Stekken

stengel druif oog stek

Stekken

Planten en halfheesters vermeerderen

Vorstgevoelige planten en halfheesters zijn in augustus en september op eenvoudige wijze te vermeerderen. Er zijn meerdere mogelijkheden:

1)Stekken
2)Scheuren-delen
3)Afleggen

Stekgrond

Gebruik voor stekken de zogenaamde stek en zaaigrond. Het is potgrond op basis van fijn gezeefde soorten turfstrooisel en 15 procent fijn zand of perliet en meststof op basis van calcium en magnesium en meststoffen welke de wortelgroei en ontkieming optimaal bevorderen en dus heel geschikt is om te stekken. Het bevat voldoende voedingsstoffen voor 6 tot 8 weken wat de meest voorkomende tijd is voor stekjes om aan te slaan. Bij gebrek aan stekgrond kan er eventueel ook potgrond vermengd met (breker) zand gebruikt worden.

Stekpoeder

Het gebruik van stekpoeder stimuleert de wortelvorming en bladgroei, het bevat extra groeibestanddelen en hormonen welke van nature ook in de plant aanwezig zijn. Ook is het gunstig om een schimmelwerend middel te gebruiken  De stekjes worden voor een langere tijd in een warme en vochtige omgeving gehouden en dit is nou precies ook een fijne situatie voor schimmels. Het middel is er in poeder en vloeibare vorm en er wordt een zeer kleine afgemeten hoeveelheid in het giet of sproeiwater gedaan en vermengd. Maak hier de grond mee nat wanneer de stekjes in de grond gezet zijn en houdt de grond ermee vochtig, wanneer dit gebruikt wordt is stekpoeder meestal niet nodig

Er wordt meestal over een scheut of twijg gesproken bij een jonge tak tot 1 jaar oud. Daarna is het een tak. Een scheut en tak hebben bladeren welke uit bladknoppen groeien. Een knoop is hier het beginstadium van het is een lichte verdikking op een tak, waaruit een knop en blad kan ontwikkelen. Een eindknop zit aan het topje van een scheut of tak, het is een groeipunt waaruit de tak in de lengte groeit.

 

Stekken

Van de plant zijn er meerdere delen te gebruiken om te stekken. De top van een krachtig groeiende scheut of stengel maar ook het middengedeelte met een knop-oog. Ook alleen het blad kan gestekt worden of de wortel van de plant. De bedoeling van stekken is het vermeerderen van de plant. Het kan in augustus en september maar ook in het voorjaar. Dit is ook vaak afhankelijk van welke plant een stek genomen wordt.

geranium3  geraniums-stekken- stekken vijg
stek onder plastic                                                  stekgrond  en stekpoeder                                                         meerderen manieren voor de luchtvochtigheid.

Kopstek of scheutstek

Voor kopstekken neem je het beste het uiteinde van een scheut of jonge tak, met bladeren en een eindknop. Deze worden in een potje met stekgrond of in water gezet om wortels te vormen. Kies hiervoor krachtig groeiende scheuten zonder bloem. Of de scheuten van halfheesters waarvan de uiteinden nog niet verhout zijn. Een houterige onderkant is niet erg als de uiteinden nog maar zacht zijn. Snijdt of knip met een scherp mes of schaar een schuinstukje van 10 tot 20 cm net onder een blad (of bladknop). Haal de onderste bladeren eraf. Er moeten nog wel minimaal twee bladparen aan blijven zitten. Steek de schuine uiteinden even in water en in stekpoeder en klop het teveel aan poeder er wat af. Zet vooraf  potjes met stekgrond klaar en maak de grond vochtig. (niet te nat) Vorm met een potlood of ander product een ondiep gaatje in de  vochtige grond en plaats daarna de stek erin. Druk de grond aan.  

Plaats het potje in een plantenkasje of onder glas zoals een stolp. Wanneer u dit niet heeft steekt u eenvoudig stokjes (satestokjes) langs de binnenkant van het potje en plaats over het potje een doorzichtig plasticzakje. Span een elastiekje om het potje en het plasticzakje zodat er een gesloten situatie ontstaat. Of gebruik plasticfolie. Maak dan met een schaar een knipje aan de bovenkant van het plastic zodat er een opening ontstaat, welke u ook weer eenvoudig kunt sluiten. Dit om de vochtigheidsgraad enigszins te kunnen reguleren. Een hoge vochtigheid is goed en nodig voor een stekje, maar te veel vocht kan schimmel veroorzaken. Houdt dat goed in de gaten. Het gaatje boven in `s nachts dicht en overdag enkele uren open en naar mate de stekjes sterker worden en er groei te zien is kan het steeds langer open tot het plastic er helemaal af kan. (afharden) Onder een glazenstolp kan de vochtigheidsgraad gereguleerd worden door iets onder het glas te zetten zodat het teveel aan vocht rustig weg kan. Zet de stekken op een lichte plaats maar niet in de zon. De grond mag niet uitdrogen! Wanneer er tussen de vier en zes weken blaadjes worden gevormd, dan zijn de worteltjes gevormd en  kan de overkapping er voor altijd af. 

Er zijn per soort plant wel kleine verschillen.

  • Stekken van vetplanten moeten eerst een paar dagen drogen, voor ze in de stekgrond geplaatst worden. De bladeren van vetplanten zijn vaak wat dikker door het water welke erin is opgeslagen om te kunnen overleven ten tijde van droogte. 
  • Blauweregen kan in mei-juni goed gestekt worden. Neem het uiteinde van een krachtige jonge scheut en beschadig de onderkant licht, voordat de stekken met stekpoeder in stekgrond geplaatst worden 
  • Bij stekken welke houtachtig zijn en snel uitdrogen op de snoeiwond zoals bij de Ficus carica (vijg) kan de wond gedicht worden met wat entwas of lacbalsem.
  • Wanneer een stekje gaat bloeden bij het afsnijden wacht dan even totdat het bloeden duidelijk vermindert is alvorens de stek in de grond te steken. 
  • Wanneer er veel stekjes zijn kunnen ze ook schuin in een bakje gezet worden in plaats van rechtop. Dat de stekjes schuin ingestoken zijn en dat de volgende rij voor een klein gedeelte over de eerste rij gebogen staat weerhoudt de stekje niet van wortelgroei. 
  • Van de struikkamperfoelie hebt je al snel veel dunne stekjes waarvan ook de onderste blaadjes verwijdert worden, ze kunnen in een plat bakje schuin geplaats kunnen worden.


Goed te stekken soorten zijn:

Kamperfoelie (Lonicera periclymenum ‘Serotina’) zomer en winterstek
Fuchsia en Pelargonium  zijn heel gemakkelijk te stekken in stekgrond.
Margriet (Argyranthemum frutescens) stekt goed.
Anjer (Dianthus) onder glas hoge luchtvochtigheid, of scheuren
Monnikskap (Aconitum) alle delen zijn giftig. Heeft een wortelstok welke ook goed te delen is.
Herfstaster (Aster) kan het hele jaar door gestekt worden onder glas.
Zonnekruid (Helenium)
Teunisbloem (Oenothera) heeft een penwortel en is zelfs eetbaar, kan gestekt worden maar is ook heel goed te zaaien.
Siernetel (Plectranthus) heel goed te stekken in water of in stekgrond.
Salvia soorten stekken op stekgrond.
Ereprijs (Veronica) stekken of delen in voor- of najaar
Heliotroop kopstek en stengelstek in stekgrond
Helichrysum en Diascia  zijn goed te stekken – kopstek warm laten wortelen- koel overwinteren 10 graden
Salie (Salvia microphylla) goed te stekken.
Ooievaarsbek ( de echte geranium) de stengels groeien over de grond en kunnen spontaan wortelen. Ook afknippen en ergens in de grond steken gaat goed.
Kerrieplant (Helichrysum) de stekjes niet te dicht op elkaar en na het aanslaan verspenen, groeit breed uit.
Cuphea kan gestekt worden maar is ook eenvoudig te delen,
Lantana, Anisodontea zijn een kuipplanten welke gestekt kunnen worden.
Plectranthus is kuipplant welke op water wortelt.

Beter in april-mei te stekken soorten:

Kruiden als dragon (Arthemisia),Tijm en Kamille(Anthemis), stekken in april-mei
Calamintha heeft een vorstgevoelige wortelstok, in najaar snoeien en de wortelstok beschermen met mulchlaag.
Phloxen, Gaura, Munt, Lamiums, Origanums, Sedums, Nepeta ,Violen, Erysimum, Euphorbia, Coreopsis, Veronica, Gypsofilia, , Delphinium, Iberis, Kalimeris, Diascia, Chelone.

Kopstek in water

Knip of snijd een kopstek van de plant, maak de kant van het snijvlak even nat in water en doop het in stekpoeder, klop het teveel aan poeder eraf en zet het stekje in water. Zorg er wel voor dat de stek niet helemaal weg kan zakken in het water of zonder water komt te staan door de verdamping.
Wanneer deze stekken wortels hebben gevormd moeten ze in de aarde nog wel grondwortels aanmaken.
Planten welke op deze manier gemakkelijk wortels vormen zijn bijvoorbeeld Fuchsia en Passiebloem.

Stekken in water wortels gevormd  stekkenpot1
stekken op water

Tak of stengelstek

Er zijn ook stekken te maken van tussenstukken van de stengel in dit geval is er geen eindknop maar wel  een oog of wel een slapend oog waaruit een bladknop gevormd kan worden.( Fuchsia en Pelargonium) Het voordeel van tussenstekken is dat er van één stengel meerdere stekken gevormd kunnen worden.
tak of stengel

Bladstek

Hiervoor wordt een alleen een blad met een bladvoet in of op de aarde gelegd. Bij sommige planten wordt er een deel van de bladeren afgescheurd of in stukjes ligt aangedrukt op de grond gelegd.
Zo kan het blad met een steeltje van het kaapse viooltje en kalanchoe genomen worden en in de grond gestoken gaan wortelen. En bij de bladbegonia kunnen stukjes blad met een stukje nerf eraan in stekgrond gezet worden. Bij sommige soorten lukt het beter wanneer de nerf ook nog iets ingekerft wordt. Er verschijnen op de nerf na enige tijd kleine plantjes.

bladstek begonia  zamio_stekjes  kop en stengelstekken schermhortensia|
bladstek van een begonia                                bladestekken van zamio                                                         stengelstekken en kopstek van de hortensia   

Stek met een hieltje

Hierbij wordt met scheutje dat je stekken wilt, een stukje bast van de moederstengel  meegetrokken. Bij heesters en halfheesters  is dit een goede methode. Haal de onderste bladeren van het te stekken scheutje weg.
Het is een gebruikelijke manier bij oleander, struiklavatera (Lavatera), rododendron, azalea, geranium (Pelargonium)beverboom (Magnolia), mahoniestruik (Mahonia), dopheide (Erica),  dwergcipres (Chamaecyparis), rozemarijn, sneeuwbal (Viburnum),Amerikaanse sering (Ceanothus), jasmijn (Philadelphus), heiligenbloem, hortensia (Hydrangea)chrysant, vlinderstruik, conifeer, levensboom (Thuja)  buxus en lavendel, struikheide (Calluna) en Penstemons, Phloxen en tijmsoorten in het voorjaar.

stek met een hieltje       bladstek met hieltjeBellisPerennis 3
Stek met een hieltje                                                                                                                                     lavendelstekken met een hieltje

Oogstek

Een oog is een verdikte plaats aan een stengel of in een bladoksel waaruit een blad kan groeien. Vaak zie je al een groeipunt in een oksel van een blad, hier kan een stek genomen worden door een stukje stengel vlak boven een knop schuin af te snijden. Haal de onderste bladeren weg . En bij planten met grote bladeren kunnen de bladeren beter gehalveerd worden. Verder als gewone stek met behandelen met stekpoeder, stekgrond de grond  en atmosfeer vochtig en warm houden in kas, onder een glasplaat of plastic.
Dit kan bijvoorbeeld bij: Buxus, lavendel, beverboom( magnolia), Philadelphus, Mahoniestruik (mahonia), Viburnum, Santolina, struikheide (calluna), Pelargonium, erica, daboecia, Ameriakaanse sering(ceanothus), chamaecyparis, Hortensia (hydrangea), rozemarijn(Rosmarinus)

ficus-elastica-okseloog  sambucus_nigra_stekgeworteld stengel druif oog stek

 

Houtstek of winterstek

Neem de stekken in oktober of november van een bladverliezende heester in de rustperiode.
Neem stekken wanneer het niet vriest. Knip met een schone en scherpe snoeitang een eenjarige houtige scheut van de struik. De eenjarige scheut moet wel goed afgerijpt zijn wat te zien is aan de bruine kleur. (Knip de onderkant niet te diep zodat de moederplant nog uit kan lopen) Knip daarna de top van de scheut er af, deze is nog te jong en kan gaan schimmelen. Knip ook aan de onderkant een stuk van de scheut af, vaak zitten daar te veel ogen waar later wildopslag uit op kan groeien. Aan de bovenkant moeten wel goed gevormde ogen aanwezig zijn.
De afgeknipte scheut kan nu in stukken geknipt worden van ongeveer 20 cm. Blijf er op letten wat de onder en bovenkant is van de tak!
De onderkant knip je een 1/2 cm onder een oog/knop schuin af. Door het grotere wondoppervlak ontstaat er meer callusweefsel, waardoor er ook meer wortelgroei is.
De bovenkant knip je 1/2 cm boven een oog/knop recht af zodat het wondoppervlak zo klein mogelijk is om uitdrogen te voorkomen.
Scheuten welke snel uit kunnen drogen kunnen met entwas of lacbalsem aangestreken worden.
Herhaal dit met meerdere takken zodat je een bosje hebt van rond de vijftien stekken welke je samenbindt met een stuk touw.

Nu kunnen ze op een beschutte plaats, uit de wind en uit de zon in de tuin gezet worden. Maak in het plantgat de grond lekker los, vermeng de grond met wat brekerzand. Plant ze zo diep dat er 1/3 van de stekken boven de grond uitsteekt. Om uitdroging te voorkomen worden de stekken met droge bladeren of boomschors afgedekt. In maart- april kunnen de stekken voorzichtig uit de grond gehaald worden zodat het opgebouwde callusweefsel in tact blijft. (meestal is er nog geen wortelgroei te zien) Plant ze met een onderlinge afstand van 20cm uit en geef ze wat water. Al vrij snel zullen de stekken nu uit gaan lopen en later in het jaar (najaar)op hun definitieve plaatst uitgeplant kunnen worden. Per heestersoort kunnen er wat stekverschillen zijn volg deze op en maak er aantekeningen van, zodat u later vanuit eigen ervaring kunt handelen.

Winterstekken-houtstekken

Heggenduizendknoop (Fallopia), Hertshooi (Hypericum), Kolkwitzia, Kornoelje (Cornus), Boerenjasmijn(Philadelphus), Kamperfoelie (Lonicera pileata), Olijfwilg (Eleagnus),Baardbloem(Caryopteris), Deutzia,Diervilla, liguster (Ligustrum),Erwtenstruik (Caragana),Vlinderstruik (Buddeja), Blazenstruik(Colutea),Japanse bottelroos (Rosa rugosa) ,Ganzerik (Potentilla),Sneeuwbes (Symphoricarpus),Wilde wingerd (Parthenosisus),Goudenregen(Laburnum),Hortensi(Hydrangea),Forsythia, Ranonkelstruik(Kerria),Populier (Populus) ,Wilg (Salix) ,Watercypres (Metasequoia),Pruim(Prunus),Vlier (Sambucus nigra),Kransspirea(Stephanandra),Tamarisk(Tamarix),Weigelia,Braam (Rubus fruticosus), Framboos(Rubus idaeus) ,Ribes (Ribes) ,Peer (Pyrus)

 

Wortelstek

Stukjes van de wortel stekken. (na de bloei) bekende soorten zijn papavers en de herfstanemonen

Haal hiervoor de plant met een ruime kluit uit de grond en snijd een van wortels een stuk af. Gebruik het liefst het uiteinde van de wortel want deze hebben de meeste groeikracht. En zet de plant meteen weer terug in de grond. Neem de afgesneden stukken wortel haal de aarde er af of spoel ze eventueel af met water en snijd hier met een scherp en schoon mes stukken van 5 – 10c m af. Snijdt de stukken aan de bovenkant ( dichts bij de plant) recht af en aan de onderkant schuin af.

Leg onderin de bloempot potscherven en vul de pot met stekgrond tot 2 cm onder de rand van de pot. Gebruik alleen luchtige grond want de wortelstekken hebben veel zuurstof nodig. Maak de grond vochtig en plaats de stekken op een onderlinge afstand van 5 cm in de stekgrond, met de schuine kant naar beneden. De rechte kant steekt een halve centimeter boven de grond uit. Dek de wortelstekken af met een halve centimeter zand of perlite zodat ze net niet zichtbaar meer zijn. Wanneer u geen fijn zand heeft mag stekgrond gebruikt worden. Schimmelgevoelige planten niet in de winter stekken, ook is het goed de snijwond een paar uur te laten drogen alvorens in de pot te plaatsen.

Wortelstekken kan van de herfst tot het vroege voorjaar bij een minimum temperatuur van 10 graden. In het vroege voorjaar, wanneer de stekken wortels en enkele blaadjes hebben gevormd, kunnen de stekken in aparte potten overgezet worden. In mei kunnen ze op een diepte van 2 cm in de volle grond gelegd worden. Zorg er voor dat de stekken niet uitdrogen maar ook niet te nat staan omdat dit schimmel kan veroorzaken. Schimmelgevoelige planten niet in de winter stekken, ook is het goed de snijwond een paar uur te laten drogen alvorens in de pot te plaatsen.
Bekende planten welke via een wortelstek vermeerdert kunnen worden zijn: herfst-anemonen, Pelargonium(geranium), dicentra, pioenen, phloxen en papavers.

Er zijn verschillende planten welke op deze wijze gestekt kunnen worden. Zo zijn er soorten met een specifieke aanbeveling bij het stekken zoals bij  Cytisus en de Hibiscus, laat hierbij één oog net boven de grond uitsteken. Ook is het uiterlijk van de wortels niet altijd hetzelfde.

wortelstek_pot wortelstek_schuinknippen

Andere planten welke met wortelsteken vermeerdert kunnen worden zijn:

Sleedoorn (Prunus spinosa) Vijg (Ficus carica) Duindoorn (Hippophae rhamnoides) Phlox paniculata Sleedoorn(Prunus spinosa) Zilverpopulier (Populus alba) Sierkwee(Chaenomeles)Vijg (Ficus carica)De trompetbloem (Campsis radicans)Passiebloem-vrucht (Passiflora incarnata) Monnikskap is giftigDuivelswandelstok (Aralia elata) Vlinderstruik(Buddleja) Actinidia deliciosa (gewone kiwi) Blauweregen (Wisteria) Dwergkwee (Chaenomeles) Clerodendron Chinese roos (Hibiscus) Framboos (Rubus idaeus) Braam (Rubus) Zwarte vlier (Sambucus nigra) kers (onderstam Prunus avium) Olijfwilg(Eleagnus)
Stekken in het voorjaar: Rabarber (Rheum rhabarbarum) (februari) Fluweelboom(Rhus typhina) voorjaar.

Wortelstok

De wortelstok of rizoom is een meer of minder verdikte en opgezette stengel welke het meest horizontaal ondergronds ligt en afbuigt naar het aardoppervlak om bovengronds een plant te vormen. Een wortelstok wordt vaak verwart  met een vlezige wortel. Het verschil tussen een wortel en een stengel zijn de bladknoppen. Wortels hebben nooit bladknoppen en wortelstokken altijd welke je ook duidelijk ziet zitten. Vanuit iedere bladknop kan een nieuw blad groeien. In stukken gesneden of gescheurde delen van de wortelstok waaraan een knop zit groeit weer uit tot plant.
Grote brandnetel (Urtica dioica) en zevenblad (Aegopodium podagraria) laten zien hoe snel en hardnekkig een wortelstok zich uit kan breiden. Eén klein stukje wortelstok met een bladknop is voldoende om te gaan woekeren. Na een verwoestende bosbrand loopt de wortelstok van het Wilgenroosje als één van de eerste planten weer uit. Al is dat in de tuin niet altijd even eenvoudig toch zijn er planten welke met succes zo gestekt worden.

tip > na vergroting zijn de knopen goed te zien

Grote_brandnetel_rhizomen         wortelstok Acorus kalamus (Kalmoes)
wortelstok Grote brandnetel (Urtica dioica)                                                             Kalmoeswortelstok (Acorus kalamus)

Wortelstok stekken na de bloei

Stek een wortelstok wanneer de moederplant drie jaar of ouder is en met krachtige scheuten groeit.
Haal de plant uit de grond na de bloeitijd.
Snijd alleen stukken af waaraan bladeren zitten en neem krachtige scheuten.
Snijd wanneer er veel bladeren aan zitten een gedeelte weg.
Plaats ieder stuk rhizoom in een pot met vochtige en zanderige grond (stekgrond) en leg er een dunne laag grond overheen.
Of plaats ze meteen aan de oppervlakte in de volle grond welke wat zanderig is en vochtig aanvoelt en leg een dun laagje grond overheen.
Zet de stekken zo neer dat zonlicht op de rhizoom kan schijnen.  De grond mag niet nat zijn om schimmelvorming te voorkomen.

Zamioculcas zamiifolia of kamerpalm wortelstok -Iris_pseudacorus_rhizom  mierikswortelstok
kamerpalmwortelstok (Zamioculcas zamiifolia)              Iris pseudacorus rhizoom                    mierikswortelstok
 
De meest bekende met deze manier van vermeerderen zijn,
de baardlis, gele lis, phloxen, lelietjes-van-dalen (Convallaria) bloemriet (Canna), salomonszegel (Polygonatum)en de  pioenroos(paeonia). Ook rabarber groeit via een wortelstok.

Bij pioenrozen wordt de wortelstok gedeeld wanneer de bladeren afgestorven zijn. Neem alleen de wat oudere planten waarvan de bloei al wat afneemt. Pioenrozen worden niet graag verplant. Na het delen kan het een paar jaar duren voor ze weer gaan bloeien. Plaats de stukken rhizoom niet op de oude plaats in de grond.

Lelietjes-van-dalen vermeerderen zichzelf uit in de tuin, maar wanneer u aan een ander wilt geven zijn ze eenvoudig te stekken.

Salomonszegel is niet wintergroen en in september-oktober kunnen alle stengels laag bij de grond afgesneden worden. Mooie tijd om te stekken maar, salomonszegel is nu en in het voorjaar ook heel eenvoudig te delen.

Bloemriet (Canna) is familie van de banaan, het zijn tropisch en subtropische soorten. Ze hebben een breed uitgroeiend rhizomen wortelgestel welke niet winterhard is. De wortelstokken zullen dus voor de vorst uit de grond gehaald moeten worden. doe dit met zoveel mogelijk grond erom heen en zet ze in een niet al te grote pot. Snijd al het blad ongeveer 15cm boven de grond af. De wortelstok van Canna mag ook in de winter niet uitdrogen geef ze water wanneer dat nodig is. ze mogen ook weer niet nat zijn want dan geen ze schimmelen. Zet ze koel bij 9 graden om te overwinteren. Half mei kunnen ze weer naar de volle grond. Ze staan graag op een zonnige plaats maar met de voeten in de schaduw dus afwijkend aan de andere rhizomen.

Phloxen hebben ook een wortelstok maar zijn ook eenvoudig te scheuren in september. Wortelstekken nemen in het voorjaar. Ze kunnen ook vermeerdert worden door in het voorjaar gezonde jonge toppen in water of stekgrond te laten wortelen. Phloxen vermeerderen zichzelf goed en zijn ook eenvoudig te stekken.
Baardlis is heel succesvol te stekken via wortelstek.
Gele lis
Palmlelie (Yucca filamentosa) is goed te stekken.
Anemonen zoals de Canadese anemoon (Anemone Canadensis) en Herfstanemoon (Anemone ‘Honorine Jobert)
Brandende liefde( Lychnis chalcedonica)- vermeerderen door zaaien in mei of wortelstekken
Gewoon duizendblad (Achillea millefolium) met een kruipende wortelstok
Ooievaarsbekfamilie (Geraniaceae) zoals Geranium (endressii) hebben een sterk uitgroeiende wortelstok en vermeerderen zichzelf.
Klokjes familie (Campanulaceae) zoals Servisch klokje (Campanula poscharskyana) stekken goed via wortelstok maar kunnen ook gezaaid worden.
Composietenfamilie (Compositae) is naast de orchidee de groots omvangrijke plantenfamilie waaronder ook de paardenbloem, maar ook het madeliefje, kamille, klein hoefblad, margriet en helleborus.
Margriet (Chrysanthemum maximum)
Helleborus (kerstroos) er zijn vele soorten, ze hebben een kruipende wortelstok maar de Helleborus is niet goed te stekken. Delen gaat te traag. Zaaien en weefselkweek geeft goede resultaten. Bij weefselkweek zijn de stekken genetisch precies hetzelfde maar bij zaaien zijn er verschillende in kleur en groei te zien.

Veldbeemdgras met rhizoom  rhizoom van riet Phragmites_australis
Veldbeemdgras met rhizoom                                                                          rhizoom van riet Phragmites_australis

 

iris-wortelstok bamboe_rizoom

Irisrhizoom( wortelstok) hoe te  planten                                                            sommige wortelstokken van bamboe woekeren