Vogels

Vogels in de winter

Groenling_feestmaal
Groenlingen met een feestmaal

Vogelnestkastjes 

Vogels beginnen al heel vroeg in het seizoen een geschikt nestje te zoeken. Te inspecteren en te verkennen en aan de plaats te wennen. Het is dus tijd om oude nestjes schoon te maken en nieuwe op te hangen. Vaak komen ze naar een plaats terug waar ze het vorig jaar goed hebben gehad met hun jongen.

Bijvoeren

Door vogels in de winter bij te voeren zal de tijd van wennen eenvoudiger zijn en er zal sneller voor uw nestkastje gekozen worden. Voer zo veelzijdig mogelijk want iedere vogel heeft een eigen voorkeur. Naast de bekende netjes met pinda en zaden en de potten vogelpindakaas, zijn ook halve appels, rozijnen, havermout, meelwormen een feestmaal voor verschillende vogels in de tuin. Veel tuinvogels zijn om te overleven in een strenge winter afhankelijk van u!

Schuil- en broedplaatsen

Voor vogels zijn wintergroene struiken en bomen een mooie schuilplaats en in het voorjaar kunnen ze er al vroeg een nestje in maken.Wintergroene struiken zoals coniferen, liguster, buxus en hagensoorten en bladhoudende bomen, bieden tevens een vriendelijke beeld in de wintertuin tussen alle kaalheid.

Geschikte tijd voor aanplanten

Het is fijn om ze nu te planten (mits het niet vriest) zodat ze het hele jaar de tuin, met hun groene blad opvrolijken en bescherming bieden voor vele dieren en insecten. Een border hoeft hiervoor niet groot te zijn u kunt een boompje of groenblijvende struik achterin te planten voor een mooi beeld . En ook een begroeide tuinafscheiding geeft kleur en beschutting voor vogels. Er zijn ook struiken met prachtige bloemen in de winter, en/of met rood verkleurend blad dat voor kleur zorgt  in de donkere wintermaanden.

Kuifmees met rijke buit

Kuifmees