Het gazon in maart

grasverticuteerroller
Modeltuinen Zwanenburg legt ook nieuwe graszoden                                                                               verticuteerroller

Het gazon

Bemesten

Gras kan het beste met langdurige organische mest bemest worden waar meteen ook kalk inzit. Er is mest om gras te onderhouden waarmee ook onkruid en mossen verdelgen en weren. Gras dat telkens gemaaid wordt en weer opnieuw aangroeit heeft veel voeding nodig om mooi te blijven. De eerste keer in maart/april dan in juni/juli en de laatste keer in september/oktober.

Gras dat 4 tot 5cm hoog is kan nu gemaaid worden. Maai het niet te kort, stel de maaimachine een tandje hoger in. Het mag niet vriezen en de grond en onderlaag mag niet te nat zijn.

Verticuteren in maart-april

Na jaren ontstaat er een “viltlaag” op het gras. Van resten grasmaaisel, onkruid, mos etc. Om het gras weer lucht te geven voor een betere groei zijn er speciale verticuteerrollers in diverse uitvoeringen te koop. Deze maand kan je dit voor de eerste keer en later in september nog eens doen.   Het vergt wel wat tijd want het is voor het hele grasveld en niet voor enkele plaatsen. Hiervoor eerst het hele gazon maaien. En ga er daarna met de verticuteerroller overheen baan na baan. Daarna nog een keer maar dan haaks op de eerste geverticuteerde banen.Op deze manier verwijder je alle oude maairesten trekt onkruid en mossen los en je maakt de grasmat open zodat er weer voldoende voedingsstoffen, water en lucht in kan komen.Na het verticuteren hark je alle losgekomen vilt van de grasmat af. Het gras kan weer ademen. Juist in deze eerste voorjaarsmaand begint het gras krachtig te groeien en is de temperatuur nog niet zo hoog.

Kale plekken

Kijk het gras na op kale plekken of gaten. Deze plekken kan je extra bewerken met een verticuteerhark zodat het open komt. Kale plekken kunnen opnieuw ingezaaid worden. Hiervoor de grond open en los maken en losjes aankloppen, niet te veel zaad instrooien anders verdrukt het elkaar. En een dun laagje aarde eroverheen strooien. En dit licht aandrukken.

Wist u dat Modeltuinen Zwanenburg ook prachtige graszoden voor u aanlegt

Deze maand is ook buitengewoon geschikt om nieuwe graszoden te leggen of te laten leggen. Voor een sterk en gezond gazon

graszoden