Snoeien steenvruchten

Perzik Walnoot_'Buccaneer'               perzik                                                                                                                                           walnoot

Snoeien steenvruchten

 

Kers-pruim-perzik-nectarine-abrikoos-walnoot-amandel -braam-framboos

Eén tot twee weken na de oogst snoeien is de beste tijd. Wonden helen sneller en bladeren en vruchten drogen eerder.
Waardoor schimmel minder kans krijgt.

Snoeien na de bloei en voor de vrucht kan, dit alleen om de kruin luchtig te maken,
om zo schimmelziekten zoals bloesemmonilia of vruchtrot te voorkomen, maar na de oogst is beter.

Meestal is alleen een lichte onderhoudssnoei en/of een verjongingssnoei nodig:

 • Afgestorven en zieke takken wegsnoeien.
 • Gebroken takken wegsnoeien of terugsnoeien altijd boven een naar buiten toe gericht oog, om de kruin open te houden.
 • Snoeien van naar de kruin toe groeiende takken waardoor er weer voldoende zonlicht en luchtcirculatie toe kan treden.
 • Takken welke elkaar kruisen, hiervan moet er één weggesnoeid worden om schuren en verwonding te voorkomen.
 • Vruchthout dat vrucht gedragen heeft terugsnoeien. Waterloten, snel en stijl omhoog groeiende takken in de kruin.
 • Wildopslag en wortelopslag. Takjes welke aan de stam groeien of onderaan de stam vanuit de wortels.
 • Voor de vrucht is het verstandig om een teveel aan vruchtbeurzen tijdig uit te dunnen. Zodat de overige vruchten voldoende ruimte hebben om lekker groot te worden.
 • Na de oogst is het verstandig om meteen alle aangetaste vruchten te verwijderen zodat ze geen bron van infectie kunnen worden.

 

Voorkomen van infectieziekten

monília 3 1280px-Kers_Monilia_vruchtrot
tak- en bloesemsterfte                                                                                   ook de vruchten zijn aangedaan

 

Steenvruchten zijn gevoelig voor schimmelinfectieziekten zoals:

Tak- en bloesemsterfte
door de moniliaschimmel waarbij takken en bloesem verdrogen,waarna ook de vruchten aangetast kunnen worden met een grijze schimmel.

Gomziekte
treed toe na verwonding door snoeien of beschadigingen door schuring of storm. Hierdoor kunnen de vruchten door invloed van regen en vocht barsten en rotten. Veroorzaker is de grauwe schimmel.

Loodglansziekte
wordt veroorzaakt door de paarse korstzwam of loodglanszwam. Waardoor er een lichtgrijze groenachtige glans te zien is en het blad is hard en bros. De binnenkant van de takken zijn bruin tot paars van kleur.
Zware snoei maakt bomen vatbaar voor schimmelziekten zoals loodglansziekte. Wanneer de uiterlijke symptomen er zijn moeten  alle aangetaste takken zo snel mogelijk gesnoeid worden tot op het gezonde hout.De wonden ontsmetten en dichten. Alle aangetastendelen verbranden en niet naar de composthoop. Alle schimmelziekten verspreiden zich erg gemakkelijk. Voorkomen is beter dan genezen.

 

Gomziekte-prunus-Pseudomonas Loodglansschimmel,+1gomziekte                                                                                                                                     loodglansziekte

 • Gebruik schoon gereedschap door voor en na het snoeien al het gebruikte gereedschap te desinfecteren met alcohol.
 • Gebruik alleen scherp gereedschap en geschikt gereedschap om schone en gladde wondsneden te maken. Een rafelige wond geneest minder snel en is eenvoudiger te infecteren
 • Snoei nooit in de winter de wonden hele dan slecht.
 • Snoei niet bij nat en kil weer en ook niet bij zeer hoge temperaturen boven de 25 graden of wanneer de zon fel schijnt om schade en ziekten te voorkomen. Bewolkt en droog weer is dus het beste.
 • Laat geen dode takken en zeker ook geen zieke takken op de grond liggen. Schimmels huizen graag in dood hout en de bacterie of schimmel aan takken op de grond kunnen zich verspreiden.
 • Wanneer er een steunpaal bij de boom geplaats moet worden, kan de boomband het beste kruislings aangebracht worden dit om schuring te voorkomen, wat verwondingen tot gevolg kan hebben.
 • Wonden groter dan 1 tot 2 cm moeten bij alle steenvruchten onmiddellijk gedicht worden met een speciaal wondafdekmiddel.
 • Kijk ook Japanse sierkersen regelmatig na op sporen van schimmelziekten zoals bloesemmonilia, sierkersen zijn een grote infectiebron.

 

Kers

morel   Prunus-avium zoete kers framboos
Zure kers (Prunus cerasus)                                            Zoete kers (Prunus avium)

Kersen worden onverdeeld in twee groepen:

de zoete kers (Prunus avium)
de zure kers (Prunus cerasus) Hierin zijn weer verschillende rassen en ook de smaak van de vrucht is verschillend.. Zure kersen bloeien op eenjarig hout.

Verschillende groeivormen

De eerste jaren ondergaat de kers een vormsnoei, waarbij er 4 tot 5 gesteltakken ( hooftakken) uitgekozen worden. Er zijn verschillende groeivormen mogelijk, hoogstam, halfstam( 2 tot 3 meter hoog) laagstam , struik, en leivormen. Een laag en halfstam is een struik welke geënt is op een stam. Struik en  halfstam zijn geënt op een langzaam groeiende onderstam. Ze geven veel vrucht en al op jonge leeftijd. De levensduur is ongeveer 30 jaar. Een lage vorm is al snel geschikt voor een tuin, maar wil je er onderdoor kunnen lopen dan is een halfstam nodig. Bovendien kunnen er enkele onderste takken gesnoeid worden om een iets hogere stam te verkrijgen. Goede informatie is voor de juiste keuze noodzaak.

De onderstam bepaald voor het belangrijkste deel de groei en kwaliteit van de boom.

Er worden verschillende onderstammen gebruikt

F12/1 is een bijzonder sterke groeier

Boskriek is een sterke groeier

Colt is een behoorlijk sterke groeier

Weiroot 13 is een matige groeier

Gisella-5 is een matige tot zwakke groeier.

Onderstammen als F12/1 en de Limburgse Boskriek ontwikkelen zeer grote bomen van 8-10 m hoog welke pas laat vruchtbaar zijn.
Onderstammen als Gisella 5 blijven kleine bomen van 2 tot 4 meter hoogte, en zijn al jong vruchtbaar.

Leivormen
Ook leivormen zoals de waaier zijn geschikt. Ze worden voorgeleidt aangeboden en moeten enige tijd zo aan een rek vastgebonden blijven om de vorm af te dwingen. Er is bij deze vorm veel luchtigheid tussen de takken en het fruit rijpt sneller door de zon.

Weinig snoei nodig

De eerste vijf jaar na aankoop is snoeien meestal niet nodig. Ook daarna hoeft de kers maar weinig gesnoeid te worden.

-Wel altijd dode takken snoeien omdat ze een bron van infectie kunnen worden, ook zieke takken meteen wegsnoeien om verdere uitbreiding te voorkomen.
-Verder is het belangrijk dat de kruin open blijft. Zodat er voldoende zonlicht en een goede luchtcirculatie blijft bestaan.
-Bij  takken welke tegen elkaar kunnen schuren waardoor verwonding op kan treden, moet er één verwijderd worden.
-Ook takken welke naar binnen groeien snoeien. -het beste is dit onderhoud vanaf het begin uit te voeren zodat er niet in dikke takken gesnoeid hoeft te worden.
-Lange eenjarige scheuten in de kruin kunnen tot vruchthout ontwikkelt worden. Wanneer de kruin al vol is, kunnen ook deze jonge eenjarige takken beter weggesnoeid worden ( dunningsnoei). Snoei ze liever niet halverwege de tak weg, want de boom zal hierop weer uitlopen en zo  juist meer groei in de kruin veroorzaken
-Ook wildopslag aan de stam weghalen. Laat geen dode takken en zeker ook geen zieke takken op de grond liggen. Schimmels huizen graag in dood hout en de bacterie of schimmel aan takken op de grond kunnen zich verspreiden.

Na de oogst snoeien

Snoei de kers direct na de oogst in augustus, voor half september. Omdat ze dan niet of heel weinig bloeden. De boom heeft geen blad of vrucht meer te vormen waardoor de sapstroom laag is.
Scheuten welke kersen hebben gedragen ongeveer een kwart terug snoeien. Alle scheuten en takken welke de kruin te vol maken en zonlicht en luchtcirculatie tegen houden verwijderen.
Ook scheuten welke aan de stam lager dan 70cm groeien wegsnoeien.

Bij leivormen
worden de jonge zijscheuten in de zomer tot op zeven bladeren teruggesnoeid en daarna in de herfst nog eens op 3 à 4 knoppen.

Zure kersen (morellen)
Deze dragen vrucht op eenjarig hout ( zoete kersen niet). Aan het eind van zo`n eenjarige tak groeit een bladknop waaruit de tak verder doorgroeit. Zo`n verlengenis moet teruggesnoeid worden tot een zijscheut welke wel bloemknoppen heeft en dus vruchtbaar is. Zure kersen worden het meest verwerkt tot jam of sap en veel minder op zo op te eten.

 

Pruim

reine vitoria eind augustus- begin september oogst   opal pruim juli augustus oogst
Reine-Vitoria-oogst- augustus-begin-eind september                 Opal-pruim-oogst eind juli- begin augustus


Zo min mogelijk snoeien dan alleen een lichte onderhoudssnoei wanneer dat nodig is. Onderhoudssnoei:Waterloten welke vaak na de snoei ontstaan, wildopslag, wortelopslag, naar de kruin toe groeiende takken om de kruin open te houden en kruisende takken waarvan er één weggehaald wordt. Sterk doorgezakte takken vanwege het dragen van de vruchten, kunnen iets teruggesnoeid worden tot een oog dat naar buiten ( van de kruin af) wijst.

In plaats van snoeien is het beter bij warm weer stijl omhoog gegroeide takken behoedzaam naar beneden toe te buigen (uitbuigen tot 50 graden) waardoor er ruimte in de kruin komt om vrucht te dragen en deze te stimuleren. Wanneer er in het voorjaar duidelijk teveel vruchtbeginsels gevormd zijn is het beter deze iets uit te dunnen. Verder mogen alleen hele jonge bomen in maart gesnoeid worden.( vormsnoei)

 

Perzik en nectarine
Snoeien direct na de oogst augustus half september Wordt veelal ook geleverd als leifruit en dan het meest in waaiervormen.
Perziken en nectarines dragen alleen vrucht op meerjarig hout. En dat maar één keer per tak. Afgedragen hout moet dus ieder jaar verwijderd worden. En jong vruchthout moet ruimte krijgen en gestimuleerd worden.Nieuw vruchthout moet dus ieder jaar aanwezig zijn. Dat betekent dat nieuwe scheuten die vrucht zullen gaan dragen, de kans moeten krijgen om uit te groeien en dat afgedragen takken moeten worden weggenomen.

amandel zaad van de amandelboom - steenvrucht     walnoot- steenvrucht
zaad van de amandelboom = steenvrucht                                                                           walnoot is een steenvrucht

Amandel is een vrucht van de amandelboom en is een steenvrucht, verwant aan de perzik en nectarine en wordt op dezelfde wijze en tijd gesnoeid

Walnoot
snoei alleen tussen mei en half september. De notenboom is een langzame groeier en heeft eigenlijk geen snoei nodig, dan alleen een onderhoudssnoei zoals gebroken en schurende takken en steil omhoog groeiende takken in de kruin. Wanneer er gesnoeid wordt dan niet later dan augustus vanwege het heftige bloeden van de walnoot op latere tijden.

Abrikoos
direct na de oogst en voor half september. Eventueel direct na de bloei om de kruin open te houden. Abrikozen dragen de meeste vruchten op twee en driejarige zijscheuten. Ieder jaar kunnen de overjarige scheuten vanaf vijf jaar terug gesnoeid worden tot onderaan de tak, boven een sterke jonge scheut. op deze manier blijft de struik jong en vruchtdragend. Eventueel kunnen de takken eenvoudig gemerkt worden waardoor u weet welk jaar een tak gesnoeid kan worden. Abrikozen worden vaak aangeboden als driejarige leivorm /waaiervorm. Het horizontaal uitbuigen van takken bevordert de vruchtzetting. De waaiervorm heeft geen harttak en de gesteltakken worden horizontaal vastgezet aan een rek. Plaats deze tegen een tuinafscheiding aan en zonzijde van de tuin. De kunst is deze leivorm aan te houden door de zijscheuten telkens vast te binden en verkeerd groeiende takken te snoeien. Volg de aanwijzingen van de kweker.

abrikoos  bramen
abrikoos                                                                                       braam

Braam
snoeien na de oogst. De braam draagt vrucht op het hout dat de vorige zomer en herfst is gevormd. Alle takken welke vrucht gedragen hebben zo dicht mogelijk bij de grond snoeien. Alle jonge takken opbinden om orde in de struik te houden voor de oogst in het komende jaar.  De braam is familie van de framboos.


Framboos

herfstframboosgele herfstframboosherfstframboos                                                                                                                    gele herfstframboos

Zomerframboos
draagt één maal vrucht op eenjarig hout in juni-juli.
Snoei na de oogst de takken waaraan vrucht is gedragen laag bij de grond af. Deze takken sterven na de vruchtdracht toch af.
Er zijn inmiddels ook al weer nieuwe scheuten aangemaakt, hiervan kan je er ongeveer 10 sterke aanhouden per m1. Kies de meest krachtige uit, deze zullen volgend jaar vrucht dragen. Haal ook scheuten weg welke te ver van de plant af groeien.(soms groeien ze wel een meter van de plant af)
Ook kan je er voor kiezen om in het voorjaar te snoeien, snoei dan de zwakste scheuten weg om ruimte te maken voor de sterkere takken.

Herfstframboos
draagt vrucht op eenjarig hout. Deze wordt in januari-februari gesnoeid en zullen in datzelfde jaar nog vrucht dragen in augustus en sommige rassen wel tot in oktober. In februari alle takken laag afsnoeien. Er zullen nieuwe vitale scheuten uit de grond groeien en wanneer deze ongeveer 20 tot 30cm hoog zijn, kies je er ongeveer 13 per strekkende meter uit om vrucht te dragen in augustus. Kies de meest sterke scheuten uit. Haal ook hier de scheuten weg welke te ver bij de plant vandaan groeien. Om het risico van schimmelziekten zo klein mogelijk te houden kan er ook voor gekozen worden om meteen na de oogst (september-oktober) alle takken welke vrucht gedragen hebben laag weg te snoeien. In het voorjaar zullen er weer nieuwe scheuten uit de grond tevoorschijn komen, waarvan dan de meest sterke aangehouden worden wanneer ze ongeveer 30 cm bereikt hebben. Deze zullen dan vrucht dragen in augustus in dat jaar.

De framboos is familie van de braam. Naast de bekende roze frambozen zijn er ook gele welke lekker zijn