Slakken in de tuin

naaktslakken parendNaaktslak_eieren
parende naaktslakken                                                                                                                                             eitjes

Slakken in de tuin

Tweeslachtig

Met name jonge uitlopers aan planten zijn al snel in gevaar. Het is het lievelingskostje van slakken. Let hier op in dit seizoen, want het kan hart gaan met de eetlust en het nageslacht.Huisjesslakken zijn geslachtsrijp na enkele jaren. Maar de naaktslak kan al na twee maanden voor een nageslacht zorgen. Slakken zijn tweeslachtig. Ze kunnen hierdoor allemaal eitjes leggen en dat gebeurt in het voorjaar.

Vierhonderd eitjes

Na de winterslaap gaan ze eerst enorm veel eten en daarna paren. Na enkele weken worden de gerijpte eitjes al gelegd en ingegraven. De eitjes zijn doorschijnend wit of beige en ongeveer twee tot vijf millimeter. Huisjesslakken leggen al dertig tot zestig eitjes, maar naaktslakken wel vierhonderd. Na een week of drie kruipen de kleine slakjes (met huisje en al) uit de eieren en beginnen zich te goed te doen en hun buikjes rond te eten met uw planten. Oei! Lieve beestjes maar uw tuin kan er een mum van tijd niet meer uit zien.

Een onschuldige slak op rode lijst van uitsterven 

Niet alle slakken vormen een bedreiging voor uw planten. Er is zelfs een slak welke op de rode lijst van uitstervende dieren staat. Deze mag u niet doden.

Verlossing van slakken zonder doden

Ze zijn eenvoudig met de hand te pakken en ook heel eenvoudig gelokt worden. De volgende ochtend kunnen ze dan uitgezet worden in een gebied waar ze niet zo veel kwaad kunnen aanrichten. In de tuintips van mei staat meer beschreven over de bestrijding van slakken ook hoe u ze het beste kunt lokken.

 slakken met huisje