraseik  Quercus palustris                                                                             Daksierkers-Prunus-accolade

Rode prunus (Prunus ceracifera Nigra) heeft in het voorjaar witroze bloemen en rood blad. Is geschikt als  kuipplant.
Lijsterbes (sorbus) is een gemiddelde groeier met in het voorjaar (april-mei) crèmekleurige bloemen
Moeraseik (Quercus palustris) gemiddelde groeier, mooie verkleuring van het blad in de herfst  dat lang aan de boom blijft.
Amberboom( Liquidambar styraciflua) gemiddelde groeier, groot blad dat rood/geel verkleurd in de herfst, heeft bijzondere stam met kurkachtige schors.

Veldesdoorn (Acer campestre) gemiddelde groeier met mooi gevormd blad en herfstverkleuring.
Glansmispel (Photinia fraseri Red Robin)langzame groeier, heeft  felrode jonge toppen, is in de winter groenblijvend
Esdoorn  is een langzame groeier, weinig gevoelig voor ziekten. Jonge bladeren zijn rood gekleurd en in het najaar geel blad. Bij de esdoorn komt de sapstroom al vroeg opgang een rigoureuze winter snoeibeurt in oktober en november verrichten en niet later. Behandel de snoeiwond altijd dichten om infectie te voorkomen.
Dakberk is een gemiddelde groeier, heeft een opvallende witte stam met schilvering, het blad kleurt in de herfst geel/goudgeel.
Dakiep
(Ulmus glabra ‘Camperdownii’) bloeit in maart- geel. Van nature al enigszins dakvormige groei. Het blad is donkergroen gekleurd en de spiraalachtige twijgen zijn opvallend in de winter.
Dakprunus( Prunus nigra) Deze rode sierpruim heeft opvallend donker rood blad en fijne bloemetjes
Dakbeuk ook wel rode beuk genoemd, heeft een grijze gladde stam, ovaal rood-bruin glanzend blad in het voorjaar loopt hij uit met lichtpaars en behaard blad dat in de herfst eerst geel en later bruin kleurt.
Daksierkers (Prunus accolade) heeft mooi frisgroen blad en heeft in het voorjaar roze bloesem.
Cedres deodara de ceder is wintergroen en zelfs winterhard genoeg om in een container te planten. De takken hangen licht naar beneden af en het groene blad heeft een iets blauwe schijn.

Liquidambar_styraciflua_Parasol Sorbus-lijsterbes bloemen 'little red robin' (Glansmispel

Liquidambar_styraciflua                                           Lijsterbes (sorbus)                                                      Photinia fraseri Red Robin

keus naar omstandigheden en doel

Welke keus het beste is ligt aan uw smaak maar ook aan de omstandigheden waar de boom geplant wordt. Zo ook de mate van zon en warmtewering welke u zoekt. Een snelgroeiende soort zal eerder het dak weer vol blad hebben en grote bladeren zullen ook minder zon en warmte doorlaten. De prijs van de bomen zal ook bepalend zijn, want de prijsverschillen zijn groot. Vaak zijn twee bomen naast elkaar leuker dan één maar dat ligt uiteraard ook aan de grote van de tuin.

 

leilinden          leiboom dakvorm

leiboom verticaal                                                                                                       leiboom horizontaal
 

leibomen verticaal

Leivormen Vrijwel alle genoemde dakbomen kunnen ook in verticale leivorm gesnoeid of aangekocht worden. Ze kunnen een prachtige decoratieve invloed op de hele tuin hebben als tuinafscheiding. ook kunnen er enkele voor een houten schutting geplant worden wat een mooi ruimtelijk effect biedt. Fruit is erg praktisch als leivorm, het fruit krijgt het volle zonlicht op het fruit en de doorluchting is ook optimaal. Alle vruchten bladeren kunnen snel drogen wat schimmel voorkomt. Leifruit zoals: appels, peren en pruimen.
Leibomen/leivorm heeft net als de dakbomen een lichte zomersnoei in juli.  En een rigoureuze snoei in januari-februari.Het zogenaamde knotten.(knotwilg)