Tijd voor verandering


  Nu bezoeken de eerste bijen de vroege voorjaarsbloeiers. Fijn als de tuin klaar is voor de volle natuur ontwaakt in maart en meerdere planten gaan groeien en bloeien.
          

Tijd voor verandering

 

Het voorjaar komt eraan en dat is feest!

  • Juist omdat nu alles nog rustig is in de tuin, kunnen er plannen gemaakt worden voor het nieuwe tuinseizoen. Een nieuwe basis kan gelegd worden. Zelfs een ware tuinmetamorfose is nu eenvoudig en succesvol te realiseren.
  • Nieuwe sierbestrating of herbestrating kan nu als de belangrijke basis van de tuin het beste gelegd worden! En meestal is er vlak voor de grote voorjaarsdrukte een mooie winteraanbieding, waar veel voordeel mee te behalen is.
  • Bomen, struiken en planten zonder blad kunnen, juist nu ze boven de grond nog in rust zijn het beste in deze tijd geplant of verplaatst worden. Maar ook struiken met wintergroenblad kunnen nu meer energie geven aan hun wortelgestel. Zodat dit sterk en ontwikkelt is voor de sapstroom op volle kracht komt. Dat vervolgens voor een optimale ontwikkeling bovengronds zorgt. En ongestoord door kan groeien.
  • Voor de meeste heesters/bomen is dit ook de beste tijd om te snoeien. Mits het niet vriest.
  • In deze tijd is het onderhoud aan bijvoorbeeld de tuinafscheiding of het plaatsen ervan veel eenvoudiger, daar de begroeiing nog laag is of nog niet aanwezig.
  • De borders kunnen we nu voorbereiden en van de juiste meststoffen naar voedingsbehoeften voorzien .
  • Verandering in de tuin geeft zeker in deze tijd een heel opgeruimd en blij gevoel. De nieuwe tuin sprankelt en is klaar om meteen vanaf de vroege lente optimaal van te genieten.
  • De tuin is ook klaar en weer rustig voordat tuinvogels gaan nestelen, een prachtig gezicht om niets van te missen. Het voorjaar komt eraan en dat is feest!

Tuinhout

Tuinhout controleren en zo nodig herstellen. Schoonmaken en met oliebeits behandelen of van een nieuw laagje beits/verf voorzien. Juist deze tijd is hier geschikt voor, mits het niet vriest en droog is. Omdat de beplanting nog laag is en de borders nog niet dicht begroeid zijn, kan je overal eenvoudiger bij.Het is zeker ook een geschikte tijd om een nieuwe tuinafscheiding te laten plaatsen. Er zijn ook veel mooie combinaties mogelijk, wat de tuin een luxe uitstraling geeft en een ruimtelijk effect.

Nieuwe tuinbestrating of herbestrating

De tuin wordt nog niet optimaal gebruikt en daarom uitermate geschikt om paden, terrassen, oprit of ander sierstraatwerk aan te leggen zowel nieuw als door herbestrating. Uw tuin ziet er weer mooi strak en fris uit. Maar deze tijd is ook uitermate geschikt om het eens wat grondiger aan te pakken. En de tuin een ware metamorfose te laten ondergaan om als een vlinder zo mooi tevoorschijn te komen. Helemaal naar uw wensen en tuingebruik. Omdat ook de borders in deze tijd verplaatst of vernieuwd kunnen worden, heeft u nu de gelegenheid om meteen een mooie borderrand of verhoging te plaatsen en dat met of zonder ingebouwde led spots. Het zal met nieuwe sierbestrating  zoals grote tegels en een goed tuinontwerp, uw tuin ook een extra ruimtelijk effect geven. Een tuin welke naast praktisch ook een schoonheid en rust uit zal stralen. Nu doen betekent meer plezier en tuingenoegen voor jaren en dat iedere dag weer !
Vraag nu een vrijblijvende offerte aan en laat een gratis tuinontwerp maken. Mogelijk kunt u gebruik maken van de huidige winteraanbieding voor extra voordeel!

Onkruid en algen bij klinkers en stenen

Het allerbeste is klinkers en stenen bij droogweer regelmatig met een harde bezem te vegen, zo wordt onkruidzaad tussen de klinkers en stenen weggeveegd. Zo blijven de klinkers en stenen vrij van onkruid en algen!
Wanneer er in de afgelopen wintermaanden onkruid of mos op of tussen de klinkers/stenen is gekomen, dan kunt u dit in deze tijd nog eenvoudig verwijderen.Voegen kunnen met een speciaal daarvoor ontwikkelde stalen borstel of onkruidkrabber schoongemaakt worden. En algengroei op klinkers/stenen kan met een emmer sop van groene zeep en luiwagen verwijdert worden. Wanneer dit niet afdoende is kan het met een hogedrukspuit schoongespoten worden.

De mooie toplaag van tegels

De toplaag van kwaliteittegels is gecoat of geïmpregneerd of beide. Impregneren maakt de tegel vuilafstotend zodat vuil niet de tegel in kan trekken. De coatlaag is om de toplaag van de tegel te beschermen. Zoals een laklaag hout beschermd. Een hogedrukspuit zou deze beschermde coatlaag kunnen beschadigen. Wanneer dit is gebeurd kunt u er wel een nieuwe coatlaag op aan laten brengen. De tegels zijn dan weer als nieuw. U kunt hiervoor contact met ons opnemen voor informatie of om een afspraak te maken.

Onderhoudsvriendelijke tuintegels

Naast de geimpregneerde en/of gecoate betonnen tegels welke onderhoudsvriendeijk zijn, is er een nieuwe aanwinst en meteen ook het neusje van de zalm de Keramische tegels. Een zeer duurzaam en mooi natuurlijk product van geperste fijne klei, dat gebakken is op 1200 graden. De dichte structuur en de zeer harde toplaag zorgt er ook hier voor, dat vuil en algen niet de tegels kunnen indringen. Vlekken zoals van rode wijn en koffie kunnen eenvoudig met een doekje van de tegels afgeveegd worden.  Zo simpel is het.  Keramische tegels zijn ook kleur- kras- en slijtvast. Ondanks de vrij hoge aanschafprijs zijn deze keramische tegels toch sterk in opmars in tuinen. Vanwege hun bijzondere duurzaamheid en rustige en strakke uiterlijk, maar zeker ook vanwege de onderhoudsvriendelijkheid! Net als bij natuurstenen tegels is het heel belangrijk te letten op de kwaliteit, want goedkoop is duurkoop. Vraag ook naar de onderhoudsvriendelijkheid van de verschillende tegels. Dat tuintegels vakkundig gelegd moeten worden, ook voor de onderhoudsvriendelijkheid spreekt vanzelf.

Tegels schoonmaken

Om tegels behoedzaam schoon te maken is preventie het allerbeste!!
Veeg de tegels regelmatig bij droogweer aan, zodat vuil en rottende bladeren er niet te lang op blijven liggen. Maak bij regelmaat de tegels schoon met een sopje waarmee u ook in huis uw kostbare spullen schoonmaakt. Wanneer ook uw tuinplanten in aanraking komen met het huishoudsop,  groene zeep gebruiken en dit oplossen in warmwater.  Het is zo klaar want het is niet heel vuil en uw werk wordt meteen beloont met de schittering van mooie schone tegels.

Wanneer het bij achterstallig onderhoud echt grondiger aangepakt moet worden, kunt u de tegels schrobben met een luiwagen. (géén harde bezem want deze kan krassen veroorzaken)  Daarna afspoelen met water en uw tegels zijn weer prachtig.

Sommige mensen hebben baat bij soda om algen te verwijderen
Soda en groene zeep oplossen in water en dit over de tegels verdelen en laten inwerken. Daarna met een luiwagen schrobben en daarna afspoelen. (5 eetlepels soda opgelost in heet water/en 5 eetlepels groene zeep/ 10 liter warm water) Probeer het altijd eerst op één tegel op een minder zichtbare plaats!

Verder zijn er veilige biologisch afbreekbare  middelen te koop, speciaal om algen te verwijderen.

Opnieuw invegen

Na zo`n behandeling kan het nodig zijn de voegen tussen de tegels of klinkertjes opnieuw in te vegen. Dit kan met fijn wit zand (zilverzand). Dit zand is arm aan voedingstoffen. Hierdoor zal het onkruid in de komende maanden langer wegblijven. Bij stenen en klinkertjes kunnen de voegen met split ingeveegd worden, dit is scherper dan zilverzand en nog minder aantrekkelijk voor onkruidzaad. Split is echter niet geschikt voor tegels vanwege de kans op krasvorming, gebruik hiervoor alleen zilverzand.

Bodembedekkers tegen onkruid in uw borders

Onkruid in de borders kan in deze maanden nog heel eenvoudig en snel verwijdert worden. Het beste met de hele wortelkluit, anders groeit het weer aan. Wilt u in een border onkruid geen kans meer geven, zet er dan een sterke wintergroene (blad behoudende) bodembedekkers in, deze bedekken de hele aarde. Mooi en praktisch!
Er zijn heel veel soorten wintergroene bodembedekkers. Ze zijn beschreven en geïllustreerd op deze site.
Zoals:
Waldsteinia –bladeren verkleuren in de winter en geeft gele bloemen in het voorjaar.
Maagdenpalm (Vinca minor) – blijft de hele winter groen zelfs tot -30 en geeft paarsblauwe bloemen vanaf maart. Heel leuk staat het wanneer er tussen Vinca minor of aan de rand van de border groepjes van een lentebloeier omhoog komen zoals sneeuwklokjes.

Bodembedekkers bijwerken

Bodembedekkers welke al in de borders staan en gegroeid zijn kunnen nu bijgewerkt worden om hoogtegroei te beperken. Knip deze planten met een heggenschaar weer in model. Uiteraard niet wanneer ze bloeien, maar direct na de bloeitijd.

Snoeien omdat de sapstroom nu rustig is

Deze tijd is ook geschikt om bomen, struiken, planten en verschillende siergrassen te snoeien. Ze zijn dan alvast klaar voor het komende voorjaar. Alleen wanneer het niet vriest en wanneer het weer zacht is!
Omdat de sapstroom nog stil ligt in deze tijd en bij groene planten nog rustig is, kan er bij veel soorten nu het beste gesnoeid worden om “bloedverlies” te voorkomen.
Pitvruchtbomen zoals de appel en peer kunnen nu gesnoeid worden. Ook de rode, witte en zwarte bessenstruiken kunnen mogen gesnoeid worden. (de oudste takken)
Bij de ABC-bomen, Acer (Esdoorn), Betulus (Berk) en Carpinus (Beuk) is de sapstroom zo vroeg dat ze beter in november gesnoeid kunnen worden, ze kunnen in deze ijd heel heftig gaan bloeden. Gelukkig hebben ze nagenoeg geen snoei nodig. Ook bij de druif, begint de sapstroom al vroeg in het seizoen daarom kunnen ze het beste zo vroeg mogelijk gesnoeid worden tot uiterlijk eind januari.
Het spreekt ook vanzelf dat er altijd pas na de bloei gesnoeid wordt. Zoals bij enkele Clematis soorten, Winterbloeiende struikheide en  Winterjasmijn. Lees altijd nauwkeurig de bijgesloten beschrijving en bewaar deze voor komende jaren.
Het is nu ook een ideale periode voor het snoeien en opbinden of leiden van klimplanten. Snoeien alleen wanneer het niet vriest ! En bij winterbloeiers na de bloei. Klimop nu bijsnoeien voorkomt bladval in de zomer. En je houdt de plant mooier tegen de schutting of draadscherm aan.

Borders voorbereiden en veranderen

Iedere border kan nu verplaatst of verandert worden, nieuwe vorstbestendige struiken en planten aangeplant of bestaande verplaatst worden. (alleen wanneer het niet vriest en bij bloeiende heesters en klimplanten na de bloei)
Blad dat als bescherming in de borders ligt kan er uitgehaald worden zo ook losse takken ed.

Bemesten en voedingsbehoeften

Er zijn vele soorten mest en voedingsbehoeften van bomen, struiken en planten. Het is belangrijk daar iets over te weten.
Organische mest kan over en door de borders verspreid en gemengd worden. Wanneer de grond zuur geworden is kan er nu kalkmeststof toegevoegd worden. Sommige struiken zijn juist zuur-minnend zoals de Rododendron. Lees voor de juiste bemesting en tijdstip altijd ook de bij de struik geleverde informatie goed door en bewaar deze. Bij de druif strooi je nu wat kalk of eierschalen. Zo ook bij perziken, pruimen en kersenbomen. Kalk is een belangrijk voedingstof voor een goede ontwikkeling van deze vruchten.