Iris Germanica (baardiris) scheuren

Iris-germanica-immortality
Iris-germanica-immortality- baardiris

Iris germanica scheuren

De meeste vaste planten worden in het voorjaar gescheurd, om weer een mooie compacte en jonge plant te krijgen. Door deze verjonging zullen ze vitaler zijn en ook weer beter gaan bloeien. Iris germanica of baardirissen hebben een knolvormige wortelstok of rhizoom en kunnen om de aantal jaren (4 a 5)  na de bloei in juli – augustus gescheurd worden. Wanneer je dit niet doet ontstaat er in het midden een kale plek omdat ze naar de buitenkant groeien en ook de bloei neemt af.

iris-germanica-gedeelde-scheuten iris-germanica-baardiris-tekening-rhizoom

scheuren

Scheur de plantendelen met wortelstok van elkaar en snijd de delen door, zodat er nieuwe jonge planten met een wortelstok ontstaan. Laat de wond enigszins drogen en zet alleen de delen met een jonge groeipunt(en) weer terug in de grond. Zet ze niet te diep ( 8cm), ze kunnen met de helft van de dikke wortelstok boven de grond geplant worden, zodat de zon erop kan schijnen. Hiervoor is het raadzaam om het gedeelte waar geen bladeren aan zitten naar het zuiden –de zonkant – te plaatsen zodat de bladeren geen schaduw werpen op de wortelstok. Plaats ze op een afstand van 8cm uitelkaar. De wortels zijn dikke vlezige wortels welke gevoelig zijn voor rotting wanneer ze in een te natte en koude bodem staan. Ze zijn verder niet echt gevoelig voor ziekten. Voor het terugzetten kunnen de bladeren voor de helft afgesneden worden.

baardiris   Immortality_9
baard                                                                                                                Iris Immortality- baardiris

baard

Baardirissen worden zo genoemd omdat ze bovenop een hangend bloemblad een ‘baard’ hebben. De bijen en hommels landen er op en worden via deze ‘baard’ dieper de bloem in geleidt op zoek naar de nectar, en komen zo  in aanraking met het stijfmeel. De geur trekken veel bijen, hommels en vlinders aan en al snoepend van de nectar wiegen ze mee op de sierlijke hoge stengels. Irissen in een groep bij elkaar is mooi maar ze vormen in de zomer ook met veel andere bloemen een prachtige combinatie in de tuin zoals met de Papaver, Pioenrozen, Alliums -look, Geraniums en Clematis.

Vele soorten irissen

Er zijn verschillende soorten irissen in kleur, bloemafmeting en hoogten van 20cm tot 100cm. Irissen zijn er met bloembol of een wortelstok en gewone wortels. Vrijwel allemaal hebben ze mooie bloemen en kenmerkend zijn de lange sierlijke bladeren welke langs de stengel omhoog wijzen. Vele hebben drie opgaande en drie hangende bloemblaadjes maar er zijn ook soorten met wijduitstaande bloemblaadjes. Het is een hele grote lissenfamilie. Ze houden allemaal van zon en de meeste irissen zijn winterhard.

Irissen zijn onder te verdelen in drie grote groepen:

Wortelstokirissen zijn, Iris germanica (baardiris), Iris foetidissima (stinkende lis) en Iris pumila (zwaardlelie)  – houden van een droge kalkrijke en zonnige plaats. Bloeitijd april-juli  De Iris germanica heeft grotere wortelstokken dan de iris sibirica of ensata.

Bloembolirissen
zijn, Iris hollandica (Hollandse lis), Iris reticulata (dwergiris) en de Iris hispanica (Spaanse boliris) – houden van kalkrijke bodem en bloeien in april en mei, ze worden ook aangeboden als snijbloemen.

Moerasplanten met gewone wortels
welke juist graag op een vochtige en zure grond staan zoals aan de waterkant. Bekend is de gele lis (Iris pseudacorus ), Iris ensata (Japanse iris), Iris sibirica (Siberische iris)  bloeitijd mei – juni.

Iris foetidissima gladwin    iris-stinkende lis zaad
Iris foetidissima heeft omstreeks oktober decoratieve zaaddozen,wanneer ze openbarsten zie je de kleurige zaden.

 

Iris zaaddozen  gele lis 2
Bij de gele lis zie je na de bloei de zaaddozen, welke door de luchtholten in de doos blijven drijven