Kuipplanten- in april

'Woodbridge'. Hibiscus syriacus 'Woodbridge'                                               Hibiscus syriacus ‘Woodbridge’   (Chinese roos)                                                                                                                       

Kuipplanten


Zet kuipplanten niet meteen in de middagzon om af te harden. Het lijkt aantrekkelijk voor de planten,maar de zon kan juist in de middaguren al behoorlijk krachtig zijn en verbranding van de bladeren veroorzaken.

De zon is heerlijk ook voor kuipplanten maar begin wanneer de zon door een laag bewolking schijnt of niet schijnt. Het mag ook weer niet te koud zijn, de overgang van binnen naar buiten mag niet te groot zijn. Voor de ene plant komt het niet zo strikt de ander is wat gevoeliger voor zonlicht en kou. Uiteindelijk zullen ze allemaal afgehard zijn en in mei heerlijk buiten staan.
Bij een graad of twaalf gaan kuipplanten groeien, ze hebben dan meer licht en water nodig. Zeker bij kuipplanten zijn de onderlinge verschillen groot, door hun oorspronkelijke biotoop en klimaat. Subtropisch maar ook tropische.  Het is dus zeker aan te raden de bijgeleverde verzorgingsinstructies op te volgen.

Bewaar deze kaartjes en plak ze in een schrift meestal staat er ook een afbeelding op van de betreffende plant.
Zo niet plak er dan een foto van uw plant bij voor de komende jaren. Eventuele handelingen welke succesvol zijn gebleken zoals de standplaats, watergift, temperatuur tijdens de overwintering kunnen handig zijn. Het voorkomt ook herhaling van fouten wanneer er iets niet goed gegaan is.

Kamerplanten

Hortensia’s worden vaak als kamerplant gekocht en kunnen na de bloei de tuin in. Het is het beste om de plant eerst af te harden om zo aan het temperatuurverschil te wennen en de totaal andere situatie buiten. Hiervoor zet je de plant het beste eerst op een lichte en koele plaats in huis. Verzorg de plant goed geef regelmatig water en om de week mest.Aan het einde van april is het een gunstige tijd om de hortensia (Hydrangea) in de vollegrond te zetten. Het is het beste hem dan meteen terug te snoeien. De Hortensia is ook een geschikte kuipplant. Hij hoeft alleen bij strenge vorst naar binnen.
Wanneer de Hedera ( klimop) als kamerplant langzaamaan went aan het buitenzijn en van de zomer in de tuin staat, kan hij zelfs buiten blijven van de winter.

Langzaam laten wennen
Alle planten zijn van oorsprong buitenplanten en veel kamerplanten vinden het dan ook buiten heerlijk. Veel licht, lucht en vochtigheid. Alleen zijn kamerplanten de buitentemperatuur niet gewend. En sommige vaak tropische soorten zijn te kwetsbaar om buiten te zetten. Zeker in april is het nog te koud.
Toch zijn er soorten welke nu gehard kunnen worden bij zacht weer om van de zomer naar buiten te kunnen. De overgang van, de hele winter in de verwarmde kamer naar buiten moet niet abrupt gebeuren. Wennen met geduld en liefde voor de plant. Een te grote overgang kan de plant verzwakken en ziekteverwekkers en ook ongedierte als luizen liggen dan op de loer. Is het buiten nog te koud en te winderig dan is het beter een week of langer te wachten.

Pas op voor direct zonlicht
Kamerplanten zijn vaak ook geen direct zonlicht gewend dit zal vanaf een plaats in de schaduw naar de zon in vroege ochtend opgevoerd moeten worden.
Planten welke binnen niet in direct zonlicht mogen staan kunnen ook zomers niet in de zon staan. Vetplanten en cacteeën kunnen al snel zonlicht verdragen.

Met de juiste zorg zal het buitenleven de plant buiten van de zomer alleen maar goed doen en hem sterker maken.Ze staan van de zomer graag buiten op een beschutte plek in de zon/half schaduw.

Enkele sterke soorten welke tot deze groep behoren zijn:
De meeste vetplanten, Yucca -Kalanchoe – Clivia -Ficus, Hedera-Cyclaam- Zamioculcas zamiifolia – Betulia- Cambria’s,-Orchideen-
Rhipsalidopsis(paascactus) Schlumbergera truncatus(kerstcactus)-Rodondendron/azalea- palmsoorten -Areca-palm ,Peperomia,-Jasmijn-Crassula, Agave-Zamioculcas zamiifolia