moestuin – juli

Kersen 2    sperziebonen
de kersen zijn rijp!                                                                                                                                 sperziebonen – verser kan het niet

Moestuin juli

 

Er kan heel wat geoogst worden

Fruit

Er kunnen kersen kunnen geplukt worden.Ook zwarte bessen, kruisbessen, frambozen, rode bessen, aardbeien, gele frambozen, witte bessen. Zorg voor netten over de vruchten, wanneer nog niet alles geoogst wordt, anders eten de vogels de vruchten aan. Zij zullen het niet bij één vrucht maar eten hapjes uit meerdere vruchten.

Groenten
Er kunnen ook heel veel groenten geoogst worden, dit is natuurlijk ook afhankelijk van de tijd dat er gezaaid of geplant is. slasoorten, radijs, komkommer, augurk, tomaat, bosui, ui, knoflook, bloemkool, broccoli, capucijners, wortel, tuinkers, stokboon, sperzieboon, snijboon, savooiekool, rode biet, andijvie, koolrabi, raap, paprika, peterselie.
 

En er kan ook weer geplant worden

Er kunnen in deze tijd ook nog groentesoorten geplant worden:bloemkool-broccoli-andijvie-spinazie-peterselie-ijsbergsla De wintergroenten moeten nu de grond in: Boerenkool – knolraap – spruitjes-knolselderij – prei – rodekool – savooiekool – Chinesekool en  knolselderij.

 

Toppen van planten

Wanneer er bij tomaten vier vruchttrossen gevormd zijn kan er boven het eerste blad erboven getopt worden.

Stoksnijbonen en pronkbonen toppen wanneer ze tot de lengte van de stokken hebben bereikt. Hierdoor zal de plant al zijn energie in zijscheuten steken, waardoor de oogst aan mooie bonen groter zal zijn.

zorg voor de groenten voor en na oogsten

Haal aardappelen bij droog weer uit de grond en laat ze nog even op de droge aarde liggen om te drogen.

Om bloemkool te beschermen voor verkleuring door de zon kunnen de  bloemkoolbladeren over de bloemkool gebogen worden. Waardoor de bloemkool als het ware ingepakt is. Pluk en oogst groentesoorten regelmatig, zodat de plant zijn energie vrij heeft voor de overige en het vormen van nieuwe vruchten. Laat snijbonen niet te dik worden zodat ze lekker zacht blijven en niet scherp na het snijden.

onderhoud en water


Onkruid zal regelmatig verwijdert moeten worden zodat het niet gaat woekeren.

En natuurlijk moet er water gegeven worden bij droogte en mogelijk water gesproeid worden. Controleer ook hier regelmatig op schadelijke insecten.