Hout

Hout

 

Mogelijkheden met hout

Vulcanline 50x50 stromboli € 106,- per m2 all in

Vulcanline 50×50 stromboli

Houtsoorten

 • Hardhout – Bangkirai
 • Eiken
 • Geïmpregneerd vurenhout
 • Geïmpregneerd grenenhout

Mogelijkheden met hout

Een veelzijdige tuinafscheiding met een natuurlijk en warme uitstraling van puur hout. Het is praktisch, milieuvriendelijk en neemt zeer weinig ruimte van de tuin in. Ze bieden volledige privacy en beschutting. In houten schuttingen zijn er meerdere mogelijkheden in houtsoort en model. Er zijn opengewerkte en dichte modellen. Bij dichte modellen zijn de latten op meerdere manieren horizontaal of verticaal verwerkt.

De schutting kan aan de bovenkant recht en strak zijn of met een toog, wat een meer sierlijk beeld geeft. De hardhouten, eiken, grenen en vurenhouten schuttingdelen zijn in verschillende hoogtes verkrijgbaar. Hierbij zijn ook bijpassende tuindeuren verkrijgbaar in de verschillende houtsoorten. Bij vuren, eiken en hardhout is er ook een ( beperkte) keus in deuren met of zonder stalenframe en/ of slotgat. Het voordeel van horizontale schuttingen is  dat het uw tuin optisch kan verlengen maar bij verticale is het een stuk moeilijker om er overheen te klimmen.

Combinaties

Er is ook een mogelijkheid om tussen de houten schuttingdelen op één of meerdere plaatsen een transparantgedeelte te bevestigen, hiervoor zijn stalendraadschermen heel geschikt. Het zal de tuin optisch royale doen lijken. En met klimplanten ervoor zal de privacy niet weggenomen worden. Of u kunt de houten schuttingdelen combineren met enkele andere dichte tuinafscheidingen. Zoals steenkorven, enkele steenschuttingdelen of grindschuttingdelen. Hierdoor ontstaat meteen een mooi ruimtelijk en decoratief beeld dat stijlvol aandoet. Zonder dat de prijs ineens teveel zal oplopen omdat er maar enkele van deze schuttingen tussen het hout geplaatst worden. En u behoudt toch ook de warme sfeer van alle overige houten schuttingsdelen. Daar waar u transparante draadschermen plaatst blijft de dikte van de schutting gelijk aan dat van de houten schuttingdelen. Maar steenschuttingen en zeker steenkorven zijn dikker en steken dus iets voor de houten schuttingdelen uit, wat juist een mooi speels beeld geeft. Er is dus wat te combineren met deze houten schuttingdelen tot een tuinafscheiding welke geheel bij uw smaak past en bij de keuze sierbestrating. Deze samen zijn bepalend  voor de uiteindelijke sfeer in uw tuin.

Deze stalen draadschermen ogen vriendelijk en stijlvol en zijn ook praktische als tuinafscheiding vanwege de uitstekende hechting voor de vele klimplanten

De open draadschermen zijn verkrijgbaar met een hardhouten of vurenhouten kader eromheen.  Ook zijn er dichte schermen met een hardhouten kader. De apart verkrijgbare hardhouten palen worden stevig in de grond gezet en hiertegen of tussen worden de draadschermen vastgemaakt met speciale klemmetjes.

Het spreekt vanzelf dat schermen met een dichte stof tussen de omlijsting zoals rotan en kunststof meteen meer privacy en beschutting bieden in de tuin. Maar u creëert optisch meer ruimte in de tuin en een speelser beeld, wanneer u er één of twee transparante delen tussen zet. Juist omdat klimplanten en overige planten een ideale hechting en steun vinden aan draadschermen zullen ze snel uitgroeien tot een prachtige natuurlijke  groene wand. Een draadscherm met een hardhouten kader geeft net iets meer warme luxe wanneer de planten nog klein zijn.  Maar ook uw smaak en uw tuingebruik bepalen de uiteindelijke keus. Wanneer er bij de buren al een mooie struik staat dan is het praktisch om juist daar een transparantdeel voor te zetten. Het biedt optisch meer ruimte en u heeft toch privacy met zicht op een mooie struik.

Ook kunt u de dichte schermen met houten kader combineren met enkele transparante draadschermen. Er zijn vele mogelijkheden, net wat u mooi vindt.

Transparante schermen:

 • Draadschermen met een hardhouten Bangkirai kaderomlijsting.
 • Draadschermen met een vurenhoutenkaderomlijsting.
 • Zo zijn er ook draadschermen zonder kaderomlijsting.

Dichte schermen:

Rotanschermen met een hardhouten bangkirai kaderomlijsting. Deze schermen zijn dicht en kunnen afgewisseld worden met een transparantdeel. Kunststofschermen  (wicker) met hardhouten bangkirai omlijsting. Een strakke uitstraling en passend bij uw tuinmeubelen. Het scherm is RVS geschroefd en het geeft u 10 jaar garantie.

Zogenaamd Wickerscherm
dat mogelijk bij uw
tuinmeubelen past
Zogenaamd Wickerscherm
dat mogelijk bij uw
tuinmeubelen past
Hardhouten kader met rotan
combinatie-houtenschutting-en-steenkorven-2
Hardhouten kader met rotan Houten schutting in
combinatie met steenkorven
Houten schutting in combinatie
met steenkorven

Onderhoud van hout

Er worden verschillende houtsoorten gebruikt voor schuttingen, met meer of minder onderhoud. Voor al deze bewerkingen is januari of februari de beste tijd. Wanneer het niet vriest en het droog weer is. Omdat je er in deze tijd nog goed bij kunt, de begroeiing is nog laag en wanneer het noodzakelijk is om in de border te gaan staan is dit nog eenvoudig.

 

Bangkirai hardhout:

Heeft geen onderhoud nodig. Wilt u de mooie warme kleur van het hout behouden dan is  één keer jaar een oliebehandeling noodzakelijk. Het is eenvoudig aan te brengen en schuren is niet nodig. Olie – Bangkirai olie is er in > naturel –  Bangkirai olie donker en een UV- Beschermingsolie deze is kleurloos.

Geïmpregneerde houtsoorten:

Geïmpregneerd hout behoeft zeker het eerste jaar niet behandeld te worden. Een behandeling is om de vier tot zelfs acht jaar voldoende. Afhankelijk van de omstandigheden en het verfsysteem dat gebruikt wordt. Transparante beits is mooi en behoudt de natuurlijke houtstructuur maar is buiten minder duurzaam dan een dekkende beits en zal dan ook eerder opnieuw behandeld moeten worden. Beits is vochtregulerend ( vocht kan er wel uit maar er niet in ) en kan direct op het kale hout aangebracht worden. Geïmpregneerd hout kan het beste alleen met een vochtregulerende systeem behandeld worden.

Bij dekkende afsluitende verf zal het hout tot in de kern goed droog moeten zijn voor de behandeling. Wanneer het vocht er niet uit kan zullen er door onthechting blazen ontstaan.

Bij twijfel aan de ondergrond -met name de vochtigheid van het hout- kan het beste een transparante of dekkende beits of een zogenaamd “éénpotssysteem” gebruikt worden.( Dit is grond- en aflak samen in één) De temperatuur kan op donkere kleuren, wanneer de zon erop schijnt, tot 90 graden oplopen, wanneer dit bij wit niet hoger dan 60 graden is. Hierdoor zijn lichte kleuren langer beschermend.

Zo is ook hoogglans duurzamer dan een zijdeglans verf, maar oneffenheden in het hout vallen bij  hoogglans wel veel eerder op.

Vochtregulerende beits is verkrijgbaar bij Modeltuinen Zwanenburg. Beits is geschikt voor het behandelen van geïmpregneerd hout. Deze kunnen zonder schuren of andere voorbehandeling aanbracht worden en zijn bijzonder weerbestendig en duurzaam.

Olie Beits transparant–kleuren:

 • Walnoot
 • Teak
 • Ebbenhout
 • Dennengroen
 • Eiken
 • Wit
 • Basaltgrijs
 • Pijnboom

OSMO  natuurlijke houtbehandeling. Aantal lagen: 2 lagen op ruw onbehandeld hout. Bij renovatie is 1 laag voldoende. 1 Liter is voldoende voor 1 laag van ca. 26 m2 .

Verf  dekkend niet afsluitend, is een natuurlijke houtbehandeling in meerdere kleuren zoals:

 • antraciet
 • steengrijs
 • verkeersgrijs
 • dennengroen
 • duifblauw
 • koningsblauw
 • Scandinavische rood
 • zonnebloemgeel

 

OSMO natuurlijke houtbehandeling zijde mat. Aantal lagen : bij onbehandeld hout 2 lagen, in geval van renovatie geldt in de regel 1 laag op een schone ondergrond, zonder schuren!

Waterverdunbare verfbeits en tuindecoratiebeits:

Dekkende verf, cq transparante beits op basis van waterverdunbare alkydhars ( natuurlijke olie ) Hoogwaardig verfproduct. Bevat geen ander oplosmiddel dan water , dus minder milieubelastend.

De transparante types hebben een UV-filter.