Uitgebloeide voorjaarsbollen

Blauw_druifjeCombinatie van Narcissen, Allium en Cammasia
blauwe druifjes                                                                                                                                                                                        allium gecombineerd met narcissen

Uitgebloeide voorjaarsbollen

 

Gecultiveerde soorten

zoals de meeste tulpen en hyacinten-
in de grond laten staan totdat het loof geel en afgestorven is, daarna is het beter ze uit de tuin te halen en op een droge plaats in de schuur op te hangen.
De bol zuigt zich vol met alle voedingstoffen uit de bladeren om volgend jaar weer opnieuw uitbundig te kunnen bloeien op de voeding welke dan in de bol aanwezig zijn. In  oktober zetten we de bollen weer terug in de grond het liefst op een andere plaats in de tuin dan waar ze eerder stonden. Om zeker te zijn van de juiste voeding die daar nog in de grond zit.

Niet-gecultiveerde bolgewassen

de meeste krokussen en narcissen en sneeuwklokjes, blauwe druifjes-
blijven in de tuin en kunnen verwilderen en zichzelf vermeerderen. Knip liever wel de uitgebloeide bloemen weg zodat alle voeding naar de bollen gaat. Bloeiende Narcissen en Alliums (sierui) staan heel sierlijk tussen siergrassen zoals Stipa en groenblijvende Smele (Deschampsia cespitosa ‘Goldschleier’)Het geeft een heel natuurlijk beeld in de tuin. Tussen het siergras valt ook het afstervende blad minder op. Deschampsia cespitosa ‘Goldschleier’ De bollen kunnen eventueel na de bloei gedeeld worden en elders in de tuin geplant worden. De meeste siergrassen staan evenals de bloeiende bollen wel graag in de zon. Siergrassen staan door hun bewegelijkheid met of zonder bloeiende bollen overigens geweldig mooi bij grote strakke tegels. En in een natuurlijke tuin is een combinatie van siergras en voorjaarsbollen beeldbepalend.