Snoeien kleinfruit

Zwarte-bessen1

Snoeien kleinfruit


Verjongingssnoei

Bij kleinfruit is een verjongingssnoei noodzaak. Het meeste kleinfruit draagt vrucht op eenjarig hout. De oudere takken dragen steeds minder vrucht.  Verder is het belangrijk een open hart in de struik te behouden voor ruimte, lucht en zonlicht. Ieder jaar  in januari-februari oude gesteltakken terugsnoeien tot boven een lager geplaatste sterke jonge twijg. Takken ouder dan vier jaar helemaal wegnemen. Jonge rechtgroeiende grondscheuten komen ervoor in de plaats en vormen de nieuwe gesteltakken. Snoei alleen wanneer het niet vriest en bij droog weer.

Onderhoudssnoei

Snoei takken welke op de grond hangen, tot boven een omhooggerichte jonge scheut, wanneer deze er niet is de tak helemaal verwijderen. Takken welke naar binnen groeien en takken welke elkaar kruisen snoeien. Gesteltakken welke parallel aan elkaar te dichtbij naast elkaar groeien is het goed de zwakste weg te snoeien Dode  en zieke takken wegnemen. Neem wortel- en waterloten weg, dit zijn scheuten welke snel recht omhoog groeien, vanuit de wortels of laag aan de gesteltakken. Houdt altijd het hart van de struik open voor lucht en zonlicht.

blauwe bessen kruisbessen bramen 2
                               blauwe bes                                                       kruisbes                                                           braam

Rode en witte bessen
Ze dragen mooie vruchttrossen aan eenjarig hout. (Dat dus het jaar ervoor gevormd is) Op tweejarig hout zijn de bessen veelal groter en de trossen langer. Naast een vrijstaande struik is ook haagvorming mogelijk.
Aan de vrijstaande jonge struik behouden we altijd vier tot vijf hoofdtakken (gesteltakken). Waaraan de vruchtdragende zijscheuten/loten worden gevormd. Deze vruchtdragende  zijscheuten/loten kunnen teruggesnoeid worden tot ongeveer 15 cm vanaf de gesteltak. Langloten (dat is weinig gesnoeid) betekent veel en kleinere bessen en kortloten (= kort gesnoeid) weinig en grote bessen. Wanneer de struik een gewenste hoogte heeft  kunnen de takken teruggesnoeid worden tot een sterke zijscheut. (Wanneer er in de zomer ook gesnoeid wordt moeten er per zijscheut minimaal zes bladeren overblijven)
 
Zwarte bessen snoeien
De mooiste trossen vruchten ontstaan aan eenjarig hout. Houd steeds vier tot vijf gesteltakken aan. Verjong de struik door het snoeien van driejarige takken om ruimte te maken voor nieuwe grondscheuten welke tot nieuwe gesteltakken uitgroeien. Kort takken flink in tot boven het eerste oog vanaf de grond dat zich aan de buitenkant van de tak bevindt.

Kruisbessen
bloeien voornamelijk op eenjarig hout. Het tweede jaar kan er dus gesnoeid worden. Houdt vier gesteltakken aan en houdt het hart van de struik goed open, want de kruisbes is gevoelig voor meeldauwaantasting.. De gesteltakken kunnen het beste 25 – 35 cm van elkaar gehouden worden.  Verwijder in februari alle takjes die korter zijn dan 10 cm. Alle andere takken een kwart terugsnoeien. .Snoei altijd boven een oog of knop welke naar buiten wijst.

Blauwe bessen
dragen vrucht op eenjarig hout. De struik kan tot 3 meter uitgroeien. Aan de jonge struik houden we maar 4 tot 5 gesteltakken, deze worden de eerste twee jaar niet teruggesnoeid. Hieraan komen de vruchtdragende scheuten. Vanaf het derde jaar is verjongingssnoei nodig van de afgedragen scheuten.

Bramen
Draagt vrucht aan eenjarig hout. Snoei ieder jaar de takken welke al vrucht gedragen hebben zo laag mogelijk bij de grond af. Bindt de jonge takken meteen ook vast zodat er orde blijft bestaan.

Frambozen
Zomerframbozen dragen vrucht op tweejarig hout.
Herfstrambozen op eenjarig hout. Een stelregel bij allebei is, snoei na de oogst. Snoei de houtige takken tot op 50cm terug, wanneer de jonge grondscheuten 25cm lang zijn.

frambozen