Tuintips september

Viburnum tinus Eve Price  Skimmia reevesiana vruchten
Viburnum tinus Eve Price                                                                             Skimmia Japonica vruchten

tuintips september

Borders en potten verfrissen

September is een geschikte tijd om nieuwe planten aan te schaffen en zo lege plaatsen op te vullen. Zeker nu veel eenjarigen uitgebloeid zijn, dan wel hun mooiste tijd hebben gehad. Uit de borders halen en vervangen, geeft meteen weer een fris beeld. Dit kan ook bij de plantenbakken en potten waarin zomerbloeiers staan en aan vervanging toe zijn. Ze kunnen weer opnieuw aangekleed worden met bijvoorbeeld een mooie Skimmia en Viburnum tinus Eve Price( Sneeuwbal) en winterviolen, camelia`s en zo meer. Wanneer we een zomerbloeier vervangen kan er in het plantgat meteen een geschikte grondsoort aangebracht worden welke goed is voor de nieuwe plant. Zoals zure of kalkrijke grond of neutrale potgrond. Ook kan er organische mest aan de bodem van de border gegeven worden. Er zijn planten welke nog bloeien in september of gaan bloeien.

Winterviolen
Winterviolen zijn er weer volop in alle kleuren ze bloeien de hele winter tot juni volgend jaar. Tijdens vorst liggen ze plat over de plantenbakken ,maar zodra de temperatuur boven nul komt staan ze vrij snel weer overeind als of er niets gebeurd is

  Camellia 'Winter's Joy'  chocolate-cosmos-tot okt
Camelia ‘winters joy’ bloeit in november tot januari                Cosmos –  bloeit nog tot oktober

Camelia`s
zijn er in vele kleuren en zijn werkelijke prachtige winterbloeiers. Vanuit potten kunnen ze het hele jaar geplant worden. Zet ze op een beschutte plaats, niet op het oosten want het blad droogt uit in de ochtendzon. Maar wel graag in zure grond.

Cosmos astrosanguineus of chocoladekosmos
De Cosmos komt uit Mexico  en is daar een vaste plant, hier met de strengere winters is eenjarig. Hij bloeit tot november met bloemen tot 80cm, met mooie en opvallend donkere kleuren dieprood, purper tot bijna zwart toe. Op warme zomeravonden geuren de bloemen naar chocolade vandaar de naam.

Bellis perennis
Madeliefjes of meizoentjes zijn wintervast en sieren de tuin met hun vriendelijke bloemetjes in wit, roze en rode. Omdat ze al vanaf mei bloeien houden ze het lente-zomer gevoel in de tuin. tijdens de zomer zijn ze meteen in de border of plantenbakken te zaaien. Ze bloeien door tot november!

Chrysanthemum-Rubellum_thumb bloei tot december  Liriope muscari
herfstchrysanten bloeien tot december                                                       Liriope muscari bloeit tot november

Chrysanthemum rubellum hybriden
Herfstchrysanten zijn winterhard. Er zijn veel verschillende soorten en kleuren met een hoogte variërend tussen de 40 en 80cm. Ze bloeien door tot december en geuren. Ze brengen een typische herfstsfeer in de tuin en zijn een mooie aanvulling in de borders.

Liriope muscari
Leliegras is een  kleine plantje welke graag met elkar in een groepje staat. Ze hebben 10cm lange rechtopstaande stengels met klokvormige bloemen. Hoe lichter ze staan des te  meer open bloemetjes, In de zon kunnen de bladeren verbranden dus staan ze het beste op een lichte plaats in de schaduw. Ze zijn ook geschikt als ondergroei bijvoorbeeld bij  Viburnum davidii.  Na de bloei kunnen ze bij de grond afgeknipt worden.


Abessijnse gladiool
(Acidanthera)
De mooie bloei begon in juli en bloeit door tot oktober.


Agapanthus
De Afrikaanse lelie ook wel liefdesbloem genoemd, bloeide in juli en ook deze bloeit door tot oktober. De plant en de knol waar ze uit groeit kan tot -5 graden verdragen met bovengrondse bescherming. Uit de grond halen is eigenlijk geen optie,want ze wordt niet graag verplaatst. Beter is de knol of plant meteen in het begin van het seizoen in een ruime plantenbak of pot te plaatsen en als kuipplant te laten overwinteren
.

Abessijnse gladiool zomerbol 2  Agapanthus 2
Abessijnse gladiool bloeit tot oktober                                         Agapanthus liefdesbloem bloeit tot oktober

Viburnum tinus Eve Price (sneeuwbal)
siert de tuin in het najaar met roze bloeiknoppen waar in januari wit-roze bloemen uit voortkomen welke tot in mei blijven bloeien. Na de bloei komen de blauwzwarte bessen tevoorschijn waar vogels dankbaar gebruik van maken.

Leucothoe
bloeit in mei met roze of witte bloemen maar heeft in het najaar mooi bladverkleuringen. En zijn verschillende winterharde soorten in kleur en grootte. Ze zijn ook  geschikt voor plantenbakken. De Acer (esdoorn) geeft vanaf september ook hele mooie bladverkleuringen.

Leucothoe_axillaris bloei    Leucothoe verkleuring blad 2
Leucothoe bloeit in het voorjaar                                           Leucothoe heeft bladverkleuring in de nazomer

Skimmia`s Skimmia`s zijn er meerdere soorten welke in het voorjaar bloeien zoals de bekende Skimmia japonica. Er moet altijd een vrouwelijke en mannelijke plant bij elkaar gezet worden om aan de vrouwelijke plant vruchten tekrijgen. Skimmia japonica ‘Rubella’ is een mannelijke soort met in het najaar bloemknoppen met een mooie gedekte rode kleur. Skimmia`s doen het goed in de schaduw en zijn winterhard. Ze houden van zure grond net als de rododendron.

Monnikskap Aconitum carmichaelii ‘Arendsii’
De plant zelf groeit uit tot een meter hoog, maar met bloemen 1,25 tot 1,50. De monnikskap bloeit heel laat in het seizoen in september en oktober met prachtige purperblauwe bloemen. Alle delen aan de plant zijn giftig. Dus buiten bereik van kinderen houden.

Aconitum-carmichaelii-Arendsii Monnikskap  BellisPerennis 3
monnikskap bloeit tot november                                       het madeliefje bellis perennis bloeit tot november!

Hagen planten
In deze tijd is de grond nog warm en kunnen de wortels van de nieuw geplante hagenstruiken nog ruim voor de winter aansterken. Dit is ook een mooie tijd om coniferen te planten. Ook zijn er bijvoorbeeld prachtige hagen van laurierkers ze zijn het hele jaar on containers te planten maar in deze tijd en in maart ook met kluit. Ze staan prachtig tussen dichte schuttingdelen. Het zijn langzame groeiers en twee keer per jaar iets bijsnoeien is voldoende. Ze kunnen in de schaduw- half schaduw en zon geplant worden. Ze bloeien in het voorjaar en tonen nu hun decoratieve donkere vruchten. Ze wel giftig dus buiten bereik van kinderen houden. Skimmia`s zijn als struik maar ook als lage haag te planten. In de bloeitijd maar zeker ook nu en in de winter geven ze een bijzonder beeld in de tuin met hun rode bessen. Buxusbollen blijven gezellig en  kunnen in de borders maar zijn ook een leuke aanvulling in mooie grote plantenbakken of potten. Heeft u vorige maand niet gesnoeid doe het dan nu nog, het is voor de laatste keer dit jaar. En vergeet niet, van boven smaller dan van onderen, zodat er onderaan geen kale takken en gaten ontstaan door lichtgebrek


Buxus 2 laurierkers 2 snoeien-knippen buxusbollen                                           laurierkers met vruchten                                                                         nu planten en  voor de laatst keer snoeien

Gazon
De groei is afgenomen dus we kunnen minder maaien. Dit is nog wel een uitstekende tijd om nieuwe graszoden te leggen, de wortels staan in september nog in een verwarmde bodem en hebben tijd genoeg om er voor te zorgen dat er in de herfst en winter een mooi gazon ligt. Wist u dat Modeltuinen Zwanenburg ook kwaliteitsgraszoden legt en dat er vele soorten gras zijn waaruit u uw keus kunt maken.
Ook kale plekken kunnen nu nog  bijgewerkt worden met graszaad. Eerst op de kale plekken de grond wat rul maken voor het zaad er op gestrooid wordt. En geef daarna water. Er zijn al bomen en struiken met vallend blad en dit kunt u het beste bij regelmaat van het gras afhalen.

Stekken
We kunnen nu stekjes laten wortelen van alle delen van de plant. Met name planten welke vorstgevoelig zijn of welke we willen vermenigvuldigen. Maar niet bij alle planten gaat dit eenvoudig op dezelfde manier. Bij veel planten kan het door een topstekje in stekgrond te laten wortelen maar soms met een deel van de  stengel of door de wortels te stekken of van wortelstokken. Er is meer geschreven bij stekken van top, stengel, wortel en wortelstok. Er is meer geschreven in “stekken”.

Scheuren en delen
Veel vaste planten moeten eens in de drie tot vijf jaar verjongend worden, dit kan nu door ze te scheuren na de bloeitijd. Het vaak verouderde hart wordt eruit gehaald worden en wanneer de plant te groot is kunnen er gelijk ook een delen uit weggelaten worden, om ergens anders in de tuin te planten of weg te geven.  Scheuren van planten kan nu in de nazomer en in het voorjaar. Er is meer hier meer over geschreven in scheuren-afleggen en marcotteren.

Afleggen van planten
De meeste heesters zijn te vermenigvuldigen door ze af te leggen.  Het kan ook bij sommige planten. Eigenlijk doen we het zoals het ook spontaan in de natuur gebeurt wanneer een laag hangende een scheut lange tijd op de grond ligt en op ten duur wortels vormt. Alleen nu gebeurt het op onze tijd en we willen ook de duur van het vormen van wortels iets bevorderen. Er is meer beschreven in scheuren-afleggen en marcotteren van heesters en planten.

Onkruid
Ook onkruid groeit nu trager, maar het blijft onkruid dus woekeren ze er lustig op los. Blijf het bij regelmaat wegtrekken met wortel en tak, zeker de bloemen waaruit het zaad wijd uitgestrooid wordt. Dan blijft u de baas over onkruid ook in het voorjaar wanneer het uitgestrooide zaad opkomt..

Watergeven
In september zijn er vaak nog vele zomerse dagen zelfs hittegolven zijn geen uitzondering. Er zal dan zeker nog flink water gegeven moeten worden. Vergeet de plantenbakken en potten niet. Ook het gras kan nog besproeid worden in de ochtend of avond.

gieter42

Kuipplanten
Kuipplanten kunnen het nu zonder extra meststoffen doen. Ze groeien nu minder en er is nog voldoende mest in de grond. Geef ze wel regelmatig water en verwijder uitgebloeide bloemen.

Let op ongedierte
In deze tijd kan er `s morgens dauw liggen en juist deze nattigheid hebben slakken nodig om bij uw planten te komen. Controleer ook op andere insecten zoals rupsen kijk vooral ook onder de bladeren.

Klimplanten opbinden
En geef ook hoog uitgroeiende planten en bloemen de nodige ondersteuning tegen windvlagen. Nu ook de klimplanten leiden en vastzetten als voorbereidende bescherming tegen herfststormen. Zoals soorten clematis, jasmijn, kamperfoelie en de  bruidssluier, blauweregen en meer.

Lonerica periclymenum,
Deze kamperfoelie bloeit tot oktober.En krijgen veel bezoek van bijen en wespen. Vogels vinden de rode bessen lekker en zorgen voor de verspreiden van het zaad.

Trachelospermum ‘Star of Toscane’
Deze gele sterjasmijn  vormt in april de knoppen en bloeit geurend van mei tot in het najaar. Hij groeit uit tot wel zes meter. Is winterhard en groenblijvend met mooi glanzend donkergroen blad. Een rijke aanwinst in de tuin. Wanneer er naast leiden ook weer vorm in gebracht moet worden door snoeien, dan kan dit na de bloei eind september begin oktober of in het vroege voorjaar. Geef star of Toscane rijk water en mest maar niet meer in september.

Lonicera_periclymenum_mei - september geurend  clematis star of toscae tot en met september
kamperfoelie  bloeit tot en met september                                          Star of toscane bloeit tot en met september

Tuinafscheiding
Het is nu een goede tijd om een nieuwe tuinafscheiding te laten plaatsen. Er zijn prachtige soorten en combinaties voor een mooi ruimtelijk effect inde tuin daarnaast bieden ze luwte en privacy. En omdat ze zo stevig geplaatst worden heeft u geen vrees dat ze tijdens herfststormen omwaaien. Geniet er in september nog van wanneer u heerlijk rustig in de tuin zit, voor de komende maanden bieden ze ook een mooi uitzicht vanuit de huiskamer. Een aanwinst voor jaren!

Uitgebloeide bloemen
Uitgebloeide bloemen verwijderen en van de rozenstruiken ook de uitgebloeide rozenstengels knippen. Dan bloeien ze nog tot oktober. Bewaar de koppen van de zonnebloemen, het zaad is voor vogels in de winter een lekkernij. Zonnebloemen zijn er in vele soorten en vele bloeien nog tot oktober. Kijk uit voor slakken, want ze zijn gek op zonnebloemen.

Fruit regelmatig plukken
Appel en perenbomen kunnen nu vol hangen, de zwaar beladen takken kunnen mogelijk wat ondersteuning gebruiken. Oogst het rijpe fruit bij regelmaat en raap gevallen fruit tijdig op. Het kan gaan schimmelen en ziekten veroorzaken. En ongedierte aantrekken. wanneer je een appel of peer iets optilt en een stukje draait laat de vrucht vanzelf los en is het fruit rijp.

september oogst  peren oogst september