snoeien in juli

blauwe regenblauweregen

Snoeien in juli

 

Snoei bij droog en bewolkt weer en bij niet te hoge temperaturen.

Gebruik goed gereedschap
Zorg voor scherp en schoon gereedschap. Gebruik voor het snoeien van hagen en de dak en leibomen een haag- of snoeischaar welke goed in de hand ligt want er is veel knipwerk. Oud en dik hout kan weggezaagd worden met een boomzaag of een takkenschaar. Wonden groter dan een centimeter dichten met entwas of wondbalsem.

Snoei na de bloei of oogst

wat kunnen we snoeien


Heesters welke in juni al gesnoeid konden worden nu snoeien
( snoeien juni)

Dak en leibomen – alleen de zomersnoei – (tuinkalender juli)

hagen - kort

Hagen (snoeien juni)
Bent u er de vorige maand niet toegekomen om de hagen te snoeien dan is het goed om dit alsnog te doen. Voor hagen is de tijd van snoeien net voor de langste dag het gunstigste omdat er daarna weer een nieuwe groei van start gaat en de sapstroom weer toeneemt. Snoei hagen van onderen altijd breder dan aan de bovenkant, zodat er overal voldoende zonlicht op het blad kan komen. Dit voorkomt kale plekken van onderen.

lupine  kattenkruid groot
lupine                                                                                               kattenkruid

Vaste planten
Bij ridderspoor (delphinium) en lupinen na de bloei, meteen de uitgebloeide bloemen verwijderen dat zorgt voor een tweede bloei
Vrouwenmantel (achemilla) en geranium kunnen na de bloei terug geknipt worden tot 10cm boven de grond ze zullen hierop weer snel uitlopen en een tweede bloei ontwikkelen.
Kattenkruid (nepeta) is geliefd bij vlinders en bijen, de plant na de eerste bloei tot 5cm boven de grond afknippen en na de tweede bloei in het najaar iets minder diep terug knippen. Kattenkruid is ook geliefd bij katten, naast ruiken en snuffelen gaan er ze ook graag helemaal in liggen.

Uitgebloeide heesters en klimplanten
kunnen na de bloei gesnoeid worden. U moet hiervoor wel weten of ze bloeien op eenjarig en tweejarig hout.

Bloei op eenjarig hout-
Bij rigoureus snoeien is het belangrijk te weten of de struik bloeit op eenjarig of meerjarig hout. Zodat u geen bloeiknoppen wegsnoeit. Het kan eigenlijk niet fout gaan wanneer u heesters welke op eenjarig hout bloeien, meteen na de bloeitijd snoeit. Na de snoei zal de heester meteen beginnen om weer nieuwe scheuten aan te maken en hetzelfde jaar ook nog blad en bloeiknoppen gaan vormen.
Voorbeelden van eenjarig hout zijn – Kerria (ranonkelstruik / Hydrangea arborescens (Amerikaanse hortensia) / Buddleja (vlinderstruik) Ceanothus (herfstsering), Spiraea x bumalda en Lavandula (lavendel) en Hydrangea paniculata (pluimhortensia) /rozen

Bloei op twee of meerjarig hout-
Deze struiken hebben altijd twee en overjarig hout maar ook eenjarig hout waaraan het volgende jaar bloei is te verwachten en waarvoor bloemknoppen vaak al zijn aangemaakt. Snoeien is alleen nodig om de struik open te houden zodat zonlicht bij de knoppen kan komen en voor luchtcirculatie en een open hart van de struik.Er is een verjongingssnoei nodig waarbij alleen de overjarige takken welke al gebloeid hebben en waarop geen of weinig bloei meer te verwachten is langzaamaan gesnoeid worden om de heester jong en compact te houden. Ook is er een onderhoudssnoei nodig waarbij dode, gebroken takken en takken welke naar binnen groeien of op andere wijze hinderlijk zijn gesnoeid worden. Het is dus wel goed opletten waar en wat gesnoeid moet worden.
Voorbeelden van twee en meerjarig hout zijn -Philadelphus boerenjasmijn / Deutzia / Ribes / Forsythia / Deutzia (bruidsbloem), Philadelphus (jasmijn) en Hydrangea (hortensia)

Rozen

rode roos

Tweede bloei of rozenbottels

Rozen kunnen na de snoeibeurt in maart ook in juli gesnoeid worden voor een tweede bloei. Snoei de stengel van de uitgebloeide bloem 2cm boven het eerste gave en sterke vijftallige blad. Vanuit de bladoksel zal er en nieuwe scheut gaan groeien. Alle groeikracht zal ingezet worden om (na 5 a 6 weken) in de nazomer nogmaals te bloeien. De roos heeft drie- en vijftallige bladeren. De bloei vanuit de oksel van een vijftalligblad is veel uitbundiger en krachtiger dan vanuit een drietalligblad, vandaar het snoeien boven een vijftalligblad. Haal ook alle bottels weg en wanneer er nog enkele rozen bloeien knip deze dan ook weg en zet ze in een vaas. De struik kan nu beter ook aan deze takken gaan werken om nieuwe bloemen te vormen. Door de hoge zomertemperatuur en lange dagen met een goede vochtigheid zal het de  roos lukken om opnieuw bloemen aan te maken. Later dan juli wordt het steeds moeilijker om nog bloei te gaan zien voor het najaar.  Deze zomersnoei kan bij struikrozen, stamrozen en klimrozen uitgevoerd worden. Kijk ook op de bij de struik/plant geleverde informatie. Het kan maar bij enkele doorbloeiende klimrozen. Geef de rozen na de snoei rozenmest. Wanneer de uitgebloeide rozenstengels niet gesnoeid worden zal de struik alle energie steken in de vorming van  zaad en dat zijn de rozenbottels. Ook daar is voor te kiezen natuurlijk. Tijdens deze snoeibeurt ook oude takken snoeien. Scheuten welke opvallend snel groeien en zeventallige blaadjes hebben, kunnen beter weg gesnoeid worden.

Lavendel
lavendel kan na zijn tweede jaar gesnoeid worden. In het vroege voorjaar en ook  nu in eind juli=augustus na de bloei. Lavendel wordt snel houterig in het hart van de struik. Door het snoeien-toppen  blijft de struik jonger en compacter. Nooit in het verhouten gedeelte snoeien want dan loopt hij niet meer uit.

Blauweregen ‘Wisteria’
wanneer blauweregen te groot wordt, kunnen er ieder jaar na de bloei enkele oude takken laag bij de voet van de plant weggenomen worden. Hiervoor is een takkenschaar het beste gereedschap daar de takken onderaan best dik zijn. Een verjongingssnoei wat de hele plantte goede komt . volgend voorjaar komen er weer nieuwe jonge scheuten voor in de plaats. Als u het in de weer war van takken onderin de struik niet goed kunt zien welke tak doorgeknipt is, is het beter de takken welke doorgeknipt zijn af te laten sterven na een paar dagen is dit al te zien en kunnen deze takken verwijdert worden.  Alle jonge uitlopers welke erg lang zijn geworden kunnen een flink stuk terug gesnoeid worden tot 5 of 6 knoppen.

Appel en perenboom

Er is nu alleen een lichte zomersnoei nodig. In januari-februari is een echte snoeibeurt het beste, wanneer de sapstroom stil staat en de takken goed te zien zijn. Er kan nu eventueel gecorrigeerd worden wat er in de winter niet  goed gegaan is, omdat de uiteindelijk vorm met het volle blad eraan nu goed te zien is. De sapstroom is nu laag omdat de boom al vol in blad staat, maar staat om het blad te onderhouden niet stil. Onderhoud is nu noodzakelijk.

Zoals wildopslag aan de stam verwijderen. Dit zijn omhoog groeiende meerdere takjes bij elkaar welke energie en voedingsstoffen bij de boom wegnemen. Ook wortelloten welke vanuit de wortels omhoog schieten kunnen weggenomen worden. Gebroken takken snoeien en dode takken wegnemen. Zijn er in groei achtergebleven vruchten dan is het beter deze te verwijderen. De andere vruchten worden dan groter en zoeter. Zijn er waterloten in een al volle kruin, dan kunnen deze in z`n geheel weggenomen worden. Laat geen stuk van de tak zitten omdat deze anders weer uit gaat lopen.

appelboom-snoeien   onrijpe-appel