tuinwerkjes juli

Clematis

Clematis Ville de Lyon

tuinwerkjes voor juli

 

Gazon maaien en bemesten

Regelmatig maaien zal nu nodig zijn. Maai niet als de zon schijnt en ook niet wanneer het gras nat is na een flinke regenbui. In deze tijd is het ook beter het gras niet te kort te maaien, omdat het dan eerder kan verbranden. Het gazon kan nu ook weer bemest worden. wanneer er veel mos in tussen het gras is gegroeid kan kalk aan het mest toegevoegd worden. Mos houdt niet van kalk en gras des te meer. Na korte tijd zal het mos verdwijnen en het gras weelderig groeien.Het gras regelmatig besproeien bij droogte, doe ook dit liever in de vroege ochtend of avond wanneer de zon haar verbrandende kracht verloren heeft.

Mooie nieuwe graszoden
Wanneer het gras aan vervanging toe of u wilt voor de eerste keer een gazon dan kunnen er graszoden gelegd worden. Wist u dat Modeltuinen Zwanenburg naast sierbestrating ook een gazon bij u aan legt. Zo bent u in één keer klaar. Heerlijk des te eerder kunt u van uw tuin genieten zonder rompslomp.

graszoden   plantenpotten

Planten steunen
Hooguit groeiende planten en bloemstengels in de borders ondersteunen, zodat ze bij wat wind niet omvallen.
Bloeiende klimplanten begeleiden Zoals clematissoorten, bruidssluier en passiebloem, trompetbloem- Campsis radicans ‘Flava’. Ook de hedera kan flink uitgroeien en moet geleid worden. Gebruik een paar takken hedera(klimop)bij zomerbloemen in een vaas of bloemstuk.De niet zelfhechtende klimplanten moeten naast begeleiden ook vastgebonden worden zoals klimrozen.
Er zijn al heel veel rijkbloeiende clematissoorten met een bloeitijd van juli tot eind september:
Bill Mackenzie=geel
Comtesse de Bouchaud=roze
Ernest Markham =donker roze
Florida =wit met paars hart
Hagley HybridHuldine=wit
Jackmanii=paars
John Huxtable=wit
Mme.Baron Veillard
Perle d’ Azur=blauw
Pink Fantasy =roze
Prince Charles=blauw
Rouge Cardinal =donkerroze -paars
Star of India=paars
Tangutica =gele klokjes met paars hart
Ville de Lyon =hardroze

john huxtable - clematis clematis Viorna bloeit juni tot oktober

John Huxtable                                                                                                               clematis Viorna

 

Uitgebloeide bloemen verwijderen.
Sommige uitgebloeide bloemsoorten kunnen gemakkelijker uitgedraaid  worden.Wanneer zaadvorming niet gewenst is mo t dit bij regelmaat bij alle planten zoveel mogelijk gebeuren. Bij zaadvorming zal de bloei afnemen. Bij iedere wandeling in de tuin zijn er wel uitgebloeide bloemen dus is het een terugkerend, maar rustig en ontspannend werkje. 

Zaadverzamelen
In juli is er al veel zaad te verzamelen.Verwijder de zaaddozen voor ze op de grond vallen en verwijder droog geworden bloemen met zaad bij droog en zonnig weer zodat rotting geen kans heeft.

Controleer op schadelijke insecten en ziekten
In een vroeg stadium ontdekken en handelen heeft de beste resultaten. Dus ook dit is een tekens terugkerend werkje. Zeker bij de gevoelige soorten voor een bepaald insect of ziekte. 

Onkruid wegnemen
Laten zitten is geen optie. Onkruid is niet altijd lelijk maar ze woekeren dus tijdig wegnemen is altijd het beste. En dan is het ook niet een hele klus maar een terugkerend werkje.

Watergeven
Bij droogte de hele tuin maar wanneer het regelmatig regent zijn toch de planten in potten en containers van u afhankelijk. controleer bij iedere watergift ook meteen op schadelijke insecten en verwijder de uitgebloeide bloemen.

Bemesten
Vaste planten hebben weer mest nodig, geef de mestsoort welke ze nodig hebben zoals speciale rozenmest maar ook voor kalk en zuurminnende soorten. Zoals buxus graag kalk heeft zo bemind de rododendron zure grond. Zie hiervoor tuinkalender. april. Ook de eenjarige in potten en kuipplanten hebben naast voldoende water ook mest nodig. Laatbloeiers kunnen nu  wat organische mest gebruiken om in de nazomer rijkelijk te kunnen bloeien.Voor dalhlia`s en gladiolen kunnen met speciale bloembollenmest bemest worden. Deze bevat veel kalium en magnesium, wat voor de bol en knol positief is en de rijke bloei oplevert.

Winterbloeiers opruimen
Staan de lentebollen nog in de grond dan is het blad nu wel helemaal uitgedroogd en kunnen bewaard worden tot het najaar, op een droge, luchtige, koele en donkere plaats. Bijvoorbeeld in een kistje met droge turf.
Ook de winterviolen hebben tot juni hun trouwe dienst bewezen en kunnen er nu uit om plaats te maken voor  zomerbloeiers.