Tuintips voor oktober

 

herfstanemoon wit
herfstanemoon prachtig bloeiend in oktober

tuintips in oktober

 

Gazon
Gras blijft groeien al is het wat langzamer zeker wanneer de temperatuur nog boven de 6 graden blijft. Om de week maaien zal dus in oktober nog wel nodig zijn. De maaistand kan wel alvast iets hoger ingesteld worden zodat het gras niet korter is dan 5cm. Deze lengte is voor het gras beter om in de winter mooi te blijven. Wel kunnen de kanten regelmatig bijgesneden worden. Haal het gemaaide en de afgevallen bladeren van het gras, ze kunnen gele plekken veroorzaken in het najaar. Maar ruim het niet op want het is een mooie bodembedekker in de borders ter bescherming van de plantenwortels tegen vorst in de winter. Bladeren zijn een prachtige bodem bedekker ook als voeding voor de planten. Er kan voor de laatste keer kalk gestrooid worden over het gras, mest is nu niet meer nodig.

 

hoe snel groet het   herfstbladeren

Bescherming tegen vorst
Ook in de natuur bieden de afgevallen bladeren bescherming voor de wortels tegen de vorst, zeker bij vorstgevoelige planten is het een warme deken. En het is ook mooie compost. Daarbij komt dat vogels er nog voedsel tussen vinden, met nam merels zie je vaak de bladeren omgooien en insecten ertussenuit pikken. De afgevallen bladeren niet weg gooien, maar de natuur volgen. Ook kan de grond iets hoger over de wortels gelegd worden bij rododendrons en azalea`s, ze hebben hun wortels dicht onder het oppervlakte en kunnen zo wat extra beschermd worden tegen de vorst. Ook het wortelstelsel rozen en hortensia`s kan zo heel eenvoudig beschermd worden in de winter. Planten in potten krijgen bij hun wortels ook te maken met vorst aan de zijkant, om ze daarvoor te beschermen kunnen de potten van binnen bekleed worden met noppenfolie het isoleert en beschermt de wortels.

Uitgebloeide bloemen verwijderen
Vlinderstruik bloeien met prachtige pluimen en onder deze bloemen zitten alweer nieuwe bloemknoppen. Je stimuleert de plant om deze knoppen aan te maken door regelmatig uitgebloeide bloemen te verwijderen. Zo zullen ze langer doorbloeien. Zo zijn er meer bloeiende planten waarbij we de bloeitijd kunnen verlengen door de uitgebloeide bloemen weg te knippen. Knip de bloemen van de Hortensia’s (Hydrangea) niet weg, ze beschermen de knoppen eronder. Daarbij zijn deze oude hortensiabloemen aan de struik  echt mooi om te zien in de winter bijvoorbeeld wanneer er een ijslaagje op ligt. Ze kunnen in april  van de struik afgeknipt worden wanneer de ergste vorst voorbij is.

Eenjarige zomerbloeiers
Geraniums en andere eenjarige zomerbloeiers hebben hun best gedaan maar hebben  hun mooiste tijd nu wel gehad en kunnen als ze nog helemaal gezond zijn in de composthoop nog van nut zijn.

Voedselplaatsen klaarmaken
Vogelvoederplaatsen kunnen we alvast klaarzetten of ophangen.  De vogels kunnen er nu even schuilen en wanneer het kouder wordt zullen vele tuinvogels dankbaar zijn voor uw hulp aan voedsel. En wat is er nu leuker dan allerlei tuinvogels in de tuin te zien, om smakelijk uw lekkernijen te eten. Er zijn nog altijd tuinvogels die het in strenge winters niet redden alleen maar door gebrek aan voedsel. Dat kan toch niet.Terwijl het zo leuk is. Sommige komen met vele tegelijk zoals pimpelmeesjes en kwikstaartjes en komen telkens alleen zoals het roodborstje die uw tuin als zijn territorium heeft.

vogelvoederhuisjes 2     vogelvoedselhuisjes 4
kant en klare gekochte huisjes                                    of zelf gemaakt.. vogels zijn er blij mee

Planten en verplanten
Nu de sapstroom bij bladverliezende soorten vrijwel stil ligt en bij bladbehoudende laag is, kunnen ze uitstekend geplant en verplant worden. Ze hebben dan nog voldoende tijd om hun wortelstelsel op orde te krijgen voor de vorst  in de winter. Wacht er wel mee tot het blad gevallen is. In deze tuinkalender van oktober zijn er meer tips gegeven.

Vorstgevoelige bollen en knollen
Vorstgevoelige bollen en knollen en wortelstokken moeten voor de eerste vorst zijn intrede doet de grond uit. Graaf ze  voorzichtigheid uit zodat ze niet beschadigen. Klop of spoel ze schoon en laat ze drogen Wanneer ze droog zijn kunnen ze overwinteren in een open doos of kistje onder een laagje droog zand of turf. Veel soorten zoals de Dahlia`s en Cosmos kunnen de eerste vorst wel aan, het blad zal dan wel bevriezen maar het belangrijkste onderdeel van de plant niet. Het is anders zo  jammer om de bloeiende planten al uit te graven.  Anderen die in de tuin blijven kunnen beschermd worden met stro of een laag afgevallen bladeren. In deze tuinkalender van oktober is er meer over geschreven. 

Voorjaarsbollen planten
De lentebollen kunnen geplant worden. Een leuk werkje met zicht op de aankomende lente. Plant er een flink aantal bij elkaar van één soort en niet van meerdere soorten een paar. Let daarbij op de kleuren en hoogte van de uitgroeiende planten en bloemen. Ze staan ook leuk in het gras, weet dan wel dat er de dan omheen gemaaid moet worden. Zo zijn er meer tips in deze tuinkalender van oktober geschreven.

Bladverkleuring in de tuin
Er zijn veel planten, struiken en bomen met verkleurend blad wat de tuin in oktober een mooi beeld geeft. Juist omdat veel planten uitgebloeid zijn brengen zij nu de gezellige herfstsfeer in de tuin met vaak warme tinten zoals rood, geel en oranje. Het is al mooi als er naast een paar groene struiken één struik is met zo`n mooie herfstkleur in de herfsttuin. Ze kunnen in oktober geplant worden. Er is hierover in deze tuinkalender van oktober meer geschreven.

Geniet ook van de laat bloeiende planten in oktober juist omdat er veel in september voor het laatst gebloeid hebben dit jaar. Er zijn er nog genoeg welke in oktober de tuin kunnen sieren. Zo ook siergrassen met hun prachtige pluimen in de winter. En dat bedenken dat er vaak nog mooie nazomerse dagen zijn in oktober.

Nieuwe tuinbestrating of herbestrating

tuin wacht op schoonheid   Abbeystones1 gerommeld 30x40x6cm
een tuin welke wacht op een opknapbeurt                                                                 de opgeknapte tuin

Een zeer geschikte tijd
Oktober is een zeer geschikte tijd om een nieuwe tuinbestrating aan te laten leggen. En eventueel meteen de borders te verhogen, dit omdat de sapstroom van planten nu vrijwel stil licht of laag is. U voorkomt in het natte najaar plassen en valpartijen door ongelijke bestrating onder de bladeren. En daarbij komt dat u kunt genieten van een mooie strakke bestrating in de herfst en wintertuin en al helemaal klaar is voor de  eerste lentedagen.
Tip- wanneer u kleur in de tuin aan brengt laat deze dan passen bij de nieuwe tuinbestrating, zo komt er een mooie balans en sfeer in de tuin. De bestrating is het fundament van iedere tuin, waar u jaren tuinplezier van heeft. Zeker ook in de herfst en winter, wanneer u vanuit uw woning in de tuin kijkt. En wat te denken om uw prachtige tuin te verlichten voor sfeer maar zeker ook voor uw gemak en veiligheid.

Wist u trouwens dat de tuinbestrating welke in dit seizoen gelegd wordt langer strak blijft door de jaren heen.
Dit vanwege het minder intensieve gebruik de eerste tijd en de vorst welke er daarna overheen komt.

Brickwall Antraciet 30x10x6,50cm - Muurelement  156_inlite-13
borderverhogingen in vele soorten en kleuren                                               tuinverlichting sfeer, gemak en veiligheid