Vaste planten scheuren

Longkruid bodembedekker schaduwzijde
Longkruid- Pulmonaria) vroegbloeinde bodembedekker bloeitijd maart t/m mei

Vaste planten scheuren

Maart is nog een prima tijd om vaste planten te scheuren. Dit is zo om de drie vier jaar nodig om de planten jong en in optimale conditie te houden. Hierna is september weer een goed moment, mits ze dan niet bloeien zoals de Zonnehoed. Enkele bekende soorten zijn, Bergamotplant (Monarda), Helenium, Kattenkruid (Nepeta), Tuingeraniums, Zonnehoed (Rudbeckia) Zeeuws knoopje (Astrantia), Vlambloem (Phlox), Daglelie, Hosta.
Trek de pollen uit elkaar met je handen of snijdt ze in stukken met een scherp mes  behoudt de buitenste delen, deze zijn het jongste en meest veerkrachtig in de groei. Deze kunnen terug in de grond. Het oudste gedeelte in het midden van de plant kan gecomposteerd worden.

Vroegbloeiende planten kun je beter direct na de bloei scheuren bijvoorbeeld longkruid (Pulmonaria), schoenlappersplant (Bergenia) of Epimedium. Wanneer de vroege voorjaarsbloeiers zijn uitgebloeid starten ze met groeien.
Ze nemen hiervoor
  voedsel op uit de grond.  Het is dus tijd om organische mest te geven als deze nog niet in de grond is toegevoegd.
Siergrassen kunnen wanneer ze hun mooie vorm verliezen na 5 / 10 jaar met een schop in vieren gedeeld worden om ze daarna opnieuw te planten.

 

schoenlappersplant bergenia      rudbeckia     Ruwe_smele_plant_Deschampsia_cespitosa
schoenlappersplant-Bergenia-bloeitijd maart/m mei           Zonnehoed-Rudbeckia  bloeitijd najaar                                       ruwe smele -Deschapsia    siergras