Snoeien in januari-februari

Platanus van alpens globe- hoogstam
platanus

Wintersnoei


Snoei alleen wanneer het niet vriest en droog is !
De gesnoeide takken zullen bij dit type weer niet bevriezen en de snoeiwond zal bij droog weer snel dichten om indringen van schimmels te voorkomen.
Snoei voordat de sapstroom opgang komt.
Omdat de sapstroom nog stil ligt in deze tijd of bij groene planten nog rustig is, kan er bij veel soorten nu het beste gesnoeid worden om “bloedverlies” te voorkomen.
Lees altijd nauwkeurig de bijgesloten beschrijving en bewaar deze voor komende jaren.
Er zijn zelfs in families vele uitzonderingen voor het snoeien. Ook leveren kwekers hun bomen- struiken en planten anders aan u af. Met of zonder eerste snoeibeurt bijvoorbeeld.
Gebruik schoon en scherp gereedschap en dat geschikt is voor de takken / twijgen welke gesnoeid moeten worden.
Schoon gereedschap en na het snoeien bij een boom of struik met een ziekte ontsmetten om besmetting te voorkomen.
Snoei na de bloei of vrucht
Het spreek al vanzelf dat er beter niet tijdens de bloei of vrucht gesnoeid kan worden. Maar het geeft meteen ook een handreiking voor de tijd van snoeien bij de meeste soorten. Al zijn er ook hierbij uitzonderingen met name wat de snoei in de winter (ziektegevoeligheid vanwege de kou) en het voorjaar (sapstroom-bloeden). Dus altijd de aangegeven snoeitijd opvolgen.

bolboom is de Catalpa. Trompetboom Catalpa bignonioides klein dakmoerbei
 catalpa trompetboom                                                                              catalpa bloei                                                                          dakmoerbei

Wat gaan we snoeien

Lage sapstroom
Bijna alle bladverliezende bomen en struiken kunnen nu gesnoeid worden. De sapstroom ligt nog nagenoeg stil en de vorm van de takken is nu goed te zien. Bij bladbehoudende soorten ligt de sapstroom uiteraard niet stil daar zij de bladeren moeten onderhouden. Maar de sapstroom is nu wel rustig, waardoor ook bij bladbehoudende soorten snoeien gunstig is in februari.

Eenjarigen
Eenjarige vormen na de snoei in februari hun bloemknoppen en zullen ook ditzelfde jaar hieruit nog bloeien. Zelfs na diepe snoei zullen ze al snel weer uitlopen en op alle jonge scheuten bloeien. Het is belangrijk niet tijdens vorst te snoeien en om dat risico te vermijden is het voor sommige extra vorstgevoelige soorten beter ze pas in maart te snoeien, nog net voor ze uit gaan lopen. Zoals de eenjarige –Hydrangea arborescens’Annabelle’ – Rozen – Lavandula en Buddleja (vlinderstruik)

Pitvruchtbomen
De appel- en perenboom moeten nu gesnoeid worden.Snoei deze niet eerder omdat ze dan extra gevoelig zijn voor schimmelziektes, zoals vruchtboomkanker. Deze schimmelziekte kan de stam en takken aantasten en verspreidt zich vooral in november en december tijdens vochtig weer. Snoei de bomen altijd met droog weer en temperaturen boven nul. Het mag ‘s nachts licht vriezen wanneer en de temperatuur overdag maar iets boven nul uitkomt. Ook niet later snoeien want dan is de sapstroom te sterk en kan ‘bloeden’ zeer nadelige gevolgen hebben.

Kleinfruit
De meeste kleinfruitsoorten dragen op eenjarighout. Bessen rood-wit-blauw-zwart en bramen, frambozen en kruisbessen kunnen nu een onderhoud en verjongingssnoei ondergaan.(oude takken-verjongingssnoei)

Klimplanten
Het is nu ook een ideale periode voor het snoeien en opbinden of leiden van klimplanten.
Klimop nu bijsnoeien voorkomt bladval in de zomer. En je houdt de plant mooier tegen de schutting of draadscherm aan.

Hagen
Om een dichte haag te krijgen kunnen de hard groeiende hagensoorten, zoals liguster, haagbeuk en sneeuwbes terug gesnoeid worden of alleen in vorm gehouden door uitlopers weg te knippen zoals bij grote hagen. Snoei hagen zo, dat de onderkant altijd breder is dan de bovenkant. Zodat de onderkant ook zonlicht kan ontvangen om de groei te stimuleren en kale plekken te voorkomen.

Siergrassen
Er zijn afstervende en groenblijvende siergrassen. De afstervende worden flink gesnoeid, maar bij de groenblijvende worden alleen slechte en droge delen wegnemen of kammen. Met altijd enkele uitzondingen op de regel.
Afstervende soorten:
Pluimstruisriet, Bont Struisriet van 140cm naar 10cm terugsnoeien. Dactylis Glomerata Variegata Kropaar van 50cm naar 15cm Deschamsia Cespitosa Ruwe smele van 150 cm naar 20cm terugsnoeien Miscanthus Sinensis Flamingo (Prachtriet) van  naar 15cmterugsnoeien Melica Ciliata Wimperparelgras van 100cm naar 10 cm terugsnoeien.
Groenblijvend:
Eragrostis Eliotii Blue Eros / liefdesgras van 30cm slechte en dode delen wegnemen Festuca Glauca Intense Blue /blauw zwenkgras 30cm slechte en onderste delen wegnemen. Festuca Mairei /schapengras of zwenkgras 75 cm – snoeien meestal niet echt nodig (mag wel tot 25cm) verder verdroogde delen wegnemen. Koeleria Glauca /fakkelgras 35 cm slechte delen wegnemen Poa Labillardieri/beemdgras 100cm naar 25 cm worden teruggesnoeid indien nodig.

blauweregen klein leilinde gesneden (2) Ficus_carica vijg met blad
blauweregen                                                                      leilinde                                                                                      ficus carica- vijg

Blauweregen
Snoeien is noodzaak want de blauwe regen is een snel groeiende klimplant welke met snoeien in toom gehouden moet worden. zonder snoeien zal de plant al snel verouderen met kale plekken tot gevolg en sterk verminderde bloei. Snoei in januari- februari de zijscheuten terug tot 40-50cm. Van hieruit zal de blauweregen weer gaan bloeien.  In juli-augustus kunnen de lange zijscheuten nogmaals gesnoeid worden. ze kunnen tot 10 meter doorgroeien

Leibomen
Het doel van het snoeien is plathouden van de boom en deze specifieke vorm te behouden. Hiervoor worden de gesteltakken (hoofdtakken) horizontaal geleid en deze worden niet gesnoeid. Alleen aan de uiteinden om de breedte van de boom te bepalen en beide kanten gelijk te houden.De gesteltakken vormen het geraamte van de boom. Alle verticaal gegroeide zijscheuten worden ieder jaar tot op deze gesteltakken teruggesnoeid tot 3-5 cm. Net voorbij de takkraag ! Geen moeilijke snoeibeurt maar wel tijdroven, want er zijn heel veel takjes gevormd. Soms is een twee lichter snoeibeurt in de zomer nodig, waarbij de twijgen tot de helft terug worden gesnoeid.. Naast leilinden welke overbekend zijn, kunnen ook vele andere bomen tot deze karakteristieke leivorm gevormd en gesnoeid worden. Zo ook de appel- en perenboom welke ook in deze tijd gesnoeid moeten worden. ( steenvruchten in de zomer en de sierpeer na de bloei)

Dakplatanen
Leibomen kunnen ook als dakplataan gevormd en gesnoeid worden. Als een soort parasol, maar ook andere vormen zijn mogelijk (blokvormen, balkvormen en kegelvormen) Het snoeien is in hetzelfde, Bij alle vormen is het belangrijk deze bepaalde vorm in stand te houden met snoeien.

Bolboompjes
Bolboompjes zijn heel geschikt voor kleine tuinen omdat ze ook klein blijven. Al staan ze het liefst in de volle grond er zijn soorten welke ook goed in een grote bloempot of bak gehouden kunnen worden.
Er zijn vele soorten bolboompjes zowel bladhoudend als bladverliezende soorten, het is dus verstandig de snoeivoorschriften en adviezen van de kweker op te volgen. En zelf te kijken hoe snel de kroon en groeit. Het snoeien is bedoeld om een goede verhouding te behouden tussen bol en stam. Ook kunnen te zware takken gemakkelijker breken waar sommige soorten gevoelig voor zijn. Bolboompjes  zijn geënt op een stam van circa 220 cm hoogte.
Snoeien
Om de kroon zo klein en bol te houden moeten ze ieder jaar of om de twee jaar gesnoeid worden. Eerst worden alle dunne takjes weggesnoeid.
Daarna moet er bij de meeste bolboompjes heel rigoureus gesnoeid worden door knotten (zoals bij een knotwilg). Ongeveer vijf centimeter boven de entplaats. (een dikker gedeelte aan de stam) Zo ontstaat er een goede vertakking van de kroon en wordt de knot dikker. Dit knotten kost de boom wel veel energie, toch zal de knot weer snel uitlopen en zal er een volle kroon ontstaan.
Ook kan er aangeraden worden om vlak boven twee en drie ogen te snoeien.. Knip altijd vlak boven een oog dat naar buiten toe gericht is om een open structuur te behouden. Knip ook altijd schuin zodat regenwater eraf kan vloeien.   Of er wordt aangeraden alleen alle uitgelopen scheuten bij te snoeien.  

Bekende  soorten zijn: Catalpa of Boltrompetboom / Catalpa bignonioides Aurea / Bolesdoorn / Bolacacia/ Bolplataan/ Ginkgo / Bolacacia Robinia valse acacia ‘Umbraculifera’/ Amberboom Liquidambar/ Plataan- Platanus acerifolia/Plataan- Platanus acerifolia /Platanus hispanica ‘ Alphen’s Globe’

Er zijn soorten welke bijna geen snoeibeurt nodig hebben:
Quercus palustris ‘Green Dwarf’ Bolmoeraseik / Liquidambar styraciflua / Acer platanoides ‘Globosum’ kogel-esdoorn  / Liquidambar styraciflua ‘Gum Ball’ Bolamberboom/  Let op, de Esdoorn, berk en andere soorten niet meer na december snoeien – ‘bloeden’

Ook de laurier, hulst, olijf en moerbei zijn als  een geënte bolvorm verkrijgbaar. Ook deze soorten snoeien in februari.

Laurier
Haag, leiboom en bolboompje Januari en februari is geschikt voor de vormsnoei bij jonge planten, waarbij de gewenste vorm wordt bepaald. Hoe meer er gesnoeid wordt hoe compacter en dichter de heester wordt. Belangrijk om tot een stevige dichte haag, leiboom of bolboom  uit te groeien. Let goed op de gewenste vorm bij het knippen. Het gebruik van een meetlint  bij hagen en bolboompjes kan het vergemakkelijken. Of metalen of houten mallen voor speciale vormen.

Vijg
ficus carica
De vijg ( moerbeifamilie) zijn ook in leivorm en als bolboomje verkrijgbaar. Ieder jaar in februari  de uiteinden toppen en te snel groeiende onvruchtbare lange scheuten tot de helft terug snoeien. Oude takken volledig verwijderen. Snij ook de wortel scheuten weg. Houdt bij het snoeien ook de gewenste vorm voor ogen.

Moerbei
De Moerbei is als struik, haag,
 half- of hoogstam of als leiboom te gebruiken fruitboom. De Moerbeiboom kan flink groeien en ook groot worden. Door het snoeien kan dit beperkt worden.  Januari en februari is een goede tijd voor een flinke snoeibeurt. Bepaal de gesteltakken(hoofdtakken) welke niet gesnoeid mogen worden. Alle zijtakken hiervan kunnen tot 10cm van de gesteltak teruggesnoeid worden. Bloeit in mei, de moerbeien worden in augustus september gevormd. De moerbeibessen kunnen vlekken op de sierbestrating veroorzaken welke niet te verwijderen zijn.

Niet snoeien in  januari-februari


ABC bomen

Acer (Esdoorn), Betulus (Berk) en Carpinus (Beuk) uiterlijk voor december snoeien en de druif en kiwi kunnen beter voor het nieuwe jaar gesnoeid worden, uiterlijk voor half januari. Later snoeien kan fataal zijn, vanwege de vroege sapstroom. Dit zal er dan hevig uitstromen en de wond is niet meer te dichten.

 Steenvruchten
Kers-perzik-abrikoos en pruim zijn de winter gevoelig voor loodglansschimmel. Met name het pruimenras ‘Victoria’is hier erg gevoelig voor.

Voorjaarsbloeiers na de bloei
Heesters welke vroeg in het voorjaar gaan bloeien ( Forsyhia Citisus, Prunus tribola) mogen niet gesnoeid worden in januari -februari. Deze moeten direct na de bloei gesnoeid worden. Het spreekt vanzelf dat er ook niet tijdens de bloei gesnoeid wordt. Zoals bij enkele Clematis soorten, Winterbloeiende struikheide en  Winterjasmijn. Ook dan snoeien na de bloei.

Tweejarig hout
De bloemknoppen zijn vorig jaar al gevormd en door te snoeien worden deze weggenomen waardoor ze niet zullen bloeien het komende jaar. Deze heesters welke op de oudere scheuten bloeien en waarop de bloeiknoppen al gevormd zijn voor de zomer, kunnen eventueel wel een verjongingssnoei ondergaan. Zodat er nieuwe scheuten tot ontwikkeling komen en de struik wat wordt uitgedund om zonlicht in de struik binnen kan komen.