Vogels in mei

Pimpelmees_jong(Parus_caeruleus) pimpel bij nest Pimpelmeesjong

vogels in mei

Wat is mei ook een prachtige maand voor vogels. En wat is er veel te genieten om ze in de tuin te observeren. Het is de top maand voor vogels ook al leggen veel vogels in april al hun eerste ei. Het is niet bij één ei gebleven ook zijn er nu al veel jongen, welke met alle zorg omringd worden en voortdurend om voedsel vragen. Het is zo vertederend, wanneer alle snaveltjes wijd open gaan bij de minste trilling van het nest. Bij de pimpelmees brengen beide ouders proteïnerijk voedsel aan hun jongen zoals rupsen en larven. Het vrouwtje heeft mogelijk half april al haar eerste ei gelegd. Na anderhalve maand vliegen de eerste jongen uit.
Ze ruimen alle mogelijk aanwezige rupsen en larven uit uw tuin op. Als u wilt helpen dan zijn maden ook te koop, vogels zullen er blij gebruik van maken.

 

Aantrekking en tegelijk vrees bij het vrouwtje

Zoals bij de meeste tuinvogels is ook bij de pimpelmezen de roep van de man, om het vrouwtje(pop) te verleiden belangrijk. Het vrouwtje hoort het wel. Maar durft uit ontzag voor hem en van wegen haar lagere plaats ten opzicht van de man er niet op in te gaan. Het duurt weken voor zij op afstand een nederige reactie geeft op zijn lokroep. Het mannetje vliegt telkens heel opzichtelijk naar een vrij nestkastje en kijkt dan over en weer naar haar en dan weer in het kastje. Hij toont daarbij zijn witte wangen en laat er bewust het licht erop weerkaatsen om indruk te maken. Wanneer het vrouwtje wegvliegt zal hij er meteen achteraan gaan en fladdert dan op een speciale wijze zoals hij alleen in de baltsperiode doet.

Het mannetje doet er alles aan haar te verleiden


Het mannetje toont meerdere nestkastjes aan haar, tot dat zij er één uitkiest door er naar binnen te gaan. Het mannetje raakt hier heel opgewonden van, hij buigt naar haar met gestrekte pootjes en steekt zijn vleugeltjes wijduit en bij het ronddraaien toont hij zijn blauwgroen gekleurde rug. Nu moet zij eerst nog haar angst en onderdanige houding voor hem overwinnen en hij moet zijn aanvallende gedrag afbouwen.Want bij pimpelmezen kan het bij het naderen van minder dan 20 cm leiden tot een gevecht. Er is dus aantrekking en tegelijk vrees bij het vrouwtje. Pas wanneer het vrouwtje zich kan overgeven om tot paren te komen, zal ze een houding aannemen van een jonge pimpelmees. Met trillende vleugels zal ze het mannetje bedelen om voer. Waarop hij haar  een insect zal brengen. Waarop het echtpaar tot paring komt.

Uv-licht


Volwassen pimpelmezen zijn ongeveer 12 cm lang en hebben een spanwijdte van 18 cm en wegen ongeveer 12-15 gram
Er is nagenoeg geen verschil te zien tussen een mannetje en vrouwtje.
Beide kunnen Uv-licht waarnemen hierdoor zien zij elkaar wel maar roofdieren hen niet.
Het vrouwtje legt gemiddeld 10 eieren waarvan 80% later uitvliegt en 40% wordt volwassen.
De eis voor het nestkastje is een minimale binnenmaat van 12x12x25 cm met een invliegopening tussen de 28-30 mm
Bij een juveniel( jong) is de kop groener en de wangen gelig.
De zang van een pimpelmeesman klinkt als si si sirrr in hoge tonen. De hoge roep klinkt als een herhalend  tsi tsi tsi sti sti sti