Moestuin in september

september oogst druivenoogst 3

Moestuin september

 

Oogsten

September is een mooie nazomer maand waarin nog veel te oogsten is.

Fruit:
Appels, peren, bramen, vlierbessen,pruimen, frambozen,meloen, cranberry en druiven.

Groenten:
Aardappelen,andijvie,augurk,spinazie,sla,biet,bleekserderij,courgette,knolraap,sperziebonen,peultjes,doperwten,tomaat,tuinkers,bloemkool,broccoli,peterselie,lavas,radijs,paprika,pompoen,raapstelen, wortel, Chinesekool, spruiten,savooiekool, rodekool,spitskool, prei,rode bieten.

aardappelen-rooien 2  doperwten oogst
aardappelen rooien                                                 is het niet prachtig hoe doperwten in hun beschermende peultje liggen.

tips en aanraders

 • Wanneer het steeltje bij appels en peren gemakkelijk loslaat als je ze ronddraait dan is het fruit rijp.
 • Pluk bij regelmaat gerijpt fruit en laat gevallen overrijp fruit niet op de grond liggen. Het kan gaan schimmelen en ziekten overbrengen.
 • Pluk peulvruchten bij regelmaat, met name sperziebonen, peultjes en snijbonen zijn lekkerder wanneer ze nog jong zijn. Wilt u wat grotere doperwten laat deze dan gerust nog even doorgroeien.
 • Ze kunnen eenvoudig, door ze te blancheren, ingevroren worden. Blancheren is de schoongemaakte groente in kokend water enkele minuten koken en afspoelen met koud stromend water. Even op laten drogen en in vriezen.
 • Vries de groente ze vers mogelijk is, van de plant in de diepvries in korte tijd.
 • Wanneer u veel wilt invriezen is het raadzaam een uur ervoor de diepvries iets lager in temperatuur in te stellen. –
 • Haal de aardappelen uit de grond bij droog en liefst zonnig weer en laat ze bovenop de droge grond eerst nog wat drogen voor ze naar een bewaarplaats te. brengen Bewaar aardappelen op en droge, donkere en koele plaats.
 • Peterselie is te stimuleren in groei wanneer de grootste bladeren onderaan er af gehaald worden.
 • Haal sla bijtijds uit de grond anders zullen ze doorschieten en zaad gaan vormen. –
 • Laat geen planten en groenteresten achter na het oogsten. Haal alles weg met een hark en verwijder meteen ook al het onkruid.
 • Gebruik pot en zaaigrond maar één keer , de meeste voedingsstoffen zijn eruit gehaald en hergebruik kan ziekten en daarmee ellende veroorzaken.
 • Bij de druiven moet er voor gezorgd worden dat alle trossen zon op kunnen vangen zodat de druiven lekker door kunnen rijpen.
 • Blijf voldoende water geven vooral bij tomatenplanten, welke voor een groot deel uit water bestaan. Het voorkomt onder andere ‘neusrot’.
 • Controleer op ziekten en schadelijke insecten, vooral onder de bladeren. -Span insectengaas of vliesdoek over de koolsoorten.
 • Span een net over de druiven, vogels zoals de merel, spreeuw en duif zijn er dol op.

 

tomaatplant Rabarber insectengaas 2
tomatenplant                                                                                 rabarberstelen                                                      insectengaas

Planten


Rabarber
kan nu geplant en verplant worden. Ze hebben wel een onderlinge afstand nodig van meter.

Rabarber( Rheum x cultorum) is een vaste plant welke bestand is tegen vorst tot -30 graden. De plant een temperatuur onder de 4 graden nodig om in het voorjaar weer flink uit te kunnen groeien. Ze  een duidelijke rust periode nodig. Wanneer de eerste nachtvorst is geweest kunnen ook de laatste stengels aan de plant afgehaald worden. Bedek de plant daarna met een dikke laag aan vorstbeschermend materiaal zoals bladeren en hooi tegen uitdroging.

Uien
Eind september kunnen er winteruien geplant worden. zo zorg je voor een vroege oogst volgend jaar. Niet alle soorten zijn hiervoor geschikt dus even goed lezen of navraag doen. Ook knoflook kan gepoot worden op 10cm diepte.

Kiwi
kan nu geplant worden, er is voor vruchtvorming een vrouwelijke en mannelijke soort naast elkaar nodig. Na het planten kunnen de planten beter meteen flink terug gesnoeid worden. De planten zullen dan in het komende voorjaar voor krachtige scheuten zorgen.

Ziekten-vlinders-slakken-te korten

Kool-uil kooluil pop rups_kooluil
volwassen kooluil                                                              kooluilpop                                                                      kooluillarven op koolplant

Kooluil
De wintergroenten waaronder veel koolsoorten staan nu in de grond. Helaas lusten wij ze niet alleen, maar ook veel insecten. Zoals de rupsen van de kooluil een nachtvlinder welke grote groepen van 10 – 50 eitjes aan de onderkant van de koolbladeren legt. De eitjes komen na enkele weken uit en zoals alle rupsen eten ze zich aan één stuk vol en rond zodat de vlinder na het ontpoppen voldoende voeding in zich heeft. De jonge rupsen zijn grijsgroen met donkere puntjes en een lichtgekleurde kop wanneer ze wat ouder zijn krijgen ze een donkere streep op hun rug. Ze vreten zich langzaam een weg de kool in, waardoor de kool gaat rotten van binnenuit.

klein koolwitje man (Klein_koolwitje rups kleine koolwitje Pieris_rapae_-_puppa pop kleine koolwiltje
mannetje met één stip                                                   jonge  larve (rups)                                 vrouwtje met twee stippen                  pop

Kleine koolwitje
De tijd van ei tot rups duurt rond de 5 dagen. Daarna duurt het nog zeker nog 4 weken tot de zich vol etende rups zich in een pop verandert. Van pop tot vlinder duurt 1 tot 2 weken. De vlinder legt maar één tot drie eitjes aan de onderkant van de bladeren, ze zijn geel en kegelvormig. De rups is groen met over zijn rug en zijkanten een heel dun geel streepje. De rups groeit uit tot ongeveer 3cm en eet voornamelijk de binnenkant van de kool op. Waardoor deze al snel niet meer voor consumptie te gebruiken is. De rups verpopt zich aan de onderkant van de bladeren achter een web van zijdedraden. Natuurlijke vijanden zijn de sluipwesp, deze parasiteert en zet zijn eieren af in de rups, de hooiwagen en het lieve heersbeestje eet de rupsen op.

groot koolwitje 2  rups groot koolwitje   groot koolwitje vrouw Pop groot koolwitje
mannetje groot koolwitje                            larven (rupsen)                                                    vrouwtje groot koolwitje                         pop

Grote koolwitje
Dit koolwitje is zoals de naam al aan geeft groter en legt grote groepen van 20 tot 100 eitjes aan de onderkant van de koolbladeren. Zodat vele jonge rupsen zich meteen zonder ophouden vol kunnen eten. Een vrouwtje legt maar liefst 600 eitjes. Van ei tot rups duurt 10 dagen, daarna eten de rupsen zoveel dat ze viermaal vervellen tot ze 4cm lang zijn. De behaarde rups is grijs en zwart gevlekt met gele strepen. Vogels zijn verzot op rupsen maar deze lusten ze niet omdat de rupsen zwavel uit de koolbladeren opslaan in hun lichaam. Rupsen eten twee maal hun eigen lichaamsgewicht aan bladeren. Dit om de vlinder die bijna niets eet voldoende voedingsstoffen en energie mee te geven. Het grote koolwitje eet voornamelijk alleen aan de buitenste bladeren van de kool, maar met zo`n grote groep tegelijk dat ze toch meer schade aanrichten dan het kleine koolwitje. De pop is hoekig van vorm en grijs met zwart en gele vlekken. Een volgroeiende rups verpopt zicht niet onder de bladeren van de plant maar verstopt zich tussen kieren en spleten van muren en bomen op een zijdespinsel. Er zijn tussen maart en oktober twee tot drie generaties. De laatste generatie poppen zullen overwinteren in hun verborgen plaatsen om in maart uit te kunnen vliegen. De eerste vlinders in het voorjaar geven ons altijd een lentegevoel maar oweee… Een doeltreffende manier om de koolplanten te beschermen is al vroeg een vliesdoek of insectennet over de planten heen te spannen. De natuurlijke vijand van het grote koolwitje is de sluipwesp, deze kan uitgezet worden. Ook andere schade verrichtende insecten kunnen geweerd of zo snel mogelijk uitgeschakeld worden.

eitjes groot koolwitje insectengaas Groene_savooiekool_schade_van_kooluil
eitjes groot koolwitje                                             ook bescherming tegen koolluis en-vlieg                     aangevreten groene kool

Slakken bij dauw
Ook slakken gaan we weer zien door de laaghangende dauw `s morgens vroeg in deze tijd. En juist dat vocht op de grond hebben slakken nodig om zich voort te bewegen naar uw planten. Ze eten het liefst het jonge groen en hebben zo hun eerste voorkeuren. Ze kunnen zich in een razend tempo voortplanten. Ze zijn dol op jonge blaadjes en kunnen veel schade aan uw moestuin aanbrengen. De grootste eters zijn de naaktslakken .Zet ze eenvoudig uit uw tuin op een plaats waar ze geen kwaad aanrichten. Wanneer u ze effectief wilt bestrijden dan zijn er milieu en diervriendelijke manieren. In `slakken en bestrijding` is er meer beschreven over slakken.
Deze naaktslakken hieronder zijn echt vraatzuchtig en kunnen maar beter meteen uit de tuin gezet worden.

Arion_rufus_grote wegslak schadelijk  limax_maximus
naaktslakken                                                                                  grote aardslak Limax maximus

Phytophthora- schimmel
Paprika en tomaten kunnen aangetast zijn door schimmel welke nog beruchter is bij de aardappelteelt. Het is een schimmel dus slaat het meest toe bij warm en vochtig weer. De  eerste symptomen bij deze schimmelaantasting  zijn bruine en wat hangende bladeren. Later  zien de bladeren en de stam er rottend bruin uit en vertonen ook de tomaten en paprika`s groenbruinachtige zachte en harde plekken met een rottende en penetrante schimmellucht. Het kan zich razendsnel uitbreiden naar de andere tomaten, paprika`s en aardappelen, maar ook in  de tuin of van uw buurman. Wanneer de plant is aangetast  moet de plant met vruchten en al vernietigt worden.
En mag er op deze plaats de eerste vier jaar geen tomaat, paprika en ook geen aardappelen geplant worden. Schimmels verspreiden zich door de lucht en verdere verspreiding moet meteen voorkomen worden.

Phytophthora-Aardappelziekte Phytophthora- schimmel 2 Phytophthora- schimmel aardappell
Phytophthora schimmel                                            1 week na de besmetting                                           aardappel met Phytophthora

Neusrot
Neusrot is geen ziekte. Het wordt veroorzaakt doordat de plant niet voldoende water krijgt of niet voldoende op kan nemen uit de bodem. De plant onttrekt het nodige vocht om in leven te blijven uit de tomaten en paprika`s. Met het gevolg dat er  dieper liggende bruine en grijze plekken ontstaan het meest aan de onderkant, maar bij paprika`s ook aan de zijkant. Het is te voorkomen: Zorg voor voldoende water vanaf de aanplant ook tijdens de vakantieperiode en weest juist waakzaam bij droge perioden. Tomaten bestaan voor een groot deel uit water. Geef tijdens de hele groei regelmatig wat kalk aan de planten zodat de grond niet te zuur kan worden, want ook dit kan een oorzaak zijn. Zet tomaten en paprika`s ieder jaar op een andere plaats in de tuin of zorg ieder jaar voor nieuwe grond. Spit voor de winter langdurig werkende organische mest door de grond. In het voorjaar kan de grond voorbereidt worden met speciale mest voor tomaten.

neuisrot  neusrot 3