de moestuin in juni

bloem peultjes doperwt vruchten
peulvrucht bloem

moestuin juni

Oogsten en zaaien
Er is deze maand veel te oogsten en te genieten van eigen groente en kruiden. Sommige groenten zijn voor het laatste keer geoogst, op deze plaatsen kan opnieuw gezaaid worden. Wanneer de plaatst van de vroege aardappelen bijvoorbeeld vrijkomt, kan er prei en kool komen te staan. Wat nu geoogst kan worden is spinazie, peultjes, slasoorten, radijs, vroege aardappelen, rode bietjes, lenteuitjes en zomerworteltjes en ook rabarber kan herhaaldelijk gesneden worden.
Haal aardappelen uit de grond bij droog weer en laat ze  op de aarde nog even opdrogen.
Laat peultjes niet dik worden, jonge en dunne peultjes zijn lekkerder.

 

Aardbeien plukken
Stro onder de aardbeiplantjes houdt de vruchten schoon. Pluk ze met kroontje er nog aan. Aardbeien vermeerderen zichzelf, de planten welke uit de plant groeien zullen volgend jaar vrucht dragen. Bescherm de aardbeien door er een net over te spannen, wanneer er veel vogels ook van mee willen snoepen.

aalbessen aardbeien op stro

Vroege aalbessen
Bij vroege rode aalbessen kunnen we de eerste rijpe vruchten als trosjes plukken. Wanneer het er later teveel worden om meteen op te eten kan er heerlijke sap of jam van gemaakt worden. Ook de latere soorten nu afdekken met netten voor de vogels. Indien nodig enkele takken snoeien om de struik luchtig en open te houden, het houdt schimmel weg en het fruit kan door het zonlicht rijpen.

Tomaten dieven
Dieven zijn nieuwe scheuten welke vanuit de bladoksels groeien en veel kracht van de plant vergen. Haal ze weg wanneer ze ongeveer 10 cm zijn.

tomaten dieven weghalen
Dieven- uitlopers in de bladoksel wegnemen

Planten
We kunnen ook weer nieuwe plantjes planten, pompoenen- peterselie – sla – radijs  -boontjes – Broccoli – augurken – bloemkool – andijvie.

Wintergroenten planten
En al is de zomer nog maar net begonnen er kunnen
  al plantjes van echte wintergroenten zoals spruitjes,-knolselderij – prei – rodekool – savooiekool – Chinesekool – knolselderij de grond in. Een vliesdoek kan schadelijke insecten weren.

Boerenkool en herfstandijvie kan nu gezaaid worden of in juli gekochte plantjes planten.
Alle informatie van zaaien tot oogsten staat op de verpakking van het zaad.

 Goede buren
Bieten en uien stimuleren elkaars groei.
Radijs en sterrenkers voorkomt aardvlo.
Kervel zorgt bij sla voor mooie en luisvrije kroppen.
Prei en wortel samen, weerhouden de preivlieg.
Zet afrikaantjes bij tomaten,om aantasting van de witte vlieg te voorkomen.
Klaver bij de kool, houdt de koolvlieg op afstand.