Snoeien in april

Calluna-zomereheide
zomerheide-Calluna

Snoeien april

Voorjaarsnoei

Bladhoudende heesters/hagen,
worden meestal 2 tot 3 keer in het jaar gesnoeid. De eerste keer na de eerste groei-impuls in het voorjaar. En net voor de langste dag in juni
  voor de nieuwe groei. Daarna nog een keer in september nog net voor het blad valt.

Heide
Snoeien van winter- en voorjaar en zomerbloeiende heide. Heide dat in de nazomer bloeit zoals Calluna’s moeten jaarlijks gesnoeid worden om ze compact en jong te houden. Direct onder de oude bloemtrossen afknippen. De winterbloeiende heide is een minder uitlopende soort en hoeft niet gesnoeid te worden. Eventueel na de bloei toppen, direct onder de oude bloemen.

Bamboe
Jaarlijks een verjongingssnoei door een deel van de oude halmen tot op de grond weg te snoeien of pas nadat nieuwe halmen steeds korter worden en het blad kleiner blijft, dan de oude halmen tot aan de grond wegsnoeien. Hierdoor komt er ruimte voor de nieuwe en jonge halmen. Het is hierna nodig om te bemesten.

Vroege voorjaars bloeiers na de bloei
Veel bomen en struiken die vroeg in het voorjaar bloeien kunnen meteen na de bloei gesnoeid worden in april/mei. Veelal een verjongingssnoei.
Snoeien van voorjaarsbloeiers zoals Forsyhia.

Een en meerjarig hout

Bij rigoureus snoeien is het belangrijk te weten of de struik bloeit op eenjarig of meerjarig hout. Zodat u geen bloeiknoppen wegsnoeit.

Eenjarig hout
Het kan eigenlijk niet fout gaan wanneer u heesters welke op eenjarig hout bloeien, meteen na de bloei snoeit.
Na de snoei zal de heester meteen weer beginnen om nieuwe scheuten aan te maken en zal dit jaar ook nog nieuwe blad- én bloemknoppen vormen.
Rozen bloeien op eenjarig hout, ze zijn in de tuinkalender van maart ( snoeien) al genoemd, bent u er niet aan toegekomen dan kan het nog begin april.  Andere voorbeelden zijn, Buddleja (vlinderstruik) Lavandula (lavendel) en Hydrangea paniculata pluimhortensia- van januari tot/met april snoeien

Meerjarig hout
Heesters die bloeien op tweejarig hout moeten ook gesnoeid worden maar dit is meer een verjongingssnoei. Aan zo`n struik zie je jong eenjarig hout, twee of meerjarig hout en overjarig hout. De jonge eenjarige scheuten moeten tot nog verder tot ontwikkeling komen om later rijkelijk te bloeien. Op twee of meerjarig hout zijn al bloeiknoppen gevormd en zullen het komende jaar gaan bloeien, bij deze takken is het noodzaak dat er voldoende zonlicht bij kan komen. En dat er geen takken zijn die dit beletten. Overjarige takken welke al gebloeid hebben en waarop geen of weinig bloei meer te verwachten is kunnen langzaamaan gesnoeid worden om de heester te verjongen. (verjongingssnoei)

Er is ook sprake van een onderhoudssnoei. Dode of gebroken takken kunnen altijd weggesnoeid worden. Ook takken die dwars door de struik heen groeien kunnen gesnoeid worden. Snoei altijd zo dat de struik en open structuur krijgt of behoudt. Boven een oog welke naar de buitenkant van de struik wijst, zodat een nieuwe scheut van de struik af groeit.
Hortensia (Hydrangea) en Forsythia bloeit op meerjarig hout.