Planten en verpotten in april

Planten en verpotten

Met wortelkluit

Wanneer er in februari/maart vanwege aanhoudende vorst nog niet verplant kon worden kan dit nog tot uiterlijk half april. Jonge planten zijn succesvoller te verplanten dan oudere exemplaren.Wanneer een plant/struik of boompje het op een plaats in uw tuin goed heeft gedaan, let er dan op dat de nieuwe standplaats hiervan niet te veel afwijkt.Voor verplanten is het noodzakelijk een zo`n groot mogelijke kluit om de wortels mee te nemen en een dubbel zo groot plantgat te graven. Zodat de plant zo min mogelijk te herstellen heeft aan de wortels met name de fijne haarwortels . (lees verder bij planten vanuit een pot of de tips van maart.

Vanuit potten

Alleen planten, boompjes en struiken welke in potten/containers of plantenbakken gekocht zijn kunnen in dit seizoen geplant worden. ( let hiervoor op de aanwijzingen ) Ze komen direct van de kweker en kunnen nog aarden in de volle grond. Let u er wel op dat de wortels niet beschadigd raken! Planten nemen water en voedingsstoffen op via de haarwortels welke een eindje vanaf de sterkere en wroetende wortelpunten beginnen. Veelal denken mensen dat het op de sterkere punten gaat. Geef de plant/struik/boompje water direct na het planten of bij droogte ook voor het planten. Het is bij veel soorten het beste om de pot eerst even in emmer water zetten. Uitdroging is een aanwezig gevaar voor de planten bij het planten of verpotten. Graaf een royale kuil minstens de dubbele afmeting van de kluit. Hoe groter het plantgat hoe gemakkelijker de wortels straks door de grond heen komen om voedsel en water te vinden en om verder uit kunnen groeien. Maak de grond onderin het plantgat rul en los en voeg de eventuele specifieke voeding toe. Dit kan langdurig werkende biologische mest zijn welke u vooraf vermengd met uw tuingrond.( volg de vermelde verhouding op)  En plaats de kluit behoedzaam in het plantgat, vul het gat op met de grond en druk deze stevig aan en geef water. Houdt de eerste tijd  de vochtigheid van de plant in de gaten.

weet op welke plaats   taxus-planten

Eenvoudig beplantingsplan maken

Maak voordat u de planten aanschaft een beplantingsplan.Dat klinkt meteen heftig, maar dat is het niet.

 • Belangrijk is de rekening te houden tot welke hoogte en breedte een struik of plant uitgroeit. Het spreekt vanzelf dat hoge planten achter de lagere soorten komen te staan. En dat er wat variatie in  hoogte is.
 • En dat een bodemkruiper vooraan niet alleen een lege plaats vult, maar ook leuk over de rand kan groeien. Zeker lang boeiende soorten geven een speels en mooi beeld. Voor een natuurlijk beeld zijn siergrassen een welkome aanvulling.
 • Let ook op de kleurencombinatie van de bloemen en op het groen van de bladeren welke bij elkaar in de border komen te staan en de tijd wanneer ze bloeien. Allemaal tegelijk kan mooi zijn, maar het is beter dat er altijd een paar bloeien. Sommige soorten bloeien de hele zomer, andere maar een maand. Ook bij bloemen heb je hoogteverschillen waar u even op moet letten.
 • Het is natuurlijk belangrijk rekening te houden met planten die graag in de volle zon staan en schaduwliefhebbers. Planten die half zon en schaduw willen kunnen vaak tussen de wat hogere planten staan zo, dat er schaduw over hen valt. Ook zijn er planten die windgevoelig zijn zet deze op een beschutte plaats of in de luwte van andere planten.
 • Al deze informatie staat op de beschrijving welke bij de plant meegeven wordt en welke u het beste kunt bewaren.
 • Zet van kleinere planten en zomerbollen een groepje van dezelfde soort en kleur bij elkaar dat houdt de border rustig.
 • Vul de lege plekken niet meteen allemaal op, want over een maand kunnen ze opgevuld worden met eenjarige zomerplanten of zomerbollen.Wellicht ziet u dan soorten welke u mooi vindt en nog wil planten.
 • Een aanrader is om achterin een border één eyecatcher met een opvallende of grillige vorm te planten of een bolboompje zoals de kardinaalshoed
 • Het is een heel leuk werkje planten uit te zoeken en zo`n opstelling in de borders te maken. Met een beetje nadenken wordt het al heel gauw een enorm succes
 • Houdt bij de invulling uiteraard het meest rekening met de vaste planten, want deze blijven in die border staan.
 • Daarbij rekening houden met groenblijvende en bladverliezende soorten. Zorg ervoor dat er ook in de winter nog iets te kijken is in de tuin. Er zijn naast groenblijvende ook winterbloeiende struiken en planten welke juist in die tijd prachtig opvallen.
 • En maak notitie van de soorten planten en de standplaats, een mooie ervaring voor volgend jaar.

Bemesten

Planten kunnen van zure grond of van kalkrijke grond houden of van neutrale grond. (In de tuintips van maart is hierover geschreven bij bemesten)
Bemesten, wanneer dit vorige maand nog niet is gebeurd met name de Buxus, Leylandi, Thuja, Taxus dan nu extra voeding /mest geven (langdurig werkende organische mest ) Naast veel voeding houden ze van kalkrijke grond.Juist deze maand komt de sapstroom opgang en zullen planten en struiken weer gaan groeien waar zij veel voeding voor nodig hebben.

Verpotten

Meerdere potten bij elkaar op uw sierbestrating staan prachtig. Ook grote planten en bolboompjes kunnen in potten (containers) op het terras gehouden worden en geven een bijzonder mooi effect aan uw tuin. Ook siergrassen hebben een eigen en speelse inbreng in het geheel. Een of twee bloeiende soorten erbij en het is af! Kies de potten zorgvuldig uit en laat ze bij elkaar passen en bij de tuintegels.
Wanneer u planten koopt en ze in een plantenbak of pot wilt laten staan is het raadzaam ze meteen te verpotten in een grotere en bredere pot welke geschikt is voor de soort plant. Het is vaak raadzaam om een laag hydrokorrels (kleikorrels) onderin de pot aan te brengen. Geef zeker ook dan, de juiste grond, de plant kan het uiteindelijk nergens anders vandaan halen. Voordat u de plant verpot is het vaak nodig om de bloempot waar de plant instaat, even in een emmer of container onder te dompelen. Zo zuigen de wortels zich net nog even vol met water voor ze de aarde in gaan. En geef ook daarna regelmatig water en na zes weken mest welke afgestemd is voor de soort plant, dan hebben ze alles om het heel goed te doen.

Standplaats voor nu en later

Het spreekt vanzelf dat  ze op een standplaats komen te staan welke voor de soort geschikt is. In de volle zon of alleen enkele uren in de ochtendzon of schaduw. Zet ze daar waar ze niet voortdurend in de wind staan. Ze mogen u ook niet in de weg staan ,want de meeste planten houden er niet van telkens verplaatst te worden. Het is raadzaam er even rekening mee te houden, dat kleine planten in dit seizoen flink uit kunnen groeien. En zijn het vaste planten welke niet tegen vorst kunnen dan moeten ze bij plotselinge nachtvorst in april en van de winter wel een koel verblijf tussen de 5- 10 graden in huis krijgen. Lichtgewicht potten zijn dan ook raadzaam voor grote exemplaren. Wanneer planten in de zomer buiten staan vanaf mei, dan kunnen ze vaak ook `s winters buiten blijven.Lees en volg de bijgevoegde adviezen van de kweker op voor het beste resultaat.

Wanneer u het met zorg doet, zijn planten in potten een schoonheid in uw tuin.

 Agapanthus+en+Pennisetum