Tuintips voor november -december

 

helleborus3 - kopie

tuintips voor november – december

 

Gazon

Gras voor de laatste keer maaien op een hoogte van 5 a 6 cm.  Gras groeit niet meer wanneer de temperatuur boven 6 graden is. Gras dat korter is dan 5 cm is gevoeliger bij temperaturen beneden nul graden. Wanneer het vriest niet meer over het gras heen lopen, het veroorzaakt gele plekken wanneer het weer begint te groeien. Verwijder al het gevallen blad zeker bij nat weer, het is nog maar even en al het blad is gevallen.

Voor de vorst toeslaat, kan de waterslang nu beter leeg gelopen zijn en sluit meteen de buitenkraan af.

eikenblad-in-het-gras

Snoeien

Bij de Acer (esdoorn), Betulus (berk), Carpinus (haagbeuk), Juglans (walnoot) en de  Vitis (druif) komt de sapstroom al vroeg opgang, deze moeten vanaf het moment dat al het blad van de boom af is tot uiterlijk einddecember gesnoeid worden.  Alleen de druif kan nog wel iets later gesnoeid worden maar nooit na februari.

Druiven wintersnoei
Druiven snoeien vanaf november tot uiterlijk maart. Omdat de sapstroom van de druif in maart opgang komt is de kans op heftig bloeden te groot. Er zijn meerdere methodes om druiven te snoeien. Stift of Cordonsnoei is de meest algemene snoeimethode wanneer er verhouten leggers (gesteltakken) aanwezig zijn. Aan deze bruine verhouten leggers zijn jonge scheuten gegroeid welke vrucht gedragen hebben. Kies nu van deze afgedragen takken de sterkste en dikste uit welke we aanhouden voor volgend jaar. Let bij de keuze er ook op dat er voldoende onderlinge afstand is tussen de takken welke aanblijven. Wanneer er een keuze gemaakt is kunnen de overige weggesnoeid worden. De gekozen afgedragen takken worden nu teruggesnoeid tot 2 ogen (hooguit drie ogen) vanaf de gesteltak.

Advies
Snoei alleen wanneer het niet vriest en het droog weer is. Gebruik altijd schoon en scherp gereedschap. Snoei zo dat er een vlakke niet rafelige en kleine snoeiwond ontstaat. Snoei altijd net voorbij een knop. Snoei dood en ziek hout weg. Snoei ook heel laag bij de grond groeiende takken weg.

druiven-en-herfstbladeren


Uitgebloeide bloemen

Knip de uitgebloeide bloemen van de hortensia niet af, ze bieden naast bescherming ook een decoratief beeld in de wintertuin. Ook de sierlijke pluimen van siergras kunnen de wintertuin juist een bijzonder effect geven. Ze kunnen in maart weggenomen worden.

 

Winterbloeiers in bloempotten geven kleur

Potten op het terras staan gezellig vanuit huis. Er zijn meerdere bloeiende planten welke de hele winter kunnen blijven staan. Gebruik wel potten en plantenbakken met een brede en vlakke onderkant zodat ze bij wat storm in het najaar niet omwaaien. Laat de potten en/of containers bij elkaar en bij de tuinbestrating passen. Er zijn naast vorstbestendige potten ook prachtige kunststof plantenbakken te koop. Deze zijn vanwege het lichte gewicht eenvoudiger te verplaatsen en staan door de vlakke en brede bodem toch stevig en geven een royaal beeld. Het is even een uitgave, maar je hebt er wel voor jaren en in ieder seizoen plezier van.
Geschikte planten voor dit doel zijn bijvoorbeeld.
Skimmia`s in meerdere soorten, winterviolen in meerdere kleuren, de mooie kerstroos (Helleborus), de wintergroene bondbladige kardinaalsmuts ( Euonymus fortunei Emerald Gaiety),de sterke maagdenpalm als bodembedekker. Zo ook dwergbamboe, coniferen en verschillende siergrassen, de bekende buxusvormen en verschillende varianten uit de heidefamilie`Ericaceae staan mooi, wanneer ze met enkele naast elkaar staan in grote brede containers.

cyclamen Euonymus fortunei Emerald Gaiety Helleborus_Niger winterviooltjes
wintercyclamen                                            Kardinaalsmuts                           Helleborus                                                 winterviolen

Verhoogde borders bieden meer

Natuurlijk staan ze ook geweldig in een verhoogde border, welke we in iedere gewenste vorm, grootte en hoogte in uw tuin kunnen plaatsen. Zo`n verhoogde border geeft ook meer mogelijkheden voor hoger uitgroeiende plantensoorten en biedt meer bescherming tegen vorst. Viburnum  tinus `Gwenllian` bijvoorbeeld kan in plantenbakken, maar is wel licht gevoelig voor vorst. Het is een mooie verschijning met glanzend ovaal blad, een roze-witte bloei en zwarte bessen na de bloei. Of één van de vele wintergroene heesters of planten en zelfs soorten met bessen of bloei zullen zeker een aanwinst zijn in de wintertuin. In de tuinkalender november-december staan vele wintergroene heesters,planten en siergrassen vermeld.
Verhoogde borders geven met de tuinbestrating en de wintergroene heesters vorm en ruimtelijk effect in de tuin.

Brickwall Antraciet 30x10x6,50cm - Muurelement  met kluit en groen  gardenlux 2013 - 3 175
verhoogde borders in vele soorten                                Klaar om geplant te worden

Tijd om te planten en te verplanten


Wanneer het niet vriest kan er, nu de sapstroom bij bladverliezende struiken vrijwel stil ligt en bij bladbehoudende laag, goed geplant en verplant worden. Vaak is ook de bodem in november nog vrijwarm waardoor wortelgroei voorspoedig is. Vanuit potten/containers kan er door het hele jaar heen geplant worden, maar nu kunnen we ook planten en struiken met een wortelkluit en blote wortels  planten. En is ook het verplanten mogelijk, waardoor veranderingen in de borders en in de hele tuin succesvol zal zijn.
Planten met wortelkluit of blote wortels zijn niet lange tijd gedwongen om in een rondje te groeien zoals bij planten welke in potten aangeboden worden waardoor het moeizamer is voor deze planten om hun wortels breed uit te slaan in de grond. Daarbij komt dat planten met wortelkluit goedkoper zijn dan met pot. Dit is zeker interessant bij aankoop van meerdere planten zoals bij hagen bijvoorbeeld. Dit is een geschikte tijd om rozen te planten. Het is altijd goed om de grond goed om te spitten en rul te maken voor het planten zodat wortels er gemakkelijk doorheen kunnen komen en voeding en water eenvoudig op kunnen nemen. Maar rozen staan ook graag diep in de grond, vermeng de bodem ook meteen met rozenmest of -grond. In deze tijd worden er meerdere rozensoorten aangeboden.

Bescherming voor de vorst

De meeste gevoelige soorten kunnen wel een enkele graad vorst verdragen maar het is niet alleen de vorst, ook een schrale wind of harde regenval kan de plant beschadigen. Zet vorstgevoelige planten daarom om een beschutte plaats of laat andere planten tot beschutting zijn. Daarbij maakt het ook nog uit of het alleen nachtvorst is, vaak is dit het geval en is het overdag zonnig weer en boven nul. Dat is beter dan dag en nacht vorst met een schrale oostenwind.

Planten beschermen
Door de grond wat hoger over de wortels heen aan te brengen geeft dit al wat bescherming aan de wortels tegen de vorst. Maar er kan ook stro, compost, turf, bladeren en dennentakken over de wortelkluit en rondom de plant gelegd worden. Groenblijvende planten zijn gevoeliger voor vorst dan bladverliezende soorten een beschutte plaats is dus wenselijk. Ook hebben ze  in de winter nog voldoende vocht nodig om hun blad te onderhouden, ten tijde van droogte kan er bij de wortels wat water gegeven worden. De Rododendron en Azalea wortelen oppervlakkig en kunnen dus wel wat bescherming gebruiken over hun wortels. Ook de hortensia en Camellia heeft deze extra bescherming bij matige vorst nodig.

Entplaats en matige vorst
Bescherm bij rozen de gevoelige entplaats bij matige vorst. Door bij de voet de aarde op te hogen en de grond aan te vullen met turf of boomschors. Bij stamrozen kan de hoger gelegen entplaats beschermd worden door er stro of jute omheen te wikkelen en dit vast te binden.

Planten in potten
Planten in potten zijn extra gevoelig omdat de wand van de pot maar dun is en vorst vanaf de zijkant de wortels kan bereiken. De vorstbestendige potten aan de binnenkant bekleden met noppenfolie is al een stuk bescherming voor de wortels van de planten. Laat wel de afwatering open. Ook kan er aan de buitenkant nog jute om de pot gewonden worden. Er zijn ook speciale vorstbeschermende middelen te koop. Plantenkassen maar ook tenten en isolerende bescherming om de potten heen. Zeker voor planten welke te groot zijn om even in een koel vertrek binnen te zetten zoals een garage, tuinhuisje of blokhut.

Beschermende middelen in huis
Ook als het nu nog niet vriest is het verstandig de benodigde beschermende materialen in huis te hebben. De vorst kan ineens doorzetten en dan is het bij de hand. Ook voor de vaste planten in de borders kan enige bescherming nodig zijn. De vorstgevoeligheid is per plant verschillend, dus is de informatie welke bij de plant meegeleverd wordt belangrijk om te lezen.

kluitbescherming Afdekhoes Vliesdoek
bescherming om de pot               tenthoezen in maten               Vliesdoek aan de rol te koop

Planten aanbinden voor de storm

Zeker de bladbehoudende klimplanten zullen goed aangehecht moeten worden zodat ze niet los gerukt kunnen worden. maar ook hoge grassoorten kunnen kapot waaien, bindt ze liever bij elkaar.

Belang van een stevige tuinafscheiding

Staat de tuinafscheiding of schutting niet meer zo stevig, dan is het alleen maar leuk om weer eens een nieuwe uit te zoeken. En verstandig  in deze tijd waarin het toch behoorlijk kan waaien en zelfs stormen. Naast tuinbestrating plaatsen wij ook tuinafscheidingen en hebben ze in vele soorten. Ook zijn er mooie combinaties te vormen waardoor er een ruimtelijk effect ontstaat in de tuin. komt u gerust eens informeren natuurlijk zonder enige verplichting. Op de website zijn er verschillende tuinafscheidingen beschreven met bijbehorende afbeeldingen. Naast de vele houtentuinafscheidingen zijn er ook steenschuttingen, steenkorven, grindschuttingen en metalen draadschermen om een open gedeelte te creëren. Sommige planten staan graag wat luchtig om schimmels geen kans te geven. Zoals de klimroos of druif. Zo`n open gedeelte met een mooie bloeiende heester ervoor of een klimplant geeft meteen ook een mooi ruimtelijk effect. Tussen een gewone houten schutting geeft het meteen een levendiger beeld in de tuin. Het kan zelfs zo zijn dat u een open gedeelte plaatst voor een mooie heester van de buren zo`n doorkijkje maakt uw tuin optisch groter, zonder verlies aan privacy. Hoe mooi kan het zijn.

Kuipplanten moeten naar binnen

De kuipplanten kunnen naar binnen.  Laat ze overwinteren op een koele plaats tussen de 5 en 12 graden en geef ze nog maar weinig water. Kuipplanten met blad moeten wel licht blijven staan. Wanneer ze het blad niet meer hebben kunnen ze op een donkere plaats overwinteren en af en toe wat water krijgen zodat ze niet verdrogen, totdat ze weer uit gaan lopen in het voorjaar. Dan hebben ze weer licht en water nodig. Wanneer kuipplanten te warm overwinteren bijvoorbeeld in een verwarmde kamer dan zullen de bladbehoudende soorten langgerekt uitgroeien en gevoeliger zijn voor ziekten. En de bladverliezende te vroeg uitlopen. Houdt alle kuipplanten krachtig en gezond  en geef ze een tijd van rust. Vergeet daarbij niet dat het  buitenplanten zijn, die alleen niet tegen de vorst kunnen. Vaak zijn het van oorsprong tropische planten. Sommige subtropische soorten kunnen met enige bescherming buiten blijven tijdens een zachte winter. Deze gegevens worden altijd verstrekt bij aanschaf, bewaar zo`n kaartje mogelijk met een foto van de plant erbij, want na verloop van tijd kan je de naam en deze speciale verzorging van de plant vergeten zijn.
Heeft u geen koele plaats in huis en bent u gehecht aan een kuipplant die echt naar binnen moet, dan zijn er speciale plantenhotels bij kwekers, zij verzorgen de planten tot ze in mei weer naar buiten kunnen.

Vogels voeren bij vorst en sneeuw

Zet  vogelvoederplaatsen klaar of hang ze op. Het is ook fijn dat er beschutte schuilplaatsen zijn met een overkapping. Geef de tuinvogels vooral bij vorst of sneeuwval voldoende voedsel. Zoals de bekende ongezouten pinda`s of doppinda`s en andere nootjes, zaden en zonnebloempitten in een netje, vetbollen en vogelpindakaas in een potje en broodkruimels. Merels houden ook van rozijnen. Geef zoveel mogelijk verschillend voer.  De netjes met voedsel kunnen ook  aan een boom opgehangen worden. Strooi voor schuwe vogels als de heggemus en het winterkoninkje ook strooivoer op de grond het beste onder een struik. Maak het eerst even sneeuwvrij. Als grote vogels alles te snel opschrokken kan er bijvoorbeeld een stukje kippengaas over een voederbak gespannen worden. Er zijn nog steeds jonge vogels die het niet redden tijdens strenge winters vanwege het te kort aan voedsel. Laat het niet zo zijn bij u in de tuin. Ze zullen vertrouwd raken in uw tuin en ook uw vogelnestkastje uitzoeken als broedplaats. Deze keuze begint al lang voor het zover is in maart.

Hang ook de nestkastjes al op dan kunnen ze er alvast aan wennen. En als het nu een veilige slaapplaats is, in een tuin waar voldoende voedsel is te vinden, dan is de keuze al snel gemaakt.

Koolmees in de herfst merels tussen de bladeren vogelvoederplaatsen
vogels scharrelen graag ook op de grond naar voedsel                                                                                         overdekt voerhuisje

Egels helpen voor de winterslaap

Egels zoeken een veilige en beschutte plaats om eind november in winterslaap te gaan. Wilt deze nuttige insecteneters helpen, laat dan achterin de tuin in de border wat bladeren en snoeitakken in een hoop bij elkaar liggen. Ook zijn er speciale egelhuizen te koop, welke je om het een natuurlijk aanzien te geven kunt bedekken met bladeren en takken, zodat alleen de ingang nog zichtbaar is.. Ze zullen dit egelhuis na hun overwintering hoogstwaarschijnlijk ook gebruiken voor hun nestje met jongen. Laat ze tijdens de winterslaap wel met rust, want een verstoring van de winterslaap kan hun dood betekenen. De hartslag en lichaamstemperatuur daalt enorm om energie te sparen. Vanaf juli gaan ze al een vetreserve opbouwen. Wanneer de temperatuur in het voorjaar in maart-april weer oploopt, komen ze sterk vermagerd en hongerig weer naar buiten.

Helpen met voedsel
Egels eten het liefst ongewervelde insecten, slakken, wormen, rupsen, maar ook andere zoals pissebedden maar al deze insecten zijn nu schaars. Ze gaan s avonds en `s nachts op zoek naar voedsel om ze te helpen kan er een laag bakje met water, kattenvoer, meelwormen, enkele rozijnen in de avond neergezet worden op een veilige plaats. Er is ook kant en klaar egelvoer te koop, een mix van lekkernijen welke goed voor ze zijn.

egel winterslaap egel in bladafval egel winterslaap  mix van egelvoer
op zoek naar voedsel en slaapplaats                     bijna niet meer te zien                                   speciale egelhuis                        egelvoer kant en klaar