Snoeien van pitvruchten

 

appelbloesem 3

Snoeien van pitvruchten

 

Appel- en perenboom

De kroon kan bolvormig, piramidaal of in leivormen gesnoeid worden. De peer is van nature piramidaal de appel bolvormig. In de eerste jaren wordt de vorm bepaald. We snoeien om die bepaalde vorm te verkrijgen en om de boom ieder jaar veel vrucht te laten dragen van goede kwaliteit.

Vormsnoei – na aanplant- de eerste 3 jaar

(Jonge bomen tot 3 jaarsnoeien in maart snoeien)

In het verlengde van de stam groeien meerdere scheuten recht omhoog, hieruit moet er één als harttak gekozen worden, de overige rechtopgaande scheuten er vlak naast kunnen weggesnoeid worden. De andere schuine scheuten worden later de sterke gesteltakken. Houdt voor een open kroon  er 3 tot 4 aan welke mooi verdeeld  om de harttak staan. Gebruik die gesteltakken welke zoveel mogelijk op de zelfde wijze schuin naar buiten groeien.(60 graden) Wanneer het niet zo is, kunnen ze gebogen worden d.m.v  touwen of gewichten. Snoei gesteltakken een derde in tot 2 a 3 ogen. Altijd net boven een oog welke naar buiten gericht is. Laat de gekozen harttak iets hoger zijn dan de gesteltakken (ongeveer 15 cm)

Groeireactie na snoeien
Na enige tijd zal de boom reageren op het snoeien, met nieuwe scheuten. Dan is het tijd om weer te snoeien voor een open kroon en de vorm.
-Opnieuw moet er een derde van de gesteltakken gesnoeid worden, net boven een naar buiten gericht oog. Dit terugsnoeien blijven we de komende jaren  herhalen tot de boom de gewenste hoogte en breedte heeft.
-Steil en snel omhoog groeiende scheuten welke te dicht naast bij de eerder gekozen harttak of gesteltakken groeien.
-Van de scheuten(zijtakken)welke aan de gesteltakken groeien, laten we 3 scheuten welke schuin naar boven groeien staan. Takken welke een afwijkende groeiwijze hebben weghalen.

De komende jaren
In de komende jaren van de vormsnoei zal er aandacht moeten blijven bestaan voor:
De rechtopgaande scheuten worden groeischeuten, de horizontaal groeiende scheuten zullen de bloesem vormen. De rechtopgaande scheuten moeten we dus verwijderen of  horizontaal buigen.
De gesteltakken mogen niet naar beneden buigen De vruchttakken moeten horizontaal blijven groeien of iets omhoog.
Is de boom eenmaal op hoogte niet meer in de kop snoeien. Snoeien geeft altijd een groeireactie.
Vruchtbomen hebben meestal kruisbestuiving nodig hiervoor zijn twee rassen nodig welke op dezelfde tijd bloeien met veel stuifmeel.
Appel en perenbomen koop je meestal als één of tweejarig boom, volg de instructies op van de kweker.

snoeitechniek_tek2 Vormsnoei appelboom

 

Appel- en perenboom – volwassen en oudere

 appelboom met vrucht

De appel en perenboom bestaat uit een stam waaruit een harttak groeit met daar omheen 3 tot 4 sterke gesteltakken. Aan de jonge takken groeien meest horizontaal korte dikke zijtakjes 1 – 20cm (kortloten) met veel knoppen waaraan de bloesem en de vrucht komt. Aan vruchthout (kortloten) zitten veel bloemknoppen en weinig bladknoppen. Bloemknoppen ‘staan’ op de tak en zijn bol, bladknoppen ‘liggen’ op de tak en zijn spits en smal. Knoppen welke het eerste groen worden, zijn de bloemknoppen. Na ongeveer twee weken volgen de bladknoppen.Bij de appel en perenboom zijn bloemknoppen eigenlijk gemengde knoppen, ze bevatten bloem en blad in zich.

Onderhoudssnoei- volwassen bomen

De kroon openhouden zodat wind en zonlicht tot aan de stam kan doordringen. De vruchten rijpen beter, zijn zoeter en drogen sneller op waardoor schimmels minder kans hebben. snoeien:
Gebroken en dode takken en zieke takken.
Takken die schuin door de kroon groeien (met blad eraan komen zullen deze het zonlicht blokkeren)
Takken die elkaar kruisen of langs elkaar schuren.
Waterloten, recht opgaande takken in de kroon vanuit de stam
Wortelloten, dit snel zijn recht opgaande dunne takken uit de wortels.
Wildopslag takjes onderaan de stam. Te ver doorgroeiende vruchttakken wordt ingekort tot 3- 4 knoppen.
Ook afhangend vruchthout terugsnoeien tot een horizontale korte tak.Bij inkorten is het beter een tak te laten eindigen op een bladknop dan op een bloemknop.
Teveel knoppen bij elkaar zal de vruchtvorming bemoeilijken, en moet uitgedund worden.

Verjongingssnoei bij oudere bomen

Bij het naar beneden toe doorbuigen van een oudere tak, ontstaat er een nieuwe scheut welke bijna recht omhoog groeit. De oude tak kan dan worden gesnoeid net iets voorbij de nieuwe scheut. Dit doorbuigen kan met behulp van een touw vastgezet in de grond of door een zwaar gewicht) Oud vruchthout hangt veelal naar beneden en kan tot 6 knoppen vanaf de tak gesnoeid worden.  Herhaal dit jaarlijks en snoei niet ineens alles weg. Snoei ook ieder jaar een tak helemaal weg waaraan geen sterke zijtakken meer groeien. Houdt hierbij de gewenste vorm van de boom voor ogen.

 Verjonging -vervangingssnoeiappelboom