Hoera het is LENTE

oranje-witte-narcis

Hoera het is lente

 

De natuur is niet meer te stuiten, het is volop lente!

Heerlijk het is maart, de eerste echte lentemaand. Vogels zijn al druk in de weer, de merels zingen `s morgensvroeg hun hoogste lied, de vroege voorjaarbloeiers zien we overal vrolijkheid uitstralen. Narcissen, krokussen, de hazelaar bloeit volop, speenkruid, klein-hoefblad  en de elzenbloei, de grutto en de tjiftjaf zijn aangekomen vanuit Afrika, vinken en lijsters laten zich horen, de kikker en paddentrek en de eerste vlinders fladderen uit.
En er is weer van alles te doen in de tuin van begin tot eind maart. Wat mooi om de ontluikende ontwikkelingen van dichtbij te zien en bij het stijgen van de temperatuur is het heerlijk je te koesteren in de lentezon.

 

groot koolwitje maart-okt paddentrek- paring krokus
één van de eerste vlinders koolwitje                                   Paddentrek                                                                                                        krokussen


De
gemiddelde temperatuur in maart is 6,2 graden. De hoogste temperatuur ooit gemeten is 25,6
Heel veel werkzaamheden welke in januari en februari werden genoemd kunnen ook nu nog gedaan worden tot april.
Het geven van tuintips voor een maand is een richtlijn. Want de temperatuur en de hoeveelheid regen welke valt of nog in de grond aanwezig is, is zeker medebepalend. De winter van 2012/2013 was heel streng tot diep in het voorjaar toe. Terwijl 2013/ 2014 juist een heel zachte winter heeft en een warm en vroeg voorjaar. Dit bepaald de ontwikkeling in de natuur zoals het opgang komen van de sapstroom in planten, wat weer bepalend is voor het verplanten en snoeien etc.  Dit in de ontwikkeling veertien tot dertig dagen schelen.
 

Nieuwe tuinplannen beginnen bij de basis van iedere tuin, de tuinbestrating


Omdat maart voor veel bomen, struiken en planten de laatste maand is, voor het planten, verplanten en snoeien is het nu een heel geschikte maand om een nieuwe basis aan te leggen in de tuin. Maar ook een nieuwe tuinafscheiding is nu nog eenvoudiger te plaatsen. Klimplanten kunnen er meteen tegenaan geplant worden en het draadwerk of schutting weelderig begroeien. Nieuwe borders of verhoogde borders kunnen gevuld worden, met grond en eventueel vermengd worden met geschikte meststoffen en bestaande en nieuwe planten en struiken. zijn klaar voor het nieuwe groeiseizoen.

Er is veel werk te doen en wij kunnen u helpen om de basis vakkundig aan te brengen, zodat u zonder zorgen en in alle rust uw tuin aankunt kleden voor jaren tuinplezier.