tuinwerkjes juni

mei

terugkerende tuinwerkjes

 

Uitgeboeide bloemen afknippen
Omdat de plant anders zaad vormt. Dit kost de plant veel energie, wat de nieuwe bloei beperkt. Er zijn planten en heesters waarbij je het beste te uitgebloeide bloem met een draaiende beweging moet verwijderen zoals bij rododendrons.  Het gaat dan heel eenvoudig zonder trekken. Andere moet je vlak onder de uitgebloeide bloem afknippen bij ‘snoeien juni’ staan enkele soorten beschreven.

Gazon maaien
In deze tijd is het vaak twee keer per week nodig. En bij warm en droog weer sproeien, doe dit `s morgens vroeg of in de avonduren.
het gras mag voor het maaien niet nat zijn, maai het ook niet wanneer de felle middagzon er opstaat of na korte tijd dit het geval is. Gras dat te pas gemaaid is verbrand eerder wanneer de zon op volle kracht is.

snoeien-knippenhagen knippen voor 21 juni

Hagen voor de langste dag knippen
Altijd van onderen duidelijk wat breder houden, dan kan de zon ook aan de onderkant komen en blijft hij overal vol en krachtig. Let er in deze tijd goed op of vogels zoals merels en mussen uw haag niet als broedplaats hebben uitgekozen. Wanneer het zo is verstoor ze dan niet, want het zal niet lang meer duren of de jongen vliegen uit.

Water geven en sproeien
Planten in bakken of potten regelmatig water geven en om de veertien dagen bemesten. Bij droog en warm weer ook de borders controleren op het vochtgehalte en eventueel bij de wortels rijkelijk water geven. Met tuingieter of tuinslang Wanneer het een langere tijd droog is hunkeren de planten en uw gazon naar een regenbui. Sproeien doe je het beste `s morgensvroeg of na zonsondergang. De bovenlaag is al snel nat en verdampt ook al weer snel, terwijl juist de wortels het water nodig hebben, dus laat de sproeier een tijdje aanstaan. Sproei niet terwijl de zon nog schijnt.

water sproeien                  planten-water-geven

Bloemen plukken 
Het is zo fijn om bloemen uit eigen tuin op tafel te zetten. Binnen maar ook op de buitentafel staat het bijzonder vrolijk en gezellig.

Planten begeleiden
en ondersteunen en klimplanten vastzetten en eventueel licht snoeien.

klimroos

Eén en tweejarigen
zaaien of planten gekochte soorten een plaatsje geven op plaatsen welke vrij zijn gekomen in borders. Of om nieuwe plaatsen en/of bloembakken op te vrolijken.

Onkruid de baas blijven
door het regelmatig weh te halen. Weest wel voorzichtig met alles wat kortgeleden gezaaid of gepoot is.

Controleren op ongedierte
De belagers hebben een voorkeur voor gevoelige planten of planten welke verzwakt zijn door een verkeerde standplaats of te veel of te weinig water of mest. Kijk de planten telkens weer na om er snel bij te zijn. Vooral ook onder de bladeren en in de bladoksels controleren.   Jonge blaadjes en bloemknoppen hebben de voorkeur bij bladluizen. Preventief beschermen heeft altijd de voorkeur want dan is de behandeling het meest effectief. Zie hiervoor de maand mei bij schadelijke insecten.

bladluis_1_0 rups van groot koolwitje
groene bladluis                                                                                                                                       rups koolwitje
 
Controleren op ziekten

de meeste planten zijn sterk en gezond waar we intens van kunnen genieten. Toch liggen er ook vele ziekten op de loer wanneer een
zeker wanneer een plant verzwakt is. Regelmatig controleren blijft daarom raadzaam. Zeker bij nat en wisselende temperaturen.
In de tuinkalender van mei zijn er verschillende ongedierte en schimmelziekten nader bekeken en wat er tegen te doen.
meeldauw-valse meeldauw-rozenroest en sterroetdauw en de gevreesde bloesemmonillia of taksterfteschimmel. Er snel bij zijn heeft de beste kansen op genezing.

WEKELIJKS CONTROLEREN

bloesemmonilia echte meeldauw  tomaattaksterfteschimmel                                                                               meeldauw