Mieren bestrijden

mierenpad
Ingang-mierennest
ingang mierennest

Mieren verdrijven

Zoet, zoet, zoet ook van luizen

De aanwezigheid van luizen wordt verraden door mieren. Zij beschermen de luizen in ruil voor de zoete kleverige afscheiding van luizen. Ze melken de luizen en brengen deze zoete lekkernij naar het mierennest. Mieren vallen de larven van het lieveheersbeestje dan ook meteen aan en dode het. Ook de lieveheersbeestjes zelf zullen ze aanvallen omdat zij de luizen willen verdelgen. Mieren gaan in een lange kolonne op en neer over stengels van planten en bloemen en vandaar weer naar het nest. Ook zonder de aanwezigheid van mieren, voel je de kleverige afscheiding van de luizen op de bladeren van planten. Tijd om te handelen! Water vermengd met zeepsop en spiritus werkt goed om luizen te bestrijden. Wel na 10 dagen herhalen wanneer de eitjes uitkomen. Goed ook onder de bladeren spuiten.

Mieren op afstand houden


Mieren zijn nuttige en bijzonder ijverige opruimers, maar het is goed ze buitenshuis te houden. Op een diervriendelijke manier zijn ze weg te houden of te verwijderen. Laat allereerst geen etensresten, kruimels en zeker geen zoetigheid slingeren of gemorste druppels limonade of ijs liggen. U ziet ze mogelijk zo niet eens liggen maar mieren zijn er gek op en komen er van buiten op af. Ook geen open potjes  met zoetigheid of `s nachts de vuile afwas op het aanrecht laten staan. Kijk waar het mierenspoor heen leidt en zie wat ze daar aantrekkelijk vinden. Ruim het op en de mieren zullen wegblijven.


etende mieren  mierenpad mierenpadmierenpadmieren nectar bloem
Een druppel zoetigheid trekt vele mieren uw huis in zoete honingdauw een lekkernij voor mieren
Mieren kunnen 50x hun eigen gewicht  dragen mieren verdedigen luizen in ruil voor zoetigheid.

Hun weg naar huis blokkeren

In andere gevallen  moeten ze niet alleen tegen gehouden worden op hun tocht naar uw huis maar ook naar hun nest. Zodat het nest geen voedseltoevoer meer krijgt.

  • Ze zullen niet over koperdraad kruipen, leg deze langs de drempels of waar u een kolonne mieren naar binnen ziet gaan.
  • Ook zullen ze niet over krijt of talk of babypoeder naar binnenkomen. Wanneer het weggewaaid is of na een regenbui opnieuw even aanbrengen.
  • Koffiedik van sterke koffie op plaatsen leggen waar mieren niet overheen mogen.
  • Ze hebben ook niet graag peper aan hun pootjes en ook de geur van kruitnagels mijden ze.
  • Mieren houden niet van kruiden en planten met een sterke geur zoals munt, bieslook, basilicum, rozemarijn, afrikaantjes, lavendel.  Ook alleen de bladeren of een sterk extract van deze plantensoorten helpt ze op afstand te houden.
  • Fijn gesneden knoflookteentjes of uiensnippers ruiken ze op afstand en ze blijven er vandaan.

Een aantrekkelijker nest aanbieden


Wanneer u het spoor heeft gevolgd en het nest heeft gevonden. Zet dan bloempotten gevuld met tuinaarde omgekeerd op het nest. Na een week of twee zullen de mieren verhuisd zijn  en hun nest erin hebben gemaakt met alle eitjes. U kunt nu de bloempot met het nest al verwijderen. En naar een plaats brengen waar ze niemand tot last zijn.

Heeft u een mierenhoop gevonden, dan deze ruim wegscheppen en daar brengen waar ze niet tot last zijn. 
Ziet u mieren onder straatwerk dan zijn deze na een herbestrating allemaal weg.

onvriendelijke manieren


Mierenvallen op eenvoudige wijze zelf maken. Het gaat om de toegevoegde gist welke met de zoetigheid meenemen naar het nest. Wanneer het in hun maag komt gaat de gist uitzetten en de mieren zullen er door sterven. Stroop of jam of ijs vermengd met bakkersgist. Of poedersuiker vermengd met gedroogde gist is ook een middel. Leg een mengsel bij het nest eventueel op een schoteltje. Vele mieren zullen zich inzetten om alles naar het nest te brengen. Laat ze rustig hun gang gaan. of Doe in een hoog leeg potje of glas een dikke laag stroop. Een lekkernij voor mieren, ze lopen er enthousiast naar toe en eenmaal in de stroop kunnen ze er niet meer uit.

biologisch afbreekbare middelen

Ook al zijn deze middelen op natuurlijke basis vervaardigd en biologisch afbreekbaar, ze moeten nog wel zorgvuldig gebruikt worden. 
Bestanddelen:
1) Pyrethrine -dit komt van de vaste plant Chrysanthemum cinerariaefolium.
2) Piperonylbutoxide – afkomstig van sassafrassolie. Juist door toevoeging van deze stof wordt de dodelijke werking versterkt.

Ze hebben niet alleen een negatief effect op mieren, maar ook op andere insecten. Zoals bijen, vlinders en het lieveheersbeestje. Ook zijn ze gevaarlijk voor alle onderwaterlevende dieren zoals in vijvers of aquaria. Ze zijn ongevaarlijk voor mensen, huisdieren, vogels en andere dieren in de tuin. Wanneer u besluit deze middelen te gebruiken doe het dan `s avonds, omdat het middel uitgewerkt is tegen de ochtend wanneer andere insecten actief worden zoals bijen en vlinders.

Eco Style dit zijn middelen op een natuurlijke basis, welke echter wel met zorg gebruikt moeten worden.
Lijmband om boomstammen heen, zal de weg naar de voedselbron tegengaan bij fruitbomen bijvoorbeeld.
Mierenspray- mierenlokdozen en mierenpoeder welke droog gestrooid maar ook opgelost in water eenvoudig te sproeien zijn
Spruzit  is een plantaardig biologischmiddel dat ook gebruikt wordt om luizen,teken  en ander ongedierte te bestrijden.
Roxasect GL poeder op basis van uiensapconcentraat.
Bayer- voor buitenshuis is mierenpoeder op basis van natuurlijke stoffen.

 Niet gebruiken:
Niet biologische middelen, ze zijn op basis van insecticiden. Ze werken tot het in de natuur is opgelost of weggespoeld. Het is ook dodelijk voor andere dieren en gevaarlijk voor kinderen.
 

mieren eten