snoeien maart

fe8bfc1b99c9ede76699e9aaec65452f_XL

Snoeien maart

Bomen, struiken en planten welke er in februari niet gesnoeid zijn van wege de kou kunnen nu nog gesnoeid worden. Nog voor de sapstroom krachtig opgang komt dit voorkomt ernstig ‘bloeden’ Snoei alleen wanneer het niet vriest en bij droog weer, de snoeiwond zal dan sneller helen wat schimmel geen kans geeft. Bij snoeien is het belangrijk te letten op de “ogen” van de takken. Uit deze kleine knopjes komen de jonge scheuten en uiteindelijk de grote takken. Een regel is 1 cm boven een oog te knippen omdat de tak meestal nog iets inkrimpt bij de snoeiwond. Snoei boven een oog dat naar buiten gericht is zodat de tak ook naar buiten groeit. De plant krijgt dan een open geheel in zijn groei. Knip met een scherpe snoeischaar een schuine snede zo dat er geen regenwater in de snoeiwond kan blijven staan. Zie ook de tuinkalender jan-feb- snoeien

 

Verschillen van snoeien
Naast verschillen in tijd is er ook verschil in de wijze van snoeien. Het is belangrijk eerst alle informatie welke op het kaartje aan de plant goed te lezen!! Bewaar deze kaartjes door ze in een schrift te plakken. Want zelfs bij dezelfde familie kunnen er grote verschillen zijn. Zoals bij de krachtig groeiende en rijk bloeiende Clematis soorten. Er zijn drie hoofdgroepen, maar ook uitzonderingen op de regel.

Clematis:

1)Vroegbloeiendebloeit van januari tot mei klein-bloemig – na de bloei heel licht snoeien(dood hout en slordige takken). Deze soort bloeit op het hout dat het jaar daarvoor is gevormd. Teveel snoeien betekent één jaar weinig tot geen bloemen.

2)Voorjaarbloeiendebloeit in mei tot juli grootbloemig – na de bloei een klein stukje snoeien (net boven een knoppen paar) of alleen dode takken. Bloeit op het hout dat het jaar dat daarvoor is gevormd

3)Zomer en najaarsbloeier bloeit in  juli tot sept – snoeien in  feb/maart – diep snoeien 20/25 cm van de grond. Bloeit op het hout dat hetzelfde jaar gevormd is. Ze zullen heel snel weer uitlopen en van de zomer tot in het najaar rijkelijk bloeien.

Ook de overige vroege voorjaarsbloeiers kunnen pas gesnoeid worden na de bloei.

clematis-montana-superba vroegbloeiende april-mei     Clematis  armandii 'Snowdrift' bloeitijd maart-april
Clematis Montana superba bloeit april-mei                                                                                                   Clematis Amandii ‘Snowdrift bloeit maart- april

Klimplanten,
de meeste moeten nu gesnoeid worden, de snel groeiende flink omdat ze anders gaan woekeren, de anderen zoals de Hortensia weinig tot niet. Sommige moeten al voor februari gesnoeid zijn zoals de druif. 

Heide,
knip alleen de oude bloeitoppen eraf.

Lavendel
lavendel in maart toppen en later in het voorjaar nog eens. Toppen stimuleert de groei van nieuwe scheuten onderin de struik, waardoor de struik ook middenin vol blijft. Vormsnoei het beste in augustus /september, nooit verder dan het groen/blauwe loof anders zal hij niet meer uitlopen. Snoeien is nodig, het houdt de struik jong en vol.

Hortensia
Er zijn twee soorten hortensia`s Eén die bloeit op eenjarig hout en de ander op de nieuwe knoppen welke dit voorjaar gevormd zijn. Hortensia heeft in maart een Verjongingssnoei nodig, neem 20% van de oudste takken weg. Als de uitgebloeide bloemen er nog aan zitten deze in nu afhalen. (beter in de winter of januari- februari ) Knip voor maart de bloem met de bloemstengel af, 3cm boven de bovenste dikke en gezonde bladknoppen.

Struikrozen
Ieder voorjaar half maart diep snoeien. Dit omdat rozen het meest op jong hout bloeien en voor een open struik waar zon en wind doorheen komt. Snoeien: Takken die elkaar kruisen. Takken welke te dicht tegen elkaar groeien. Alle dunne zwakke takjes. De overige takken 15-20cm  boven de grond snoeien, net boven knoppen/ogen die naar buiten wijzen. Zodat de takken welke daaruit groeien de struik openhouden.

Stamroos
hetzelfde als struikrozen

Klimrozen
Er zijn twee soorten klimrozen: Rozen die alleen in juni/juli bloeien – de bloemknoppen zijn vorig jaar al gevormd en mogen nu niet gesnoeid worden Doorbloeiende klimrozen maken in het voorjaar knoppen en zullen dit jaar bloeien -nu flink terug snoeien: De omhoog groeiende gesteltakken ( hoofdtakken) worden niet gesnoeid. Alle zijtakken welke aan de omhoog groeiende gesteltakken zitten, worden op 3 -5 cm teruggesnoeid.

1354442877

 Vlinderstruik (Buddleja)
bloeit alleen aan het einde van jonge scheuten. De takken van de vlinderstruik moeten ieder jaar teruggesnoeid worden in maart tot 30- 50 cm van de grond, net boven een nieuwe scheut. De hoeveelheid jonge scheuten bepalen hoe rijk de bloei zal zijn in de nazomer. Bij het uitblijven van de verjongingssnoei zal de struik snel verouderen, minder bloeien maken en kaal worden in het midden van de struik.Door het snoeien worden er ook geheel nieuwe scheuten gemaakt wat de struik vol en jong houdt. De vlinderstruik is gevoelig voor vorst, eventueel bevroren takken tot het levende hout wegsnoeien.

Kamperfoelie
snoei je de lange takken flink terug. Deze hard groeiende klimplant zal u het hetzelfde jaar nog belonen met een rijke bloei en schuttingen met een prachtige oase van groen en bloemen tooien.

Siergras,
zoals lampenpoetsersgras of Miscanthus afknippen op 10/20cm.De groenblijvende grassoorten alleen het dor geworden gras weghalen, door er met je handen doorheen te kammen.

Jonge appel-perenbomen
Appel en perenbomen tot 3 jaar snoeien. In de tuinkalender van januari-februari is dit beschreven.

Snoeien doet groeien en is dus van wezenlijk belang. En niet moeilijk wanneer de bijgeleverde informatie opgevolgd wordt.