Vogels in maart

tjiftjaf
Tjiftjaf- roept zijn eigen naam, komt in maart vanuit Noord-Afrika

Vogels in maart

Vogels zien we op en neer en heen en weer gaan, druk in de weer om een mooie plaatsje te bemachtigen voor hun nestje. Territoriums worden verscherpt en de mannetjes veroveren de harten van de vrouwtjes. Wanneer de tjiftjaf zich laat horen blijft dit niet bij één want even daarna hoor je ineens overal tjif-tjaf tjif-tjaf, achter elkaar. Later wanneer de berken groener worden hoor je de fitis… het is echt voorjaar. De merel hoor je  `s morgens al heel vroeg in de tuin het hoogste lied zingen en krijgt antwoord vanuit een andere tuin. zo leuk!

Nestkastjes en nestplaatsen in orde maken

Alle nestkastjes moeten nu echt schoon en helemaal klaar zijn en stevig op een, voor de vogel mooie plaatst hangen. Nestkastjes zijn verschillend zo ook de doorsnede van de opening, bestemd voor een bepaald soort vogel. Belangrijk is te weten wat nu de beste plaats is voor die bepaalde vogel. Maar ook heggen, struiken en bomen en openingen van daken etc zijn geliefde broedplaatsen.  Ook zijn er vogels die op een geschikte plaats bij of op de grond broeden.

Tuinvogel top tien februari 2014 

Huismus- Koolmees- Merel- Pimpelmees- Vink- Kauw- Turkse tortel –Houtduif- Ekster- Spreeuw.  Allemaal bekende gasten in onze tuinen. Maar ook eenvoudig te herkennen is het roodborstje, staartmees, winterkoninkje, boomkruiper en de boomklever, de specht en dat in onze tuin.
Er worden ieder jaar weer door de vogelbescherming camera`s in nestkasten bevestigd, zodat iedereen via internet schitterende 24 uurs opname kan zien.

merel
mannetjes merel