Kuipplanten

Kuipplanten

kuipplant Pentas lanceolata  Mandavilla kuipklimplant
Pentas lanceolata  kuipplant                                              Mandevilla en Sundaville, rijkbloeiende klimplanten

 

Kuipplanten kunnen in de tweede helft van februari verpot worden en van nieuwe aarde worden voorzien, eventueel bijsnoeien. Een voedingstablet zorgt voor een gedoseerde extra voeding voor het hele jaar heen. Ook kunnen ze nu weer iets warmer staan en bij zacht weer even gelucht worden, dit kan al door een raampje open te zetten of een uurtje buiten. Zet ze niet meteen in de zon, ook al is het de winterzon, het blad is er nog niet aan gewend en kan verbranden. Let er wel op dat het temperatuurverschil van binnen naar buiten niet te groot is. Want dan is een maandje wachten beter.Geef ze bij het oplopen van de temperatuur ook iets meer water om te voorkomen dat ze uitdrogen. Sommige planten zullen in februari al uit gaan lopen.

Zet ze bij het verpotten in brede potten, dan waaien ze buiten minder snel om. En zorg buiten tevens voor een goede strakke ondergrond. Of laat ruim voor de planten definitief naar buiten gaan, uw terras herbestraten of een prachtige nieuwe sierbestrating aanleggen. Uw planten zullen u samen met de siertegels extra belonen.
Vraag nu vrijblijvend een tuinontwerp en offerte aan. Mogelijk heeft u in deze tijd met een winteraanbieding extra voordeel.

Het is aan te raden om in deze tijd de bladhoudende planten te controleren op de aanwezigheid van mogelijke schadelijke insecten, zodat ze tijdig bestreden kunnen worden. (wol- en dopluis en spintmijt)

Kuipplanten hebben het doorgaans buiten beter dan binnen, omdat ze daar meer hun natuurlijke behoeften ervaren. Het beste is planten zo laat mogelijk naar binnen en zo vroeg mogelijk weer naar buiten te brengen. Dit is per soort anders en ook afhankelijk van de plaats waar ze komen te staan in de tuin en de omstandigheden binnen. En of het weer in februari zacht genoeg is. In een pot verdragen ze veel minder gemakkelijk enkele graden onder nul dan in de volle grond, omdat de vorst eerder bij de wortels kan komen en daar schade aan kan richten. Binnen staan ze meestal tussen de +5 en + 10 graden.  Bladverliezende kunnen donker staan maar met blad vragen ze een lichte standplaats en zeer spaarzaam water.  Ze zijn in rust.

Voor sommige kuipplanten is het niet meteen fataal als ze tijdelijk enkele graden vorst moeten verdragen zoals de Passiebloem, Laurus, Acacia,Vijg en Olijf, maar voor veel andere wel. Voor planten die wel enkele graden onder nul kunnen verdragen zijn er meerdere manieren om de wortelkluit te beschermen zoals speciale kokosmatten, welke eenvoudig om de potten heen vastgezet kunnen worden. De plant zal u er dankbaar voor zijn. De oudere planten verdragen kou gemakkelijker dan jonge exemplaren. Ook verdragen kuipplanten in de herfst meer kou dan in het voorjaar. Op een mooie lentemiddag buiten en `s avonds weer binnen is voor sommige een optie.

Vanaf mei kunnen vrijwel alle kuipplanten meestal wel naar buiten.  Lees altijd zorgvuldig de bijgesloten informatie zodat u weet wat u in de kuip heeft. En bewaar deze informatie voor de komende jaren. Wanneer u geen overwinteringsplaats heeft en gehecht bent aan een plant zijn er “plantenhotels”. Kwekers die de planten onderbrengen en de watervoorziening verzorgen.

 

terras2