Tuintips en werk augustus

  vlinderstruik bloeitijd juli-oktober
vlinderstruik  Buddleja davidii ‘Ile de France’ – bloeitijd  van juli tot oktober – een hoge struik van 175cm

Tuintips augustus

 

Hagen
Eind augustus kunnen de conifeer, buxus, en groenblijvende hagen voor de laatste keer gesnoeid worden. Ze zullen dan nog voldoende blad vormen en toch een strak uiterlijk hebben in de winter. Eind augustus kan ook de beukenhaag gesnoeid worden.
Buxus en laurier zijn nu eenvoudig te stekken, steek enkele takken in de grond en geef de takjes bij regelmaat water.Ook hedera is eenvoudig te stekken. Neem wel stukjes van de uiteinden van de lange slierten  waar al het begin van wortelvorming te zien is. Ook deze hebben natuurlijk bij regelmaat water nodig.


hagen knippen voor 21 juni  Laurierkers
voor de laatste keer  snoeien                                                                      laurierkers

Planten en verplanten
Het is nu een uitstekende tijd om in de borders te planten en te verplanten. De grond is nog warm en er is nog tijd voldoende voor het wortelgestel om sterk te zijn voor de winter. De huidige of nieuwe borders zijn nu prachtig aan te passen op uw huidige smaak en verlangen. Een mooie tijd ook voor nieuwe sierbestrating aan te laten leggen.

Klimplanten leiden
zoals de klimhortensia deze kan flink uitgroeien en kan weer wat meer naar het rek of de tuinafscheiding toe geleid worden. De hechting is niet zo sterk als bijvoorbeeld de klimop dus zal er her en der wat hulp geboden moeten worden. Wanneer het niet anders kan iets terugsnoeien.
Ook de nog tot oktober doorbloeiende klimplanten leiden, zoals de clematissoorten , bruidssluier, kamperfoelie, passiebloem.
Bij de blauweregen kunnen eind augustus de nieuw aangemaakte scheuten tot 40cm teruggesnoeid worden.

Hoge bloemen steun geven
Sommige planten vormen bloemen met een hoogte van 70cm en langer. Ze hebben een bijzonder sierlijke waarde en wiegen zachtjes in de wind. Maar wanneer het even wat harder waait kunnen ze opvallen en knakken. Zeker eenjarige kunnen een steuntje gebruiken wanneer ze snel in hoogte toenemen. Er zijn speciale stokken verkrijgbaar in dikte en afmeting met ribbels voor hechting, de plant heeft steun nodig tot tweederde van zijn eigen hoogte. Meestal staan deze hoog uitgroeiende bloemen in groepen en kunnen deze stokken rondom een groep worden gestoken. De stokken zijn groen maar ze zullen al snel niet meer te zien zijn vanwege de uitgroeiende hoogte van de bloemen. Bij enkele soorten kunnen er dunne stokken bij de plant gezet worden met een ring welke om de stengel geklemd worden. Bindtouw is er ook in een groene kleur. Bamboestokken zijn erg glad waardoor de plant maar ook touw er al snel vanaf glijdt.

Uitgebloeide bloemen
Blijf ze verwijderen wanneer er geen zaad gewenst is. De plant heeft dan de mogelijkheid nieuwe bloemen aan te maken. 

Bloemen drogen
De bloemen van de bolhortensia kunnen hangend goed gedroogd worden. Hang ze op een enigszins donkere plaats met wat luchtcirculatie.  Of zet ze in een vaas met een bodempje water en laat ze zo langzaam opdrogen. Knip de bloemen af wanneer ze al mooi verkleurd en wat leerachtig aanvoelen, knip ze met een korte steel, zodat er ook volgend jaar weer nieuwe bloemen gevormd kunnen worden. Lavendel kan gesnoeid of getopt worden en ook hiervan kunnen de bloemen gedroogd worden. Ze blijven nog lange tijd een heerlijke geur verspreiden.

Papaver wortelstekken
Zaaien van de papaver is heel gemakkelijk maar het is dan onbekend welke kleur de bloem heeft, bij een wortelstek blijft de kleur van de moederpapaver wel behouden. Snij een stuk van de wortel af en snijd dit stuk in stukken van 5 cm. En plaats deze in een bakje of pot met stekgrond waarbij één snijgedeelte net boven de grond uit steekt.  Plaats wel de moederplant weer snel terug in de grond. Het gaat gemakkelijk want zelfs wanneer er stukken van de moederwortel afgestoken zijn in de grond komen ook hieruit nieuwe bloemen op.
In deze tijd is de oosterse papaver al verdort of kan nu vlak boven de grond afgeknipt worden.
Ook de tuingeranium kan na de bloei bij de grond af geknipt worden.

 

Papaver orientalis 'Helen Elisabeth'  papaverzaad
Papaver                                                                                           papaverzaad

Watergeven en sproeien

Geef bij regelmaat water bij droog weer aan de planten in de borders. Vergeet de planten in potten en plantenbakken niet. Geef water in de ochtend of avond zodat het tijd heeft om in de grond opgenomen te worden. En waterdruppels welke op de bladeren blijven liggen kunnen verbranding veroorzaken wanneer de zon hoog staat.
Vergeet de pas ingezaaide grond niet en sproei de zaailingen met voorzichtigheid, ook voor gemakkelijk knakkende stengels bij planten kan er het beste een fijn nevelende broes op de tuinslang gezet worden. Of platen alleen bij de wortels water geven.

Het gazon maaien
Gras regelmatig maaien en voor de laatste keer bemesten wanneer dit vorige maand niet gedaan is. Strooi speciale grasmestkorrels met of zonder extra kalktoevoeging tegen teveel mos in het gazon. Steek ook bij regelmaat de kanten af. Sproei ook hier alleen in de ochtend of avond en niet wanneer de zon hoog staat want dan verdampt het water heel snel. Het is daarom ook beter om één of twee maal in de week de grond flink nat te besproeien dan dagelijks 15 minuten terwijl u dan zo uw best doet.Maai het gras ook niet te kort wanneer de zon in de middag er brandend opstaat, zet de maaistand iets hoger.

Nieuw gazon leggen
het is nu een uitstekende tijd om een nieuwe grasmat aan te leggen. Modeltuinen Zwanen burg heeft een prachtige kwaliteit aan graszoden welke we bij u aan willen leggen, zodat u de rest van de zomer maar ook de komende herfst en winter een mooi uitzicht heeft op een gezond gazon naast een prachtige sierbestrating. Een nieuw uiterlijk voor de hele tuin, een genoegen voor nu en alle komende seizoenen.

Graszoden aanleggen gras  water sproeien
Bij Modeltuinen Zwanenburg naast een prachtige sierbestrating meteen ook een mooi gazon

Kuipplanten stekken
Kuipplanten hebben het erg naar hun zin in deze tijd buiten en ze zijn prachtig om naar te kijken. Er kunnen nu ook stekjes van genomen worden. Neem krachtige kopstekken zonder bloem of haal de bloem eraf. De stek heeft nu alle energie nodig om wortels te vormen. Snijd met een scherp mes het takje van ongeveer 10cm af waaraan nog drie a vier bladknoppen zitten schuin af en haal de onderste bladeren eraf. Er is speciale poeder om wortelvorming te stimuleren welke groeihormonen bevat. Ook is er speciale stekgrond om de potjes mee te vullen waar de stekjes in gezet worden. Maak de grond goed vochtig niet moddernat en steek met een dik potlood of ander product een gaatje in de aarde. En plaats de stek hier in tot net onder de laagste bladknop, druk de grond stevig er omheen aan.

Wanneer u geen plantenkasje heeft steek dan stokjes bijvoorbeeld lange sateprikkers in de aard tegen de rand van het potje en zet een doorzichtige plasticzak over het potje heen. De stokjes zorgen er voor dat het plastic niet inzakt zodat er voldoende ruimte blijft in het potjes. Span een elastiekje om het potje en het plastic zodat de ruimte dicht is. Een hoge vochtigheidsgraad is goed maar te veel veroorzaakt schimmel. Om de vochtigheid te kunnen reguleren kan er aan de bovenkant van het plasticzakje een kleine opening gemaakt worden welke ook eenvoudig te sluiten is. Zet de potjes op een lichte plaats, maar niet in de zon. Begin tijdig met stekken want dan heeft u nog een herkansing wanneer er toch iets niet goed gaat met de eerste stekjes. Neem bij kruidachtige gewassen alleen jonge half verhouten stekken.

Voor een compacte groei neem je bij de Penstemons stekken waarvan de bladparen dichtbij elkaar staan.  Stekken geeft bij de penstemon beter resultaat dan delen in het voorjaar. Ook eenvoudig te stekken zijn de Nerium oleanderBrugmansia – Solanum – Acnistus – Abutilon – Plumbago auriculata (Mannentrouw) – Solanum jasminoides


brugmansia oleander kuiplant mannentrouw kuipplant bloeit mei tot oktober
Burgmansia   kuipplant                                                               Nerium oleander kuipplant                                          mannentrouw

Mestgeven afbouwen.
Met het toevoegen van mest aan het gietwater kan nu zo langzamerhand gestopt worden. De planten groeien nu minder en maken zich binnenkort al klaar voor de komende herfst en winter. Planten welke nog volop in bloei staat mogen wel mest krijgen.

Bitterzout
Strooi bij groenblijvende heesters en coniferen bitterzout, zo houden ze een mooie kleur in de winter

Vitaminen
Er kunnen nu vitaminen aan fruitbomen gegeven worden, het houdt ze vitaal en gezond in deze krachtige groeiperiode. Vitaminen en mineralen gemaakt van zeewier bijvoorbeeld.

Druiven
Bij de druiven moet het blad dat voor de druiven hangt verwijdert worden., om de druiven zoveel mogelijk zonlicht te geven om te rijpen. Haal niet teveel bladeren weg want deze zijn nodig voor de suikeraanmaak van de druiven.

Tweejarigen zaaien
Tweejarigen zaaien zodat de opkomende zaailingen en plantjes sterk genoeg zijn voor de winter. Meer hierover in de tuinkalender van augustus boven in de menubalk.

Afleggen van planten
Grasanjers en de Hortensia kan je nu naast stekken ook afleggen. Maak de grond bij de plant wat rul en buig een tak met een of enkele ogen naar de grond en leg er grond overheen. Zorg nu dat de tak niet weer omhoog wipt. Dit kan door een stevige metalen pin of draad om het takje heen te buigen en stevig in de grond te steken bijvoorbeeld een tentpin het haakje bovenaan hout de tak tegen. Aan dit ondergrondse deel van de tak zullen wortels aangemaakt worden. Uiteindelijk kan de verbinding met de moederplant verbroken worden. En kan deze nieuwe plant ook ergens anders in de tuin geplant worden. Het duurt langer dan stekken, maar een stek moet de eerste winter binnenshuis op een koele plaats overwinteren en bij afleggen doet de natuur het allemaal zelf.

grasanjers

grasanjers - smal