Moestuin in oktober

jonagold oogst
Jonagold

moestuin in oktober

 

Voor de eerste nachtvorst zijn intrede doet moeten alle vorstgevoelige soorten geoogste worden. sommige groente en fruitsoorten kunnen binnen nog doorrijpen

Oogsten van de laatste groenten

Andijvie, rode bieten, witlof, peterselie, koolrabi, slasoorten, wortelen, aardappelen, spinazie, andijvie, broccoli, knoflook en pompoenen, Chinese kool, rodekool, en savooiekool. Een aantal appel en peren soorten, de laatste druiven, vlierbessen en cranberry`s .

Bewaar de aardappelen, winterpeen, pastinaak, selderijknollen maar ook appels koel en donker en vries de laatste groenten in.
Kruiden kunnen uit de volle grond uitgegraven en opgepot worden en bijvoorbeeld voor het keukenraam staan.

Wat in de tuin kan blijven

boerenkool  spruitjes winterprei
boerenkool                                                                 spruiten                                                 winterprei

Spruiten en boerenkool worden alleen maar lekkerder na de vorst.
Winterprei, winterpostelein, veldsla, broccoli en winterbloemkool kunnen in de tuin blijven tenzij het hard gaat vriezen, want dan kunnen ze kapot vriezen. De wortels van groente zoals winterprei kunnen beschermd worden door het de grond op te hogen over de wortels tegen de planten. Ook stro kan bescherming bieden aan planten.
Speciale winterbeschermingen kunnen nu een uitkomst zijn en een goede bescherming bieden, zoals plantenstolpen (cloche) en overkappingen van  plastic en synthetische materialen. Let er wel op, voor ze over de planten te zetten, dat de planten ongediertevrij zijn.
Koolsoorten kunnen overspannen worden met netten of gaas.  

polythene_cloche winterbeschermingPoly-Tunnelcloche
vorstbescherming van verschillende materialen.

Lege vakken winterklaar maken

Maak alle leeggekomen vakken schoon van alle groenteresten, bladeren, stokken, staken of wat ook. Wat zonder ziekten of schimmels is kan op de composthoop. Verwijder ook meteen alle onkruid.
Noteer welke groenten je in de vakken geteeld hebt. Volgend seizoen moeten alle groentesoorten op een andere plaats geteeld worden, waardoor groentefamilies in een andere bodem komen te staan, zodat er geen tekorten optreden en ziekten toe kunnen slaan. Vaak kunnen ze opschuiven en zo roteren, zodat het lang duurt voor ze weer op dezelfde plaats komen. Groepen van peulvruchten, wortelgewassen, koolsoorten, komkommer-coughette en pompoen, en ui, prei en knoflook. Let wel op want tomaat en aardappel is dezelfde familie met veel dezelfde gevoeligheid voor bijvoorbeeld schimmels. Noteer ook alle ervaringen van afgelopen seizoen, zodat het een lering is voor komende seizoenen.
Wacht tot de grond na enkele dagen droog is en pit de grond dan lekker om. De voedingsstoffen blijven zo bewaard en de vorst kan op de grond inwerken en zo vruchtbaarder maken.

Maak alvast een tekening van waar er wat komt te staan in het voorjaar.