Tuinwerkjes in mei

gras maaienWater-How-and-When

Terugkerende tuinwerkjes

 

Geniet van uw tuin en doe ieder werkje in een sfeer van rust.

Planten in potten en plantenbakken regelmatig water en mest geven.

Grasmaaien, kanten bijwerken. Bemesten en eventuele kale plekken inzaaien. Mos bestrijden met kalk. Uitgebloeide bloemen afknippen.

Groenblijvende en snelgroeiende hagen bijknippen of scheren, zodat het een strak uiterlijk blijft houden. Zoals de liguster, buxus, coniferen.

Laat de onderkant altijd een stuk breder zijn dan de bovenkant, zodat ook de onderkant voldoende zonlicht krijgt. Doet u dat niet dan zal de onderkant kaal worden met een onregelmatige bladgroei.

Klimplanten begeleiden en vastzetten.

Uitgebloeide bloemen afknippen of uitdraaien. Om zaadvorming te voorkomen.

Bloemen plukken
Een vers bosje bloemen uit eigen tuin plukken voor in huis. Of als presentje aan een ander.

Lentebollen
Bloemen uit de lentebollen knippen zoals  tulpen en narcissen etc. en de bollen zelf rustig af laten sterven ook al ziet het er niet meer zo mooi uit.De bol trekt nu alle voedingstoffen uit de bladeren waarop hij volgend jaar weer zal bloeien.Wanneer lentebollen erg in de weg staan kunnen ze voorzichtig met grote kluit uit de grond gehaald worden om ergens op een rustig plekje te laten afsterven. Eenmaal afgestorven moeten ze eerst drogen om ze op een koele en donkere plaats te bewaren tot het najaar, wanneer ze weer geplant kunnen worden.

Moestuin
Wanneer een groentesoort geoogst is kan er eventueel een andere soort op die plaats gezaaid worden. Bij regelmaat zal er nu geoogst kunnen worden. Geef ook bij regelmaat water aan de jonge plantjes en controleer de grondvochtigheid van het ontkiemende zaad.
Controleer de aangebrachte bescherming van het zaad voor vogels, die het zaad als lekkernij zien. Een goede en goedkope manier is om korte stokken rondom het zaaibed te zetten en zwart garen eraan vast te maken en dit kriskras over het hele zaaibed te spannen.

Lege plaatsen opvullen
De eventuele lege plaatsen in de border zijn nu goed te zien en kunnen opgevuld worden met vaste planten, perkplanten of zomerbollen.
In mei is er veel keus aan bloeiende planten en struiken, grassen of boompjes. Wanneer ze in potten aangeboden worden en er gezond uitzien kunnen ze geplant worden.