Snoeien in juni

 

eenstijlige_meidoorn
Meidoorn

Snoeien en knippen

Zomersnoei in juni en juli

 Zomersnoei is bij de meeste bomen en struiken welke in de winter gesnoeid zijn is ook een zomersnoei wenselijk.

Verjongingssnoei
struik jong houden door ieder jaar enkele overjarige takken terug te snoeien zodat jongere takken ruimte krijgen.

Lichte vormsnoei – corrigeren en overdadige groei afremmen. 

Onderhoudssnoei –
Waterloten snoeien
Wo
rteluitlopers/wortelopslag zijn jonge takjes onderaan de stam deze moeten diep weggenomen worden.
Dood hout wegnemen en gebroken takken snoeien.

Vruchtontwikkeling stimuleren
Dit om zoveel mogelijk kwaliteitsfruit te verkrijgen.
Kortloten waaraan nu de bloei en daarna de vruchten komen zoveel mogelijk laten zitten. Alleen als er teveel zijn kunnen er enkele weggehaald worden zodat de overige vruchten groter zullen zijn. Middellang vruchthout kan een stukje terug genomen worden zodat de eerste vruchten beter tot ontwikkeling kunnen komen. Bij een teveel aan middellang vruchthout enkele weghalen. Teveel aan langloten welke meestal onvruchtbaar zijn of weinig vrucht voortbrengen moeten teruggesnoeid worden.

Toppen en vormsnoei na de langste dag in juni

Is het regelmatige inkorten van struiken en planten zodat voorkomen wordt dat ze onderin gaan verhouten en kaal worden. De  plant zoals de lavendel vormt na het toppen dan weer jonge uitlopers en blijft zo vol en fris met veel bloemen. Door bij struiken de jonge uitlopers te toppen houden we op eenvoudige wijze de vorm erin. Wanneer dit nodig is kan er bij de meeste struiken ook fors getopt worden bijvoorbeeld wanneer er al sprake is van verhouten. Knip de verhouten takken tot het oude hout en er net nog niet in. Vanaf de grond bezien niet verder snoeien dan de eerste bladknoppen waar de plant weer uit zal lopen. Wanneer er in juni getopt wordt kunnen sommige struiken of planten nogmaals gaan bloeien, dan wel sterk genoeg zijn aangegroeid voor de winter begint. Dit is per soort verschillend.
Na de eerste en flinke top of vormsnoei rond de langste dag is er bij sommige soorten in de het najaar nog een lichte top of snoeibeurt nodig om de winter mee door te kunnen. Wanneer struiken aanleg hebben om te verhouten zoals lavendel kunnen zij hiernaast in het voorjaar nogmaals getopt worden.

Knippen en scheren

Knippen is aan de oppervlakte de uiterste delen van een verder al goedgevormde heester of plant wegnemen. Anders dan bij snoeien waarbij takken of twijgen geheel of een flink stuk worden weggehaald. Strakke hagen en buxusvormen worden geknipt om een vorm te behouden. Wanneer er een tak van weggenomen wordt noemen we dit weer snoeien, ook toppen is meer dan knippen.
Scheren is bij regelmaat een nog kleiner gedeelte wegnemen dan bij knippen, hierdoor ontstaat er bij hagen een zeer fijne vertakking. Wat een heel dicht en sierlijk uiterlijk aan de haag geeft.

Enkele algemene regels van de zomersnoei – fruitbomen en struiken

Bij de meeste rassen is kruisbestuiving noodzakelijk dus is het verstandig om er twee te nemen of in naburige tuinen te kijken welke er daar staan. Of samen met de buren eenzelfde fruitboom te planten. Sommige rassen kunnen zichzelf bestuiven, en kunnen dus alleenstaand in de tuin geplaatst worden.

Veel fruitbomen en struiken hebben een eigen manier en tijd van snoeien, hierdoor wordt het beste resultaat bereikt.
Een algemene regel voor de zomersnoei is, direct na de bloei  (april -mei – juni) of vlak na de pluk in augustus/september.
Na de bloei in de zomer snoeien remt de groei, terwijl de wintersnoei (januari – maart ) de groei stimuleert.
Pitvruchten zoals appel en peer kunnen het beste in januari-maart gesnoeid worden, jonge bomen tot 3 jaar in maart. In juni is er dan alleen sprake van een zomersnoei.
Steenvruchten  zoals pruimen, kersen, abrikozen en perziken zijn gevoelig voor loodglansschimmel en om deze reden kunnen ze niet in de winter gesnoeid worden. Maar na de  bloei in mei-juni om de vruchtontwikkeling ruimte te geven en tussen de takken voldoende luchtcirculatie behouden. Of alleen na de oogst in augustus-september. Snoei niet bij nat weer en dek snoeiwonden af met entwas of wondbalsem. Ook de snoeiresten kunnen voor infectie zorgen en moeten uit de tuin verwijderd worden.

Ruimte en lucht creëren

De meeste fruitrassen ontwikkelen vruchten op het korte tot middellange vruchthout. Door snoeien wordt het ontstaan van teveel vruchthout voorkomen. En er blijft een gewenste vorm in de struik of boom behouden. Zorg ervoor dat de vorm open van structuur blijft zodat er voldoende zonlicht in de kruin kan komen. Er ontstaat ook een luchtigheid waardoor schimmel voorkomen wordt.
Snoei kleine takken welke vanuit de oksels direct omhoog of naar binnen groeien. Ook dood hout of takken welke in de weg zitten kunnen gesnoeid worden. leivromen hebben als voordeel dat er veel licht tussen de takken en op het fruit kan komen en het is eenvoudig te plukken. Gebruik een schone en scherpe snoeischaar. Bij jonge bomen is er de eerste drie jaar alleen sprake van het vormen van een duidelijke kruin en licht bijsnoeien in het vroege voorjaar.

Wat en hoe snoeien

 

Hagen

Na de langste dag zetten hagen een tweede groeikracht in en kunnen het beste half juni gesnoeid worden. Houdt hagen onderaan iets breder, hierdoor komt het zonlicht daar beter. Dit voorkomt dat ze onderaan kaler worden. Span een touwtje om recht te blijven.

Laurierhaag begin juni of eind september.
Beukhaag en beukenhaag in juni en daarna begin september nog een keer enigszins fatsoeneren.
Hulst als groenblijvende haagwat in model houden.
Meidoorn als haag of solitair snoeien en bijwerken in juni. Het hoeft niet perse een strakke gladde haag te zijn, mag ook wat levendiger zijn. Wilt u een vrijstaande meidoorn met stam ontwikkelen dan moeten u nu de lage takken wegsnoeien.
Conifeer -Leylandcipres in juni snoeien en eventueel een lichte snoei in september. ( scheren) snelgroeiend.
Liguster in mei-juni en daarna regelmatig bijhouden tot in september nog voor het bladverlies.
Taxus na de eerste groei in het voorjaar en in juni, daarna nog een keer in september.
Zuurbes/Berberis  is een struik maar zeer geschikt als haag. Doornachtig met een diep oranjerode herfstkleur.In juni na de bloei in vormknippen en daarna nog eens in september.
Buxus nu bijknippen en in september nog een keer.
Hedera/ klimop kan ingekort en regelmatig bijgewerkt worden.
Geldersroos– Viburnum opulus ‘Compactum’ is geschikt als haag en groeit uit tot twee meter.
Zilverbes/ groen olijfwilg vanaf juni tot en met september

 

rode-vuurdoorn hagen knippen voor 21 juni                vuurdoorn                                                                                               Hedera klimop                                                                                                             

Klimplanten

Clematis
heeft weinig snoei nodig maar de vroegboeiers welke van mei tot juli gebloeid hebben kunnen na de bloei gesnoeid worden.
Bruidssluier
is een zeer harde klimplant welke in toom gehouden moet worden. Snoeien in maart. In het groeiseizoen kan vormsnoei geen kwaad het bevordert de vertakking. En het is prachtig om een paar takken in een vaas te zetten.
Hedera/ klimop kan ingekort en bijgewerkt worden.
Vuurdoorn
Takken welke naar achteren groeien of in de weg groeien snoeien en de andere scheuten een klein stukje (10 cm) terugsnoeien zodat er nieuwe uitlopers ontstaan en zo de plant compacter maken.

Lavendel toppen na de bloei   vlinderstruik-

Struiken/heersters/vaste planten

Uitgebloeide voorjaarsbloeiende heersers en planten kunnen na de bloei gesnoeid worden. Let hierbij op of de heester bloeit op eenjarig of meerjarig hout. Het is beter er niet te lang mee te wachten zodat de nieuw gevormde scheuten sterk genoeg zijn voor de winter.

Bruidsbloem
Deutzia soorten.
Bloeien op tweejarig hout. Indien wenselijk na de bloei eind juni een verjongingssnoei toepassen-1/3 van de overjarige takken tot net boven de grond wegsnoeien boven een oog dat naar buiten wijst het meest in het hart van de struik.
Duivelswandelstok
is een hoge struik welke veel worteluitlopers vormt welke diep weggenomen kunnen worden.
M
ahoniestruik,
na de bloei dood hout wegsnoeien en eventueel verjongen.
Brem
na de bloei snoeien om een de struik jong en compact te houden. ieder jaar 1/3 van de oudste takken snoeien tot 40cm van de grond. Of na ieder vierde jaar alle takken net boven een vertakking wegsnoeien.
Appelbes
mag in juni na de bloei flink gesnoeid worden als dit nodig is. Laat zoveel mogelijke slapende ogen over waar weer takken uit zullen groeien. Of i.p.v drastisch snoeien,
  jaarlijks verjongen. Worteluitlopers herhaaldelijk diep wegnemen.
Rododendron, azalea en camelia
de uitgebloeide bloemen kunnen er met een draaiende beweging uitgehaald worden dit bevordert de groei en knopvorming, maar snoeien is niet echt nodig bij deze langzame groeiers


Bij vaste planten de uitgebloeide bloemen direct boven een blad  of korter wegknippen. Het liefst voor de langste dag sommige soorten vormen hierdoor nieuwe knoppen voor een tweede bloei. De uitgebloeide bloemen nemen anders alleen maar energie weg.

Lavendel flink toppen zodat nieuwe scheuten de struik vol en fris houden.
Doronicum orientale
(voorjaars zonnebloem) uitgebloeide bloemen voor half juni wegknippen boven een blad.
Ridderspoor
na de bloei (liefst voor half juni) de stengels met de uitgebloeide bloemen flink en laag terug knippen, veelal bloeien ze dan in het najaar nog een keer al is de bloei wel iets minder.
Longkruid
na de bloei helemaal wegknippen er zal de weer snel nieuwe plant voor in de plaats komen.

Helleborus kerstroos
alle lelijke en oude bladeren welke vaak zwarte randen hebben weghalen, om de zwarte bladvlekkenziekte geen kans te geven.
Alyssum (Schildzaad) en Aubrieta
flink terug snoeien de planten blijven hierdoor jong en compact.
Arabis (Scheefkelk) uitgroeiende delen terugsnoeien.
Oosterse Papaver zal na de bloei helemaal afsterven en in september gewoon weer uit gaan lopen. Om het volgende jaar in mei weer te bloeien. De plant is heel eenvoudig te vermeerderen door wortelstekken zelfs wanneer er een stukje wortel los van de plant in de grond blijft zal ook deze uitlopen in mei en bloeien
De plant kan na het afsterven ook helemaal laag weggesnoeid worden hij zal weer uitlopen en misschien zelfs een tweede keer bloeien.De plant is winterhard.
Struikrozen de uitgebloeide takken regelmatig flink terugsnoeien tot het eerste vijftallige-blad. De doorbloeiende soorten vormen hierna weer nieuwe knoppen.Rozen die vrucht/ bottels gaan vormen hoeven nog niet gesnoeid te worden.
Vlinderstruik is een snelle groeier. Top de lange scheuten in juni. De struik zal meer gaan vertakken en hierdoor compacter en minder hoog uitgroeien. En zal aan alle toppen gaan bloeien.
Gelderse roos/ sneeuwbal (Viburnum opulus)-
Onder de Viburnums zijn vele soorten waaronder winter, voorjaar en zomer bloeiers. In alle gevallen na de bloei snoeien. Bij zomerbloeiers in juni en juli de struik verjongen (snoeien) Bij volgroeide struiken één op de vijf overjarige takken diep snoeien tot boven een eerste oog dat naar buiten wijst. Zwakke stengels wegsnoeien tot de basis. Er groeien vanuit de wortels weer nieuwe uitlopers deze zullen in het tweede jaar bloeien. De overige takken niet snoeien of inkorten. De Gelderse roos Viburnum opulus draagt in het najaar helder rode bessen. Gelderse roos is ook tot haag te snoeien.

Papaver orientalis 'Helen Elisabeth' gelderse-roos juni-juli
Papaver orientalis ‘Heleen elisabeth’                                      Gelderse roos

Bomen

Appelboom
in februari/maart snoeien. In juni de snelgroeiende rechtopgaande takken wegsnoeien, ze hebben geen vrucht gedragen en nemen veel energie weg van de boom.
Fluweelboom
kan in juni licht in vorm gesnoeid worden. Alleen in de winter kan er diep gesnoeid worden. Fluweelboom heeft veel worteluitlopers welke diep weggenomen moeten worden.
Magnolia
hoeft niet gesnoeid te worden maar wilt u het toch dan nu en niet in het najaar of winter want dan blijft de bloei weg in het voorjaar.
Goudenregen
na de bloei eind juni alleen verjongingssnoei door enkele oude takken te snoeien. Verder is snoeien niet nodig.
Blauweregen
in juli de flink uitgegroeide zijtakken tot 50cm terugsnoeien is een snelle groeier.
Sering
na de bloei de uitgebloeide bloemen eruit halen (zaadvorming) ook de scheuten onderaan de stam wegnemen. Eventueel een klein stukje terugsnoeien tot het onderliggend zijtakje om een compacte vorm te behouden.
Tamarisk
vroegbloeiende soort na de bloei vanaf juni snoeien

Japanse sierkers
in juni slordige takken of te lage takken snoeien. In oktober – november kan er ingrijpend gesnoeid worden. De sapstroom komt snel opgang in de winter dus niet in het voorjaar snoeien.
Linde
boom kan heel oud worden en is sterk-
 wanneer een mooie stam gewenst is opkronen door de lage takken er in juni af te zagen. De kruin wordt in de wintermaanden in vorm gesnoeid.
Sierappel – wanneer u een duidelijke stam wilt dan in juni opkronen. Niet te dicht bij de stam om de takkraag niet te beschadigen.
Tulpenboom lage takken en dood hout kunnen weggehaald worden. Voorzichtig met zagen zodat de tak niet gaat scheuren. Begin een snede te maken aan de onderkant daarna vanaf de bovenkant.
Appelbes mag in juni na de bloei flink gesnoeid worden (evt.tot 60cm van de grond) laat zoveel mogelijke slapende ogen over waar weer takken uitgroeien. De Appelbes vormt veel wortelopslag en dit moet herhaaldelijk weggenomen worden.
Perenboom alleen de waterloten weghalen. De peer is een pitvrucht waarbij alleen in de winter gesnoeid wordt. ( Peer is gevoelig voor bacterievuur (perenvuur) wanneer de besmetting ontdekt wordt meteen kappen en verbranden.
Leilinden hebben nu een licht snoei nodig voor de  vorm een soort bijpunten.  Drastischer snoeien pas in het najaar.

Olijfboom beperkt snoeien in juni. Sterk omhoog groeiende takken snoeien. Probeer een stam te ontwikkelen van 1-1,5 m snoei hiervoor de laag aan de stam zittende takken weg. Een rigoureuze snoeibeurt kan het beste in de voorjaar gebeuren.
Amandelboompje (Prunus triloba)  na de bloei terug snoeien tot ongeveer 5 cm vanaf de entplaats. Er ontstaat hierdoor een knot welke opnieuw uit zal lopen en aan de eenjarige scheuten zal hij volgend jaar april weer gaan bloeien. Snel groeiende stam en wortelloten verwijderen.
Juglans notenboomsoorten zoals de walnoot en okkernoot nooit in het voorjaar snoeien! Ze staan bekend als heftig bloedende bomen, zo min mogelijk snoeien is het beste. In juni en juli is de sapstroom laag en kan er gesnoeid worden. Probeer eerst één enkele tak!
Esdoorn ook de kleine soorten – suikeresdoorn/ vederesdoorn,/zilveresdoorn nooit snoeien in het voorjaar. Ze staan bekend als heftig bloedend wanneer de sapstroom opgangkomt( niet meer na half december) De sapstroom is in juni – juli laag wanneer de boom in vol blad staat. Probeer eerst één tak en volg de instructies
van de kweker op
Wingerd snoeien om in toom te houden, het is een snelle groeier.

druif zomersnoei kiwi zomersnoeidruif                                                                                                                         Kiwi

Druif – zomersnoei

Een wingerd is een zeer snelle groeier. Er moet wel gesnoeid worden om hem in toom te houden, maar zeker ook om mooie grote rijpe vruchten te krijgen.

De vrucht is al gezet en kleine groene trosjes zitten al aan de scheuten. Haal het blad dat boven de druiventrosjes hangt weg zodat de trossen zonlicht kunnen ontvangen. Wanneer er aan één scheut meerdere groene trosjes hangen ( vier of vijf) kan er een stuk van deze groene scheut afgesnoeid worden, zodat er nog maar twee trosjes druiven aan iedere scheut overblijven. Zorg wel dat er nog wat bladeren aan blijven zitten want de suikers die de druiven zoet maken worden in de bladeren aangemaakt. Nu er nog maar twee trosjes zijn gaat alle voeding, naar deze overgebleven vruchten waardoor ze mooier en groter zullen worden. Er worden in het voorjaar en zomer ook nieuwe lange scheuten gemaakt met bladeren, deze scheuten horizontaal aan staaldraad of hekwerk binden. Ze zullen in de winter verhouten en als geraamte dienen. Wanneer er aan deze lange nieuwe scheuten, zijscheuten komen dan kunnen deze ingekort worden zo dat er nog twee bladeren aan de zijscheut blijven zitten. Vanaf deze tijd kunnen we ook gaan krenten. Lelijke kleine krentachtige druiven welke in de trosjes tussen de mooie druifjes zitten er tussenuit halen.

Kiwi

Net als de druif heeft de kiwi een vroege sapstroom en kan het beste in december of uiterlijk voor februari gesnoeid worden.Het is echter een rommelige snelle groeier welke in de zomer meerdere keren gesnoeid moet worden ook om de vruchtvorming te bevorderen. (Snelle groei is ten nadelen van vruchtvorming) Ook is het absoluut nodig de nieuwe scheuten te leiden en aan een raamwerk vast te maken zoals bij de druif.

 Steenvruchten

Zoals pruim, kers, perzik, abrikoos, nectarine
De wetenschappelijke naam voor alle steenvruchten is Prunus. Steenvruchten nooit in de winter snoeien dit vanwege de verhoogde kans op de loodglansziekte in de koude natte maanden. Op een droge dag heelt de snoeiwond gemakkelijker het beste is altijd de wond te behandelen en zo af te dekken. Steenvruchten hoeven meestal de eerste vijf jaar niet gesnoeid te worden. En ook daarna nooit sterk snoeien.
Er kan 1 a 2 weken na de oogst in augustus/september gesnoeid worden. Of eventueel direct na de bloei in mei/juni. Het is beter zo min mogelijk te snoeien, alleen worteluitlopers, waterloten, te zwaar buigende takken en kruisende takken. En aangetaste delen door de loodglansziekte wegnemen om uitbreiding te voorkomen. Ook uitbuigen is een mogelijkheid. Met uitbuigen zorg je ervoor dat de boom meer ruimte krijgt tussen de takken en om de stam heen, zodat er meer vruchten aan kunnen groeien en zonlicht binnen kan dringen.

Rode en witte bessenstruiken
Zomersnoei – onderhoudssnoei
Door het teveel aan scheuten in het hart van de struik weg te nemen ontstaat er ruimte en lucht en zonlicht in de struik. Hierdoor zal er meer vrucht tot ontwikkeling komen. Wanneer er niet gesnoeid wordt zullen er kale takken ontstaan

Zwarte bessen
bloeien op het hout dat vorig jaar gevormd is. (tweejarig hout) Net na de oogst in juni –juli verjongen door alleen de overjarige takken welke geen vrucht meer zullen dragen terug snoeien.

 aalbessen Zwarte-bessen1