Terugkerende tuinwerkjes-april

Anemone blanda ‘White Splendour’
Anemone blanda ‘White Splendour’ bloeitijd april-mei

terugkerende tuinwerkjes

 

Gras maaien

April is de grasmaand, vanwege de krachtige groei in deze maand. Maaien en de kanten bijsnijden voor een recht en verzorgd uiterlijk zal nu zeker nodig zijn wanneer u dit vorige maand nog niet heeft gedaan.
Ook kunt u het gras nu nog verticuteren en van mos ontdoen en bemesten, in de tuintips van maart is hierover geschreven.
Laat gras niet te lang worden het geeft niet alleen veel meer moeite met maaien, maar er kunnen ook lelijke plekken in komen.
Maai uw gazon niet wanneer het nat is, vriest of wanneer de zon er fel op schijnt tijdens zomerse dagen. In april zijn al deze weersomstandigheden mogelijk.
Wanneer wij bij u een sierbestrating aanleggen dan kunnen wij bij u ook een mooi gazon aanleggen. Een prachtig gezicht naast de nieuwe sierbestrating
fresh spring green grass

Onkruid verwijderen

Het is beter om het bij te houden, want in deze tijd kan het snel groeien en gaan woekeren. Wanneer u er geen gat meer in ziet, dan is een voordelige herbestrating een prachtige en snelle optie. Of  zo u wilt, meteen prachtige nieuwe tuintegels aan laten leggen voor jaren zorgeloos tuingenoegen.
Komt u zich eens oriënteren en rustig rondkijken in Zwanenburg om te bepalen wat helemaal aansluit bij uw smaak. Wij maken een gratis tuinontwerp en vrijblijvende offerte.

Uitgebloeide bloemen van de voorjaarsbollen verwijderen

Uitgebloeide voorjaarsbollen, zoals tulpen, narcissen en krokussen, sneeuwklokjes moet je gewoon laten staan. Omdat ze de lelijk de bladeren lelijk wil je ze al gauw eraf te halen, doe dat niet en laat ze rustig afsterven. De bol trekt namelijk alle voeding uit de bladeren om voldoende voeding in zich op te nemen voor de bloei volgend jaar. Knip wel zoveel mogelijk uitgebloeide bloemen er uit, zodat deze niet de voeding gebruiken welke voor de bol nodig is.
Wanneer ze tussen vaste planten staan zal het blad steeds meer uit het zicht verdwijnen. Voor de bollen die in het gras staan is de regel, wachten met maaien tot minstens zes weken na de bloei. Of ga met een grote boog om de bolletjes heen met maaien.

Uitgebloeide bloemen verwijderen

Bloemen die uitgebloeid zijn gaan zaad vormen en dit gaat ten kosten van de nieuwe bloemen. Het is een ontspannen werkje wanneer je dit telkens doet bij een dagelijkse rondwandeling in de tuin.

Watergeven aan plantenbakken en bloempotten

In april kan het met het weer nog alle kanten op. Meestal zijn er al veel zomerse dagen. Het is dan belangrijk de planten in plantenbakken en potten water te geven. Ook wanneer u tijdens deze dagen kuipplanten in de tuin wilt laten wennen aan het buitenleven is een watergift een beloning en weldaad.
En vergeet niet de grond vochtig te houden waar pas gezaaid is, zo ook de zaailingen in de kasjes en potten niet vergeten, doe dit behoedzaam met een broes op de gieter. Alles wat u kort geleden geplant heeft kunnen met hun wortels vaak nog niet voldoende water bereiken in de grond en willen graag ook wat water.

TIP – zie voor zaaien,-planten, gazononderhoud,bemesten en kuipplanten in de tuinkalender van april en maart
planten-water-geven