Regenwormen

paring regenworm regenworm met rechts een cocon

Regenwormen

De compostmakers op Aarde


De regenworm Lumbricus terrestris is bijzonder nuttig !

Regenwormen leven in de grond en doen daar heel nuttig werk, door de grond om te woelen veroorzaken ze lucht welke voor de plantenwortels noodzakelijk is.Ze eten plantaardige restanten en hun uitwerpselen levert fantastische humus voor de bodem. Ze composteren en leveren mooie zwarte grond.

De regenworm wordt 9 tot 30cm lang. Ze leven onder het grondoppervlak en eten bladresten en ander plantaardig materiaal en laten hun uitwerpselen achter op het bodemoppervlak. Ook plantenresten welke los op de aarde liggen trekken ze de grond in om ze vervolgens eerst voor te verteren in de mond en bodembacteriën om later in het spijsverteringskanaal op te nemen. Naast plantaardige resten eten wormen soms ook ontlasting van andere dieren wanneer dit nog veel verteerbare resten bevat. Ook de weken delen van dode dieren eten ze zo ook van andere wormen.

Naast Lumbricus terrestris leven er nog andere regenwormen in de grond.

Lumbricus rubellus =
Een epigeïsche soort, leven het meest bovenin op de aarde in strooisellaag. Ze blijven klein en graven geen gangen hebben pigmentatie (niet bleek dus) zorgen voor een verkleining van bladafval.
Allolobophora chlorotica=
Een endogeïsche soort, leven in de toplaag van de bodem. Ze graven tunnels die meest horizontaal zijn en net onder de oppervlakte liggen. Deze regenwormen worden middelgroot en zijn vaak bleek van kleur. Ze breken bladafval af en zorgen voor beluchting van de toplaag.

Lumbricus terrestris= onze gewone regenworm.
Een anekische soort, hebben pigmentatie (niet bleek dus) en worden het grootst.
Ze graven diepe tunnels waardoor:
-De bodem wordt beter belucht en losser van structuur.
-Het water kan beter vastgehouden en ook afgevoerd worden.
-Er komt meer zuurstof  bij de wortels van planten.
-Bacteriën kunnen dieper in de grond doordringen voor een betere afbraak van organische stoffen.
-Door het eten van dode en afgevallen plantendelen zet de regenworm deze om in mineralen die erg belangrijk zijn voor planten

400 wormen in één kubieke meter

 In humusarme grond kunnen 60 wormen per m3 voorkomen maar in humusrijke grond kunnen per m3 wel 400 wormen leven. Wormen spelen een buitengewoon belangrijk rol voor de biomassa in de bodem, voor vruchtbare grond op heel de aarde in één vierkante meter grond produceren deze dieren per jaar 4,5 tot 8 kilo uitwerpselen.  

Voortplanting

Regenwormen zijn tweeslachtig ze hebben zowel en mannelijk als vrouwelijk geslachtsorgaan, maar kunnen zichzelf niet bevruchten. Ze hebben een echte paring, toch worden de eitjes buiten het lichaam bevrucht tijdens het vormen van een cocon. De cocon is zo groot als een erwt, heeft de vorm van een citroen en is geel tot roodbruin. De cocon van een regenworm bevat meerdere levensvatbare eieren,  na één tot vijf maanden kruipt toch maar één regenwormpje uit de cocon. Welke na een half tot anderhalf jaar geslachtsrijp is. Hoe snel het gaat is afhankelijk van de omstandigheden. De levensduur van regenwormen is 6 tot 10 jaar. De paring vindt bovengronds plaats.

Bij droogte en vorst gaan ze dieper de grond in

Er zijn meerdere soorten regenwormen met verschillende lengtes.  Het lichaam van een regenworm bestaat uit segmenten. Duidelijke zijn de segmentringen te zien. Regenwormen kunnen heel goed tegen natte omstandigheden, zelfs kunnen ze onder water verblijven mits dit zuurstofrijk is, anders komen ze boven de wateroppervlakte. Droogte is wel bedreigend voor ze omdat ze kunnen verdrogen. Wanneer het te droog is kruipen ze dieper de grond in en rollen zich op en leggen een laagje uitwerpselen om het lichaam als een soort cocon. Ook bij vorst graven ze zich dieper de grond in om niet te bevriezen.

Spaar het leven van regenwormen, ze zijn de belangrijke humusmakers in uw tuin. Zelfs wanneer u echte grote plantenbakken heeft is het raadzaam er ook enkele regenwormen in uit te zetten. Ze woelen de grond om zodat de wortels van de plant voldoende zuurstof heeft en maken fantastische aarde.

 

ontlasting van regenwormen _Roodborstje met regenworm
regenwormen – humusvoorziening en basis voedselketen                                                                                                          Roodborstje met regenworm

Vluchtgedrag

Wanneer het regent zie je regenwormen vaak massaal uit de grond komen. Dit is een vluchtgedrag omdat de trilling in de grond van regendruppels lijkt op die van naderende vijanden in de grond zoals mollen. Deze trillingen kunnen nagebootst worden, vaak zie je vogels dit ook doen door te trappelen. De regenwormen vluchten echter rechtstreeks in de bek snavel van een andere vijand.

Veel vijanden

Regenwormen hebben veel vijanden vogels, egels, mollen, muizen. En andere insecten zoals naaktslakken, platwormen, kevers en hun roofzuchtige larven (schallebijters), duizendpoten en tienduizendpoten en bloedzuigers. En parasieten zoals sommige vliegen die hun eieren in de regenworm leggen maar ook aaltjes en algen. Een nieuwe bedreiging is de platworm  (Artiposthia triangulata) deze worm is in 1960 per ongeluk met besmette grond ingevoerd vanuit Nieuw-Zeeland naar Engeland en is nu een plaag omdat deze worm in Europa geen  vijanden heeft.

Ook zijn kunstmest en andere schadelijke beschermingsmiddelen een bedreiging voor deze nuttige dieren. En met het opslaan van deze stoffen in het lichaam van de regenworm ondervinden ook andere dieren welke de worm eten de nadelige gevolgen. Laten we voorzichtig zijn met de natuur en verstandig omgaan met deze schadelijke stoffenDe bodem wordt beter belucht en losser van structuur.