Schimmelziekten

echte meeldauw  tomaat
Meeldauw

Schimmelziekten

Controleer gevoelige planten regelmatig op meeldauw en andere schimmelziekten. Hoe eerder u er bij bent hoe groter het resultaat en hoe kleiner de kans op verspreiding.
Een plant die het helemaal naar zijn zin heeft zal goed groeien en geen last hebben van belagers of ziekten. Geef uw  planten dat wat ze nodig hebben om gezond te blijven. De juiste plaats  in de zon, schaduw of halfschaduw en de juiste voeding en water in de grond.Het is raadzaam om planten en zeker planten die er gevoelig voor zijn regelmatig te controleren op schadelijke insecten of ziekten.Want een plant kan er nog lang goed en gezond uitzien en toch al zijn aangedaan. Zoals bij meeldauw, de schrik van vele plantenliefhebbers.

Er bestaat echte meeldauw en valse meeldauw

Echte meeldauw vormt een schimmelpluis op de bovenkant van het blad en valse meeldauw op de onderkant van het blad. Schimmel bij echte meeldauw kan er enigszins afgewreven worden met de hand. Bij valse meeldauw kan de schimmelpluis er niet met de hand afgewreven worden.

 

Echte meeldauw

Meeldauw ontwikkelt zich het best bij droog weer met een goede temperatuur zoals in de zomer en weinig of een slechte luchtcirculatie. Dit bijvoorbeeld doordat rozen tegen een dichte schutting staan of tussen een te volle beplanting. Ook sterke wisselingen van het weertype kan het ontstaan van meeldauw bevorderen.Het is te herkennen aan witte of lichtgrijze, poederachtige plekken op de bovenkant van het blad, welke zich later over het hele blad uitbreidt. De infectie begint meestal aan de onderste bladeren maar ook stengels en bloemen kunnen al zijn aangedaan. De witte kleur verandert later in een donkere kleur. Meeldauw kan zich al snel over het hele blad uitbreiden. Het blad gaat krullen en de groei van de plant komt stil te staan. Meeldauw kan fataal zijn voor de plant.

Meeldauw vermeerdert zich door middel van sporen welke eenvoudig door de wind over de tuin worden verspreidt. Wanneer u de eerste tekenen ziet is het noodzaak deze aangetaste delen meteen te verwijderen.

 

Valse meeldauw

valse meeldauw valse_meeldauw onderkant
valse meeldauw                                                                                                                                                                                               onderkant valse meeldauw     

Deze schimmelaantasting is te zien aan vaalgele en vlekkerige plekken aan de bovenkant van het blad, deze verkleuren later naar bruinachtig. Aan de onderkant van het blad is een witte of roodachtige schimmelpluis te zien. De schimmel tast jonge planten en bladeren het eerst aan. Verwijder de vanzelf afgevallen bladeren en andere al aangetaste bladeren direct bij het ontdekken van de schimmel.De valse meeldauw kan ook andere delen aantasten zoals de bloei en knoppen, hierdoor kunnen ook de later ontwikkelende vruchten aangetast zijn. Dit is te zien aan een blauwe paarse verkleuring wat later tot een verschrompeling leidt. Bij een vochtige atmosfeer kan het zich snel uitbreiden.

Preventie tegen meeldauw

Het beste kan je bijvoorbeeld rozen welke gevoelig zijn voor meeldauw preventief beschermen met spuitzwavel. Dit is ecologisch en veilig en je spuit hiermee een beschermlaag over de rozen, de meeldauw kan er niet meer binnendringen. Breng dit in het optimale groeiseizoen aan en herhaal dit om de veertien dagen.

Bijvoorbeeld middelen met 80% zwavel zoals Microsulfo spuitzwavel van Bayer (of Luxan spuitzwavel)
Appels en perenbomen preventief beschermen tegen schurft en meeldauw door ze voor de bloei te bespuiten.

Peren tegen pereroestmijt en perepokziekte; In het voorjaar tijdens het uitlopen van de knoppen een bespuiting uitvoeren, indien nodig een tweede bespuiting uitvoeren vlak voor de bloei.

Druiven tegen meeldauw bespuiten zodra meeldauwaantasting optreedt, de behandeling zo nodig herhalen.

Siergewassen in de tuin tegen meeldauw; om de 10-14 dagen een behandeling uitvoeren.  

 

Rozenroest

rozenroest

Het treedt zomers op voornamelijk bij vochtig weer en is te herkennen aan de geelachtige plekken op de bladeren. Ook ontstaan er aan de onderkant van het blad kleine uitstekende roestoranje puntjes. Wanneer het blad sterk aangetast is valt het af. Haal dit blad zo snel mogelijk weg en ook de aangetaste bladeren aan de plant.

Geef rozenstruiken een luchtige standplaats bijvoorbeeld bij open draadschermen. Ook regelmatig snoeien waarbij de struik een open hart behoudt, kan rozen helpen tegen rozenroest. Weest voorzicht met een stikstof bemesting  want dit maakt rozen vatbaarder

 Preventief bestrijden

Met bijvoorbeeld Rosacur van Bayer. Het middel wordt snel via het blad opgenomen en vervoerd naar de andere delen van de plant.

 

Sterroetdauw

Roos_sterroetdauw

Met name rozen en laurierstruiken kunnen aangetast worden. Op de bovenkant van het blad ontstaan kleine grijze tot zwarte stippen, deze worden groter en worden omringd door een geel – oranje rand. Het blad vergeelt en valt af en moeten met de aangedane bladeren aan de plant zo snel mogelijk verwijderd worden. Sterroetdauw breidt zich snel uit door de sporen. Welke overwinteren op de grond, bij opspattende regen slaat het meteen over op de plant.

 Bestrijding

Omdat het zich zo snel uitbreidt kan deze rozenziekte het beste bestreden worden door preventie.
Met Rosacur van Bayer kan  het bestreden worden. Het middel wordt goed via het blad opgenomen in de plant en naar alle overige bestanddelen vervoerd.

Bloesemmonillia of taksterfteschimmel

Kers Monilia bloesemsterfte

De boom regelmatig blijven controleren vanaf de eerste tekenen van de bloei! Tussen april en augustus. Het ene soort is er duidelijk gevoeliger voor dan de andere maar één boom in de omgeving kan een besmettingsbron zijn voor vele anderen. Tak- en bloesemsterfte komt het meest voor bij zure kersen de krieken (Prunus cerasus). Extra vatbaar voor deze ziekte zijn de Noordkrieken en Morellen Maar ook andere steenvruchten zoals abrikozen-(Prunus armeniaca) en pruimenbomen (zoals Prunus domestica en Prunus salicina) kunnen besmet worden. De minder vatbare soorten zijn Gerema- Vowi- Safir- Kellerijs- Elmer en Gorsemkriek Ook op sierkersen zoals het amandelboompje (Prunus triloba, de Japanse sierkers (Prunus serrulata) en Prunus sinensis kan deze ziekte overgebracht worden.

Symptomen

Regenachtig weer en grote temperatuurverschillen tussen dag en nacht tijdens de bloei zijn gevaarlijke invloeden voor een infectie. Het begint met het verdrogen van bloesem en blad aan de jonge twijgjes. De bloemen worden bruin en sterven maar het valt niet af. Het verdrogen en bruin worden van het aantal bladeren neemt langzaamaan toe. Hierna zie je de zwammen als grijze schimmel alle aangetaste delen van de boom bedekken

Preventie 

Met schimmelwerende middelen kan de boom preventief behandelt worden vanaf het begin van de bloesem. Drie behandelingen zijn doorgaans wel genoeg. Bij het begin van de bloemknoppen en daarna tijdens de volle witte bloei, en als laatste nog een keer wanneer de bloei beëindigd is. Er zijn erkende en goede schimmelwerende middelen –contactfungiciden in de handel
Het is belangrijk alle verdroogde en aangetaste vruchten van de boom af te halen het is een bron van schimmelsporen en besmettingsbron.Wanneer er voor het eerst bomen aangeschaft worden is het beter om alleen ziektetolerante rassen te planten. Snoei de bomen ook zo, dat er voldoende lucht en zon binnen kan dringen tussen de takken

Bestrijding

Als de bloesem en taksterfte eenmaal zichtbaar is kan er niet veel meer gedaan worden ter genezen. De aangetaste takken  moeten zo diep mogelijk  gesnoeid worden tot op het gezonde hout. Ze moeten meteen verbrand worden ook alle besmette delen welke op de grond gevallen zijn. Ontsmet het gebruikte snoeigereedschap. 10sec. in bleekwater houden is afdoende.

taksterfteschimmel