Klimplanten, planten en begeleiden

Jasmijn star-of-toscane-gele-ster groenblijvende klimmer
Jasmijn star of Toscane groenblijvend
                                                                                                                                                                                                    

Klimplanten-planten en begeleiden

Maart is de tijd om alles voor te bereiden op de komende groei. Planten, verplanten en snoeien kan nu nog voor de sapstroom sterk opgang komt. Het is nu ook tijd om de klimplanten te leiden en vast te maken, zodat het geen weer war van takken wordt wanneer de plant gaat groeien. Klimplanten zijn prachtig als deel van een schutting bijvoorbeeld tegen open draadscherm. Sommige soorten zijn bijzonder snelle groeiers die er geen moeite mee hebben om in korte tijd een hele schutting te begroeien. Het is dus wel raadzaam om daar enige aandacht voor te hebben zodat u geen verkeerde aankoop doet.

Hagen en ook grote struiken nemen al snel 50 cm van de tuin in beslag en dat nog maar aan één kant. Eén van de vele soorten klimplanten met of zonder rijke bloei is bij een smalle of kleinere tuin een betere optie. U benut dan de hoogte van de tuin met een weelderige groei en bloei tegen draadschermen en/of de vele soorten schuttingen.  Snoei en begeleidt klimplanten in deze tijd zodat ze in de breedte blijven groeien en niet teveel naar voren komen.De ene soort hecht zichzelf de ander heeft hulp nodig maar kan dan ook een hele schutting begroeien. Verder zijn er laagblijvende en klimplanten welke een flinke hoogte bereiken.
Wintergroene en bladverliezende soorten. Voorjaar, zomer en winterbloeiers. Allemaal prachtige bloeiende klimplanten waarvan sommige ook nog eens vrucht dragen. Klimplanten als tuinafscheiding en als pergola.

-Zelf hechtende soorten zijn:
Klimop in groene en bonte soorten /de wilde wingerd is een zeer harde groeier met gekleurd blad in het najaar / klimhortensia (Hydrangea petiolaris) kan aan de oost of noordkant van de tuin.

-Soorten met ranken willen zich draaiend om iets heen klemmen ze hebben een draadscherm nodig:
sterjasmijn / toscaanse jasmijn/ clematissoorten en kamperfoelie   

Groenblijvende soorten zijn: klimop Hedera / kamperfoelie Lonicera henryi bloeit mei/juni / Clematis armandii bloeit in februari en de vuurdoorn bloeit mei/ juni- bessen najaar/ Clematis Early sensation/Jasmijn ‘star of Toscane/Clematis Armandii/

-Klimplanten die hulp en begeleiding nodig hebben zijn leiplanten:
de klimroos, winterjasmijn, de vuurdoorn en de druif, braam en framboos. 
 

-Enkele snelle groeiers welke ook mooi voor een pergola te gebruiken zijn, kiwi/ klimrozen / druif / blauweregen, dit is zo`n harde groeier dat twee keer per jaar flink snoeien aan te bevelen is.

Weet u dat Modeltuinen Zwanenburg naast de vele mooie schuttingen ook draadschermen en  pergola`s plaatst in uw tuin.

Feb rankende klimplant klimroos pergola
Klimroospergola