Tuintips en adviezen

Tuintips en adviezen

Het fundament

Het spreekt vanzelf dat een goed gelegd fundament in de tuin erg belangrijk is. Dat betekent ook dat er eerst bekeken moet worden waar de bestrating komt. Normaal gesproken is er een terras nodig van minimaal 4 m1 diep. Hierop is voldoende ruimte voor een tuinset. Dan moet er een verbinding komen van het terras naar de uitgang. Bij een oprit moet het fundament extra draagkracht hebben. En er moet niet alleen ruimte genoeg zijn voor de auto maar ook aan beide kanten om uit te stappen.

Kleine tuin

Maak een kleine tuin optisch groter.

Betreft het een kleine tuin dan is het raadzaam om deze dicht te maken met bestrating. Hierna kan er gekozen worden voor verhoogde borders, grote potten of plantenbakken. De borders moeten ongeveer 40 cm diep zijn en wordt er gekozen voor potten dan moeten dit mooie grote potten zijn. Het liefst moet er voor grote tegels vanaf 60 x 60 cm gekozen worden, zonder er patronen in te leggen. Ook een groot wildverband maakt de tuin optisch groter. Het is raadzaam om een rustige kleur bestrating te nemen .

Spelen met lijnen en gebruik van kleuren

Plaats de verhoogde borders niet alleen recht aan de zijkant maar laat ze in een rechte of juist ronde vorm iets uitsteken. Het geeft een ruimtelijk effect en creëert ook een natuurlijke speelsheid. Tevens komen de planten zo goed uit en vormen een harmonie met de bestratingsmaterialen. Ook de kleurnuances kunnen zo in een mooi samenspel uitkomen.

Pas op voor te veel!

Niet teveel planten en hooguit drie verschillende kleuren voor bloemen en planten. Geen uitbundige bontbladige patronen, houdt het rustig. Zo komt alles ook mooier tot zijn recht. Kies voor enkele planten met grote bladeren en maak gebruik van klimplanten. Plaats geen planten bij elkaar die qua grote teveel verschillen. En laat de kleur van planten en bloemen passen bij de kleur van de bestrating! Kies voor de bestrating als basis van de tuin dan ook een rustige kleur.

Een omhooggaande lijn in de tuin kan de tuin ook optisch vergroten. Door bijvoorbeeld één boom achterin de tuin te zetten, die opvalt door zijn grillige vorm, zoals de olijfboom. Probeer ook niet alles strak tegen een haag of schutting te plaatsen om zo ruimte te creëren. Want juist door het ruimte te geven, ontvang je optisch de ruimte die de tuin tevens een rustig beeld geeft. Een schaduwrijke plaats maak je levendiger door te kiezen voor een plant met lichte bladtinten. Ook licht gekleurde bloemen geven dit effect maar zijn tijdelijk. Zo`n schaduwrijke plaats werkt dan mee in het speelse en diepte effect.

Grote potten zet je het beste in een rij achter elkaar. Door de herhaling toont de tuin groter. Dit omdat onze hersenen het herhalende patroon al snel door laten lopen. Ook buxussoorten en de kleine varianten op stam kunnen hiervoor gebruikt worden. Let er bij kleine boompjes op, dat het ook echt klein blijvende soorten zijn. ( Want hoe schattig ook, langzame groeiers zijn al snel te groot)Is de achterkant van de tuin licht van kleur dan geeft het een breedte effect, een donkere kleur creëert juist diepte in de tuin. Zo ook alles wat lengte heeft.

Ook biedt nieuw straatwerk of opnieuw gelegd straatwerk rust en ruimte.

Verlichting

In huis is verlichting belangrijk dat weten we wel maar ook in de tuin creëert dit naast veiligheid een mooi ruimtelijk effect en rust. LED verlichting is mooi en is zeer zuinig in stroomgebruik. Lichtpunten brengen gezelligheid in de tuin. Fijn om van huis uit naar te kijken maar is ook een warm thuiskomen. Er is indirect en gericht licht zoals spotjes. Gericht licht op een mooie eyecatcher in de tuin zoals een mooi gevormde boom of onder één boom recht omhoog gericht, of in een rij achter elkaar. Met verlichting kan je spelen en naast ruimte en rust een eigen sfeer creëren.

Ook zijn er lichtpunten in de bestrating, ze geven een mooi effect en in een rij geplaatst weer die optische ruimte.

Let er wel op een keuze te maken, want teveel aan lichtpunten geeft het averechtse effect, dus niet te veel van het goede.

Grote tuin

Hebben we te maken met een grote tuin ( vanaf 70 m2 ) dan moet de tuin gebroken worden. Dat betekent dat er patronen in komen en dat de borders groter zijn en bijvoorbeeld met een andere vorm na het terras uitgebreid worden . Hier kan met twee terrassen worden gewerkt. Verschillende bestrating geeft ook een mooi en speels effect. Tevens kan er bij grote tuinen met verschillende kleuren gewerkt worden. Voordat er een goed ontwerp gemaakt kan worden, zal er gekozen moeten worden voor een tuin met veel of weinig onderhoud. Welke eisen en welke sfeer moet de tuin uitstralen. Hoe wordt de tuin straks gebruikt. Zoals ieder mens uniek is, zo kan ook iedere tuin uniek zijn. Maar kan ook al gezien zijn op een foto of ander voorbeeld. Naast één of twee terrassen kan het vormen van sfeervolle hoekjes, rust en harmonie bewerken. En een mooi ruimtelijk effect benadrukken met sfeer. Er is heel veel te verwezenlijken. Goede voorbereiding is noodzakelijk.

Afvoer van regenwater

Heel belangrijk is het waar het regenwater naartoe loopt. Normaal gesproken loopt dit naar de weg of de poort. Maar dan moet de woning wel hoger liggen. Is er te weinig afschot dan kan er een put aangesloten worden aan bijv. de regenpijp. Is deze niet aanwezig dan kan er gekozen worden voor een infiltratieput.

Bestratingsmateriaal

Om zolang mogelijk plezier van de tuin te hebben is het materiaal erg belangrijk. Beton is er in de meeste afmetingen en kleuren en afwerkingen, een gecoate tegel is in onderhoud het allerbeste. En is de coating er na een jaar of vijf vanaf dan is dat simpel zelf weer aan te brengen.

Natuursteen is duidelijk op zijn retour door de grote hoeveelheid klachten. Sommige soorten natuursteen verkleuren heel erg en er komen snel krassen in. Er kan niet gezien worden wat er in het materiaal zit waardoor er later kringen of vreemde aders in kunnen ontstaan. Steenfabrieken zijn allemaal aan het stoppen met natuursteen. Het is raadzaam om u goed laten informeren naar de soorten natuursteen en de kwaliteit. Om van dit mooie natuurproduct blijvend te genieten.

Nieuw zijn de keramiektegels welke ondanks de vrij hoge aanschafprijs zeer gewild zijn. En nu na jaren gebruik in tuinen ook succesvol blijken te zijn. Ze zijn heel onderhoudsvriendelijk, algen en mossen kunnen er niet indringen. Vlekken als rode wijn en koffie kunnen er zo met een doekje afgenomen worden. Daarbij stralen ze door de rustige kleuren en structuren van natuursteen een bepaalde schoonheid uit. Zelfs warme houtpatronen zijn leverbaar. Ze zijn nu langzaamaan in steeds meer afmetingen leverbaar.

Ook zijn waaltjes ( 5 x 20 cm ) nog steeds in trek. Het is verstandig om iets meer geld uit te geven en voor gebakken stenen te gaan. Bij betonnen materiaal gaat na verloop van tijd het verfbad eruit. Gebakken materiaal is gemaakt van klei en de kleur van de kleisoort blijft. Deze wordt na jaren zelfs dieper. Wel dient er rekening mee gehouden worden dat er in klein materiaal sneller onkruid komt. Dit dient tussen de stenen uitgeschrapt of twee keer per jaar met een milieuvriendelijke middel behandelt te worden. Tenzij het antiek materiaal is, dan kan een beetje onkruid tussen de klinkers de doorleefde antieke sfeer juist benadrukken.

Veel gevraagd is de aanleg van een combinatie van tegels en gebakken klinkers. Wat een speels en toch rustig effect geeft.

Aanleg

Het is erg belangrijk dat de bestrating aangelegd word door een vakman. Het is immers het fundament dat jaren blijft liggen. De oude bestrating en oude aarde of grind moet eruit en daarna moet de bodem geëgaliseerd worden. Dan komt er minimaal 10 cm zand in en dit moet goed afgetrild worden, opdat er later geen verzakkingen optreden. Na de aanleg van de bestrating moet er weer afgetrild worden. Behalve als er tegels ingelegd zijn en dit handmatig met een tegelhamer is gebeurd.