Slakken en de bestrijding

Slakken-
liefdesspel van huisjesslakken.

Slakken in de tuin

nuttige opruimers

 
Een paar slakken is niet zo erg, haal ze eraf en zet ze ergens anders neer waar ze geen kwaad kunnen aanrichten. Daarbij komt dat veel soorten slakken uw planten niet tot voedsel hebben. Veel slakken verrichten alleen maar nuttig werk in de tuin door dood plantaardig materiaal, schimmels, dode insecten en dode dieren te eten en weer als voedingsstof aan uw tuingrond terug te geven. Wanneer ze dan ook iets uit uw tuin eten dat u liever niet zou zien, bedenk dan aan al het goede werk dat ze verrichten en deze dieren kennen het verschil niet tussen onkruid en uw mooie plant.

wanneer er te veel zijn 

Maar het kan wel echt uit de hand lopen wanneer er te veel zijn en met z`n allen zich storten op uw planten. De voorplanting kan bij slakken heel snel gaan, slakken zijn namelijk tweeslachtig en leggen ook allemaal (heel veel) eitjes. Ook wanneer u ze in deze hoeveelheid nog niet heeft opgemerkt, is hun aanwezigheid te zien aan de achterlatende slijmsporen. Er zijn heel veel soorten slakken maar in  de tuin kunnen we te maken krijgen met naaktslakken en huisjesslakken. Waarvan naaktslakken de meeste schade aanrichten. In dat geval zullen we echt iets moeten ondernemen ook wanneer we nog maar enkele van de beruchte soorten aantreffen.

Voortplanting

Tussen maart en juli en in het vroege najaar vindt de paring plaats, er is altijd sprake van een wederzijdse bevruchting. Slakken hebben zowel het mannelijke als vrouwelijke geslachtsorgaan. Nadat de ene slak bevrucht is, keren de rollen van man en vrouw om.
Voordat huisjesslakken tot paring komen vindt er een liefdesspel plaats. Beide huisjesslakken betasten elkaar, waarna één van de twee de ander een liefdespijl in de voet schiet. Deze ontvangt hierdoor hormonen welke tot paring stimuleren. In opwinding houden beide hun geslachtsorganen tegen elkaar en de sperma wordt overgebracht waarna ze nog uren tegen elkaar aan gekleefd blijven zitten.

naaktslakken parend paring naaktslakken liefdesspel
paring naaktslakken Arion rufus                                           paring naaktslakken                                                         paring wijngaardslakken (Helix pomatia)

Huisjesslakken leggen al dertig tot zestig eitjes, maar naaktslakken wel een paar honderd ! Oudere slakken leggen meer eitjes dan jongere. Na een week of drie kruipen de kleine slakjes (bij huisjesslakken met huisje en al) uit de eieren en eten eerst de rest van het eitje op. Hierna gaan ze hun weg los van  hun ouders. En beginnen zich meteen te goed te doen en hun buikjes rond te eten met uw planten. Oei! Lieve beestjes maar uw tuin kan er een mum van tijd niet meer uit zien. Zet de schadelijke soorten zo snel mogelijk uit in een gebied waar ze geen schade aan kunnen richten.
De meeste eitjes komen in de zomer uit. Eitjes welke in het najaar gelegd worden overwinteren net als de  volwassen slakken op een beschutte plaats, deze eitjes komen in het voorjaar uit en een nieuwe generatie slakjes bevolkt uw tuin.

De eitjes van slakken zijn maar een paar millimeter groot, en zijn van naaktslakken meestal glazig wit doorzichtig en van huisjesslakken wit.

Naaktslak_eieren grote wegslak  eitjes slakken

Schadelijke naaktslakken


Naaktslakken welke enorme schade aan kunnen richten zijn de gewone of grote wegslak (Arion rufus), ook wel rode wegslak genoemd. En de gevlekte akkerslak Limax maximus. Deze is ook het meest voorkomend in tuinen, ze vergrijpen zich aan jonge plantendelen en kunnen daardoor veel schade aanrichten in de tuin. Ze zijn enorm vraatzuchtig en eten zelfs ook andere naaktslakken. Ze veranderen van kleur nadat ze langere tijd in een bepaald gebied geleefd hebben, zo zijn er bruin en zwart en de Arion rufus is er ook in een rode kleur. Ze blijven wel te herkennen aan de structuur en vlekken op hun lichaam.

gewone wegslak oranje  limax_maximus
Arion rufus                                                                                                                               Limax Maximus

Huisjesslakken


H
uisjesslakken zijn vriendelijke dieren die voor een huisje kalk nodig hebben, een kalkrijke tuin zal deze slakken dan ook aantrekken. De meeste huisjesslakken zijn eerder nuttig in de tuin dan schadelijk, ze eten naast plantenresten en ander organisch materiaal namelijk ook graag de eieren van naaktslakken op.

Er zijn echter een paar huisjesslakken die wel schade aanrichten, de zwartgerande tuinslak en segrijnslak.

Segrijnslak zwartgerande tuinslak Cepaea_nemoralis gewone tuinslaksegrijnslak                                                                                                zwartgerande tuinslak                                  niet schadelijk – gewone tuinslak

Beschermde wijngaardslak
Er is een grote huisjesslak welke in Nederland op de rode lijst van bedreigde diersoorten staat, de  wijngaardslak (Helix pomatia) Ze worden  door mensen gezocht
om als delicatesse op te eten. Deze soort is zeldzaam, maar als u er één ziet dus laten leven en eventueel uitzetten!! Hij eet graag kruidachtige planten.

_Wijngaardslak  wijngaardslak rode lijst
Beschermde wijngaardslak, laat hem leven !

Bestrijden van slakken

Slakken komen het meest te voorschijn bij natweer en wanneer het donker is. Ze verbergen zich bij zonlicht.
Dus wanneer u ze lokken wilt, is dit `s nachts het meest effectief.

Lokstoffen:
Slakken kan je met lokstoffen aantrekken zoals  omgekeerde citrusvruchten of meloenen die de slakken uitvreten en als schuilplaats beschouwen. Zo zijn ze de volgende ochtend eenvoudig te vangen om ze ergens anders neer te zetten waar ze geen kwalijke schade aan kunnen richten Slakken houden erg van bier. Vul een bakje met een flinke laag bier erin en zet dit in de grond zo dat de bovenkant van het bakje gelijk aan de aarde is. Ze kunnen er dan heel gemakkelijk in. Het bier wel dagelijks verversen en de slakken verwijderen.

Dier- en milieu onvriendelijk
Zout werd vroeger veel gebruikt, maar dit is echt af te raden omdat het een bijzonder dieronvriendelijke manier is. Slakken bestaan voor een groot deel uit water en zout onttrekt water aan de slak. De slak verslijmd en er blijft er een hoop groene slijm over. Daarbij komt dat zout een negatieve invloed heeft op de grond en op uw planten.

Slakkenkorrels wordt afgeraden want de gifstof maakt geen onderscheid tussen ‘nuttige’ en ‘schadelijke’ soorten.  Deze giftige korrels doden de slak, maar de gifstof blijft in de slak. Wanneer vogels of andere dieren de vergiftigde slakken opeten dan heeft dit ook voor deze dieren negatieve gevolgen.

Wanneer u ze dan toch wilt doden is het beter de slakken te bevriezen, ze komen in een rustsituatie en bevriezen en sterven. In de winter kruipen ze in vorstvrije schuilplaatsen en blijven dan actief.

Preventieve bestrijding
Preventieve bestrijding is nog altijd de beste bestrijding.

Sterke geuren zoals knoflook, uien, bieslook, Salie, Tijm, Oostindische kers en tijm houden slakken op afstand. Alleen een echte veelvraat die honger heeft zal er niet voor wegblijven.
Ook kan het helpen om gevoelige planten preventief te beschermen door een laag gebroken eierschalen, cacaodoppen, dennennaalden of ander materiaal als een wal om deze planten heen te leggen, slakken kunnen er hier niet overheen glijden.
Slakken kunnen niet tegen cafeïne en zullen wegblijven wanneer er een rand koffieprut ligt. Voor u deze methode toepast moet u wel eerst goed kijken of er al geen slakken bij de plant of pot zijn. Want dan helpt het natuurlijk niet.
Omdat slakken het meest `s nachts leven kan er beter na de nacht met water gesproeid worden. Het is dan voor de nacht weer opgedroogd.

Planten waar ze niet van houden zijn:
Akelei (Aquilegia), kattenkruid (Nepeta), Fuchsia, duizendblad (Achiliea millefolius) goudsbloem, wolfsmelk (euhorbia), anjer, geranium (Ooievarsbek), klimop, daglelie, duizendknoop, viooltjes, schildpadbloem (penstamon)

Bestrijden met natuurlijke vijanden
Is het uitzetten van aaltjes (Phasmarhabditis), deze dringen de slak binnen wat de dood van de slak tot gevolg heeft. Andere vijanden zijn slakkenetende dieren zoals, mollen, egels, muizen, padden, kikkers, vleesetende kevers, kippen, eenden en tuinvogels zoals de merel, lijster en ekster.

Een ecologische bestrijding – Escargo van Ecostyle
Het is een 100% natuurlijk product. Wanneer de slakken ervan eten, zal dit onmiddellijk hun vraatzucht stoppen. De slak trekt zich terug in zijn schuilplaats en keert niet meer terug. Wanneer de verzwakte of dode slakken gegeten worden door bijvoorbeeld vogels is dit niet nadelig voor ze. Het is ook veilig voor kinderen en huisdieren.

Lees goed de gebruiksaanwijzing op de verpakking.

http://www.ecostyle.nl/tuin/slakken/producten